Pystyykö Marinin hallitus ensimmäiseenkään työllisyystoimeen? – VM:n virkamiesjohto huolissaan työttömyyden kasvusta

Blogi, lauantaina 15.08.2020

Viime vuoden lokakuussa valtiovarainministeriön virkamiesjohto totesi Antti Rinteen hallituksen työllisyystoimista, että…

”Niitä odotellessa”.

Vuoden odottivat, mutta sitten valtiovarainministeriön asiantuntijat valtiosihteeri Martti Hetemäki, johtava erityisasiantuntija Olli Kärkkäinen ja erityisasiantuntija Jukka Mattila eivät jääneet enää pidemmälle odottamaan hallituksen työllisyystoimia, vaan talouden kova kolmikko esitteli ovat toimensa perjantaina.

Hetemäki vetosikin nyt Marinin johtoon siirtyneeseen vasemmistohallitukseen, että ”Julkinen talous seisoo tai kaatuu työllisyyden mukana. Näistä syistä olisi erittäin tärkeää, että pääsemme eteenpäin” ja, että…

”Kerran korkealle jumiutunut työttömyys pyrkii jäämään korkealle.”

Hetemäki nosti esille myös sen, että työtön on kymmenen kertaa todennäköisemmin pienituloinen kuin muut väestöryhmät. Kyse on siis myös eriarvoisuuden vähentämisestä.

Keskustajohtoisen VM:n virkamiesjohdolta tulikin kova lista työllisyystoimista: eläkeputki pois, työttömyysturvaan heikennyksiä, vuorotteluvapaa pois. Työllisyyspaketti koostui kolmesta kokonaisuudesta ja uudistukset koskisivat ikääntyneitä, palveluita ja työttömyysetuuksia ja myös opintoetuuksia. Kokonaisuuden arvioitaisiin kasvattavan työllisyyttä noin 60 000 henkilöllä. Ikääntyneiden kokonaisuus toisi noin 30  000 työllistä, palvelut ja työttömyysetuudet 25  000 ja opintoetuuksien kokonaisuus 5  000 työllistä lisää.

Nyt Marinin hallitukselta ei enää puutukan kuin päätökset tai edes se ensimmäinen työllisyyttä parantava päätös. Mahtaakohan vasemmistohallitus tämänkään asiantuntijahätähuudon jälkeen saada aikaan yhden yhtä työllisyystoimea? Tämänkin vuoden budjetti nimittäin lisäsi työttömyyttä ei siis vähentänyt sitä? Se taisi muuten olla jonkinlainen ennätys sekin. Enkä siis nyt puhu koronan vaikutuksista vaan ihan Marinin hallituksen itse päättämistä toimista.

Me kokoomuksessa esittelimme jo viime vuoden lopulla nipun konkreettisia toimia työllisyyden parantamiseksi. Tuo 16 toimenpiteen kokonaisuus olisi muuten luonut juurikin saman 60 000 uutta työpaikkaa maahamme. Nyt koronakriisin aikana täydensimme listaa ja nyt esitellyillä toimenpiteillämme saataisiin yli 100 000 uutta työllistä tähän maahan. Kyse ei siis ole siitä, että ei olisi olemassa työllisyystoimia ja mahdollisuuksia. Kyse on nyt siitä halutaanko ihmisille avata teitä työmarkkinoille ja työelämään vain annetaanko hallituksen päättämättömyyttä myötä työttömyyden jämähtää kesäkuun hurjaan yli 400 000 työttömään työnhakijaan?

Itse en usko, että asiantuntijoiden esitys Marinin hallitukselle kelpaa. Herättäisi edes. Ja jos sieltä virkamiesten ja asiantuntijoiden ja meidän esityksistä ottaisivat edes muutaman toimenpiteen niin mentäisiin edes oikeaan suuntaan. Eli myös meidän kokoomuksenkin työkalupakki on avoinna käyttöönotettavaksi. Nyt olisi tärkeintä tehdä edes jotain työttömyyden vähentämiseksi ja työllisyyden parantamiseksi. Täysi tuki tälle.

….

Kello 17.02 ja ystäviä ja kummipoikaa odotellaan vielä Pekkalaan kesäiltaa viettämään. Tänään nautittu kesästä kotinurkissa ja vain kahvilla Koskikahvilalla Myllyllä. Koronatilanteen paheneminen hieman jälleen laittoin tapahtumia poistamaan kalenterista ja voi hyvin olla, että lähiviikot joudumme menemään hyvinkin matalalla ja varovaisella linjalla.

Työllisyystoimia ei taida tältä hallitukselta tulla. SDP ilmoitti jo, että Valtiovarainministeriön asiantuntijoiden ja virkamiesjohdon työllisyyspaketti ei heille kelpaa. Hieman samanlainen, mutta toki odotettu oli myös vasemmistoliiton vastaus. Kuulemme huoli ei ole työttömissä vaan siinä, että ei ole työpaikkoja. Huoli kannattaisi nimenomaan nyt kohdistaa työttömiin ja lomautettuihin ja huolehtia, että heidän työpaikat säilyvät ja maahan syntyisi uutta työtä. Tässä tarvitaan nimenomaan rakenteellisia uudistuksia ja toimia joilla hetkittäisten työpaikkojen rinnalla saadaan aikaan pysyvää korkeampaa työllisyyttä. Kyse siis siitä samasta mistä viime vaalikaudella puhuimme ja teimme ja miten maahamme syntyi yli 140 000 uutta työpaikkaa ja kaikki työttömyys nuorisotyöttömyydestä pitkäaikaistyöttömyyteen väheni. Uskon, että tähän aiheeseen palaan vielä monet kerrat. Velalle rakennettu hyvinvointiyhteiskunta ei nimittäin kauaa kestä ja vain korkeampi työllisyys – työllisyysaste – voi laadukkaat palvelumme pelastaa. Sen eteen me kokoomuksessa olemme valmiita tekemään kaikkemme ja antamaan myös kaiken tuen.

Uutissa tänään otin kantaa puolustusministeriön ensi vuoden talousarvioesitykseen. Se on hyvä. Kurkatkaa tuolta Uutiset-sivulta lisää ja siellä myös kannanottoni Valko-Venäjän tilanteeseen.

 

 

 

 

 

 

Kommentit