Kinastelu Keskustan ja SDP:n välillä jatkuu – Koronatestaus olisi pitänyt laittaa jo kesällä kuntoon

Blogi, sunnuntaina 16.08.2020

Miten koronaepidemian toinen aalto saattoi yllättää Marinin hallituksen?

Tämä on hyvä kysymys ja vaatisi myös virallisia vastauksia. Kevään koronaepidemian ensimmäisen alloon jälkeen tautitilanteessa tuli keskikesän mittainen suvantovaihe. Tämä aika piti käyttää toiseen aaltoon varautumiseen, mutta toisin näyttää käyneen? Menikö siis kesälomailu nyt varautumisen edelle?

Koronatestaukset takkuavat ympäri Suomen ja sitten kun testeihin pahimmillaan päivien jonottamisen jälkeen pääsee niin myös testitulosten saati venyy.

Nyt nimittäin kun toinen aalto nostaa päätään niin järjestelmät ontuvat edelleen ja entistä pahemmin? Koronatesteihin ei pääse. Julkisenpuolen testaus ontuu erittäin pahasti ja vasemmistohallitus antaa ihmisten mieluummin odottaa jonoissa sairastuneina, kuin päästäisi heitä koronatesteihin yksityiselle puolelle. Nyt siis nimenomaan kärsijöinä ovat lukuisat ikäihmiset, lapsiperheet ja pienituloiset. Rahalla ”ohituskaista” toimii ja testeihin pääsee, mutta julkisella puolella jonot kasvavat.

Suurista lupauksistaan ja puheistaan tunnetun Marinin hallituksen ja Sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallisen suosituksen mukaan koronatestiin pääsyä ei pitäisi joutua odottamaan vuorokautta pitempään. Mutta esimerkiksi Jyväskylässä elokuun toisella viikolla jono koronatestiin venyi jo viikkoon. Pahimmalla tautialueella eli Uudellamaallakin jonot olivat luvatusta jopa kolminkertaisia. HUS:n alueella samaan aikaan koronatestiin joutui jonottamaan luvatun yhden päivän sijaan kolme päivää.

Ja kun testiin pääsee niin myös testintuloksen saaminen venyy yli odotetun.  Koronatestin tulos pitäisi saa enintään 48 tunnin sisällä, mutta nyt se kestää jopa kolmesta neljään päivää.

Kysymys kuuluukin, että kuka tyri nyt?

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekeekin se, että myös Marinin hallituksen sisältä kysellään koko ajan enemmän koronatestauksen perään. Hallituspuolueidenkin väki alkaa olla kypsää tilanteeseen. Koko kesä on siis hukattu varautumisessa ja samaan aikaan vastuuministeri Krista Kiuru puhuu, että testauskapasiteetti nostetaan 20 000 testiin päivässä. Näin Kiuru kertoi Iltalehdessä (5.8.2020) viime viikon keskiviikkona palattuaan alle kolmen viikon kesälomaltaan. Nyt 14.8. Ilta-Sanomat kertoi sitten, että ei tällaista uutta 20 000 testin tavoitetasoa ole asetettukaan. Kyse taisi siis olla vain puheesta.

Toimittaja Riikka Kuuskoski kysyikin Ilta-Sanomien kolumnissaan, että…

”Eikö Kiuru osaa omia lukujaan, onko päätöksistä unohdettu tiedottaa vai tekeekö ministeri politiikkaa? Tuntuiko nyt hyvältä ajatukselta viestiä että kyllä me ollaan tätä vaadittu mutku noi toiset ei tee?”

Koko lukemisenarvoisen ”Mistä 20 000 testin tavoite tuli, Krista Kiuru?” voi lukea Ilta-Sanomien nettisivulta.

STM:n demarivirkamiesjohdolle ei kelvannyt keskustan kulttuuriministeri Annika Saarikon esittämä rinnakkaistestausjärjestelmä. Vakavan tilanteen hoitaminen siis näyttää menevän päähallituspuolueiden kinasteluksi politiikko ja näköjään myös virkamiestasollakin.

Tilanne on siis enemmän kuin huolestuttava. Samaan aikaan terveysministeri Krista Kiuru on pitänyt omia tiedotustilausuuksiaan asioista jotka eivät edes kuulu hallituksen vastuulle vaan ovat puhtaasti viranomaistoimintaan. Ja mikä surullisinta hän näyttää tässäkin tiedotustilaisuudessa puhuneen sellaista mikä ei edes pidä paikkaansa. Kiuruhan kertoi yksiselitteisesti, että korkean koronauhan maista Suomeen tulevat kaikki matkustajat pakkotestataan ja asetetaan myös kahden viikon pakkokaranteeniin jopa kolmen kuukauden vankeusrangaistuksen uhalla. Näin ei kuitenkaan olla toimimassa.

Mutta viimeksi hallituspuolue keskustasta jopa kulttuuriministeri Annika Saarikko joutui astumaan toisen ministerin sektorille. Saarikko vaati korkeampaa testausmäärää ja totesi mm. Verkkouutisten uutisessa 15.8.2020, että…

”Emme voi jatkaa näin.”

Keskustan tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko tuli Kiurun vastuualueelle esittäen, että Suomessakin ottaa mallia laajasta testaamisesta Tanskasta ja Etelä-Koreasta. Saarikon mukaan ”tämä kaikki voitaisiin toteuttaa esimerkiksi julkisen ja yksityisen terveydenhuollon yhteistyönä” ja mallissa kuka tahansa voisi hakeutua oma-aloitteisesti koronatestiin ilman lääkärin lähetettä, vaikka olisi oireeton.

Vastaus tuli STM:stä nopeasti. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila (sd,) piti tällaisen (Verkkouutiset 15.8.2020) rinnakkaistestausjärjestelmän käyttöönottoa huomattavan tehottomana ilman mitään riskiperusteisuutta.  Rinnaisjärjestelmän käyttöönottoa tosin olivat jo ennen keskustan kulttuuriministeriä esittäneet myös THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja johtaja Mika Salminen. Sen sijaan Varhila totesi ja lupasi, MTV:llä (15.8.2020), että ”koronatestiin pääsee jatkossa päivässä, tulokset saa toisessa”.

Kuka uskoo enää?

Mutta toivotaan edelleen. Me kokoomuksessa olemme vaatineet matalankynnyksen testausta jo keväästä lähtien. Uskoimme, että kesän koronan suvantovaiheen aikana asiat olisi laitettu kuntoon. Jouduimme monien muiden tapaan pettymään. Nyt pitääkin kysyä, että onko STM tehtäviensä tasalla ja nauttiiko terveysministeri Krista Kiuru vielä tehtävässään luottamusta?

….

Rakastu retkeilyyn päivä Kalamajan Kämpällä, Ilmailupäivä Räyskälässä ja Kesäravit Riksussa – Eikös siinä yhteen sunnuntaihin tekemistä ollutkin

Aurinkoinen ja lämmin oli tämäkin päivä ja aina iltaan asti. Ilta menikin tänään Riihimäen Kesäraveissa Tiinan kanssa ja hienoa olikin nähdä miten paljon väkeä oli liikkeellä, mutta vastuullisesti turvaetäisyydet huomioiden ja käsidesiä käyttäen.

Monta tuttua ohjastajaa ja hevostakin tänään kaviouralla. Ehkä hienoimpana onnistujana tänään nuori Riia Laine, joka on tuurannut isäänsä kesän ravilähdöissä. Kypsää ja taitaa ajoa ja myös tuloksekasta ravia. Onnea Riia!

Myös meidän oma Voittomme ravasi tänään todella hienolla askeleella Nylundin Jallun ohjastamana. Toisen hevosen pieni hermoilu sitten koitui tällä kertaa Voden kohtaloksi ja laukat veivät mahdollisuudet taistella tänään jopa voitosta. Mutta kyllä se nimisijakin sieltä vielä tulee.

Ja monen monta muuta hienoa lähtöä, hevosta ja ohjastajaa. Olikin erinomaisen kiva ilta tänään raviskalla ja tuli nähtyä paljon tuttuja ja vähän kuultua mm. maataloudesta ja peltojen parannuksesta uutta tietoa. Hienoa osaamista ja ehkä siihen aiheeseen joskus täälläkin palailen.

Mutta päivään mahtui ennen kesäraveja myös Suomen Ladun Rakastu Retkeilyyn -kiertueen päivä Kalamajan Kämpällä. Kiva Jokamiehen oikeuksiin keskittynyt luontopolku perheille ja myös paljon muuta tietoa retkeilystä ja myös retkeilyn varusteista ja muustakin. Samoojat tehneet hienoa työtä ja tuloksekastakin. Ja ettei olisi pyhä ollut tylsä niin sitten vielä Räyskälän Ilmailupäivä. Kenttä täynnä toinen toistaan hienompia koneita DC3:sta lähtien ja myös taivaalla monenlaista ohjelmaa taitolentonäytöksistä lähtien. Väki viihtyi ja niin mekin.

Räyskälän Lentokenttä kehittyy nyt hyvää vauhtia ja viime kaudella saimme sinne rahoituksen uudelle asfaltille ja myös saunojen peruskorjaukseen ja nyt seuraavaksi työnalle lähdössä ravintolarakennuksen remonttia.

Keskustelimme tänään myös Urheiluilmailuopiston tulevaisuudesta ja myös Räyskälän käyttämisestä jatkossa myös jälleen mm. RoadRacing -kisojen pitopaikkana. Ja oma haaveeni on kyllä sekin, että joskus kentällä vielä voitaisiin ajaa myös kiihdytyskisat ja myös jokkista. Katsotaan miten paikka kehittyy ja jutut etenee.

Samaan aikaan myös taistelu Malmin jatkosta jatkuu. Malmia emme siis ole vielä hyläneet eli periksi emme anna. Tavoite on ehdottomasti säilyttää pääkaupungissa oma lentokenttä ja se ei millään tavalla ole meiltä esimerkiksi Räyskälältä tai Nummelalta pois vaan nimenomaan tukee maakuntakenttien tulevaisuutta. Kevään 2021 kuntavaaleista onkin muodostumassa Helsingissä myös Malmin Lentokenttä -vaalit ja toivottavasti kentän arvon ja tärkeyden ymmärtävät voittaisivat näissä vaaleissa enemmistön. Asumiseen kyllä Helsingistä löytyy maata ja myös maata valtiolta vaikka vaihdettavaksi Malmin alueeseen. Se ei siis ole mikään syy kenttää tuhota ja plussia kaupunkikentälle onkin sitten vaikka kuinka businesslentämisestä lähtien. Toivottavasti järki voittaa.

 

Kommentit