Lopen Kunnanvaltuuston kesäseminaari kahden kansallispuiston naapurikunnassa – Loppi on rautaa ja ei anneta sen ruostua tulevaisuudessakaan

Blogi, maanantaina 24.08.2020

Lopen kunnanvaltuusto kokoontui tänään perinteiseen valtuustoseminaariinsa. Olen valtuustonpuheenjohtajana halunnut viedä seminaaria eri puolille Kanta-Hämettä ja tällä kertaa suuntanamme oli kahden kansallispuiston naapurikuntamme Tammela ja Eerikkilän Urheiluopisto. Hieno ja tietysti minulle muidenkin töitteni kautta enemmän kuin tuttu paikka. Joskus olen pohtinut sitäkin, että olisiko myös urheiluseura Laakan kannatusyhdistyksen Laakasalosta voinut kehittyä jotain tällaista? Ehkä olisi, mutta ei syntynyt, mutta onneksi Eerikkilästä kivenheiton päässä tällainen kehittyi. Palvelee muuten hienosti myös loppilaista urheilua ja liikuntaa. Kannattaa käyttää jos ei ole vielä tuttu ja paikkahan toimii myös erilaisten kokousten ja seminaarienkin pitopaikkana.

Seminaarissa tänään isossa roolissa ensin koulutuspalveluiden tulevaisuus. Kuntaliiton sivistystoimen kehittämispäällikkö Irmeli Myllymäki kävi läpi koulupuolen tulevaisuutta niin koko maassa kuin Lopellakin. Meillä Lopellakin oppilasmäärät vähenevät ja se tulee näkymään monessa jos emme saa kunnan muuttovoittoa jälleen reippaasti plussalle. Nyt onneksi tonttikampanjamme on tuottanut tulosta ja kuutisen tonttia on myyty ja nyt olikon 22 tonttia tai ainakin yli 20 tonttia on varattuna. Erityisesti Launonen on nyt ollut kiinnostuksen kohteena ja siellä ei muuten ole enää kuin yksi tontti vapaana. Myös Kirkolla tonttikiinnostus noussut ja uskoisin, että pian myös Läyliäisissä, kunhan saamme tuon viime vaalikaudella päätetyn ja aloitetun Klaukkalan ohikulkutien valmiiksi.

Lukiommehan vetää väkeä nyt paremmin kuin koskaan ennen. Olikohan ensimmäinen kerta 1990-luvun puolivälissä alkaneen lukiomme historiassa, kun kaikkia lukioon hakeneita ei voitukaan mukaan ottaa. Hakijoita oli jokunen yli 40 ja lukioon mahtui 36 opiskelijaa. Eli eka luokka on maksimimäärässä eli täynnä ja lukiomme tällä hetkellä kustantaa hyvinkin itsensä opiskelijakohtaisella valtionosuudella. Mainio tilanne siis ja lukiommehan nostaa myös yläkoulun laatua eli win-win -tilanne. Mutta jos alakoulujen oppilasmäärät kehittyvät pahimpien tai edes toiseksi pahimpien uhkakuvien mukaan niin eipä lukiota enää kunnassa sen jälkeen varmasti olisikaan. Isoja kysymyksiä ja uusia asukkaita tänne pitää saada.

Itse olen pitänyt esillä sitä, että meidän pitäisi kaavoittaa uutta helpomman asumisen asutusta Lopelle. Se voisi olla omakotitalojen ja rivitalojen -sekoitusta eli asunto-osakeyhtiömuotoista asumista myös lapsiperheille ilman omaa pihojen lumenluontia ja nurmenleikkuuta ja rännien putsailua. Siis astetta helpompaa asumista. Itse uskon, että tällainen asuminen voisi olla sitä mitä tämän päivän nuoret haluavat ja sellaista meidän olisi järkevää myös Lopella tarjota. Mitä mieltä olette?

Itse uskon, että elävä maaseutu tunnin ajomatkan päässä pk-seudusta pärjää tulevaisuudessakin, mutta ei se menestys ja kasvu tule itsestään. Pitää panostaa lapsiperheiden palveluihin, koulupalveluihin, viihtyvyyteen ja myös yrittäjyyteen ja sitä kautta työpaikkoihin. Otimmekin yhdeksi ensi ja tulevien vuosien kehittämisen kohteeksi Lopen kokoomuksen viime viikolla pidetyssä kesäkokouksessa panostamisen kunnan yleisilmeeseen ja toisena halun panostaa lisää liikuntaan ja urheiluun. Niistä myöhemmin lisää, mutta kouluasioiden lisäksi me haluamme pitää näitä esillä ensi vuonna ja myös alkavalla uudella valtuustokaudellakin.

Semmmassa tänään puhuttiin myös taloudesta isommassa kuvassa ja myös joukkoliikenteestämme. Pyrimme etsimään ratkaisuja miten saisimme myös joukkoliikenteen kautta tuettua jatkossakin asumista Lopella. Ja oli esillä myös kaikkien hallintokuntien ensi vuoden talousarvion valmistelunkin tilanne ja hieman muutakin.

Kun vielä 2010 Suomessa syntyi noin 60 000 lasta niin nyt kymmenen vuotta myöhemmin syntyneiden määrä on laskenut 45 000. Se muuten näkyyn pian ja monessa läpi Suomen maan.

Onnistunut seminaaripäivä hienossa paikassa ja huomenna sitten jatkamme ryhmätöiden parissa. Tänään ja eilen myös eduskuntaryhmän kesäkokousta pidetty etäyhteyksin. Korona siis pakottaa nyt pitämään perinteisiäkin juttuja uusin keinoin. Toivottavasti pian pääsimme jo tästä pirulaisesta eroon ja takaisin edes lähelle sitä vanhaa hyvää normaalia.

 

Kommentit