Lahden Kuukausimarkkinoilla ja Museokioskia avaamassa – Eduskunnassa tärkeä keskustelu hyvästä vanhustenhoidosta ja -hoivasta

Blogi, keskiviikkona 06.02.2019

Pakkaspäivä alkoi tänään Lahden helmikuun Kuukausimarkkinoilla. Muistan kuinka 12 vuotta sitten olin samoilla markkinoilla ja oli 30 asteen paukkupakkanen ja olimme Kokoomus teltalla aina vartin ja sitten Fazerin kahvilan tuulikaapissa vartin varpaita ja korvia sulattelemassa. Hienoja jäisiä muistoja ja muistan kuinka kohtaamiset sinä talvena lämmittivät kun samaan aikaan myös TV-kampanjani oli alkanut ja palautetta sain, että ”Sinähän olet se kaveri, joka aamulla olit televisiossa”. Ensin luulin, että siinähän meni sekaisin nyt miehet, mutta sitten tajusin, että mainokseni oli alkanut aamulla pyöriä tv:ssä.

Lahden Kuukausimarkkinoilla pakkanen paukkui, mutta aurinko jo paistoi. Kevättä kohden.

Tänään Lahden markkinoilla tuttuja juttuja esillä ja myös hoitajamitoitus ja vanhustenhoidon tila. Itse olen sitä mieltä, että meidän tulee kirjata lakiin sitovasti hoitajamitoitukset niin, että jokainen hoitoa ja hoivaa tarvitse saa riittävästi hoitoa ja hoivaa tilanteessa ja tarpeensa mukaan. Samaan aikaan pitää tiukentaa vanhuspalvelulakia niin, että valvonta on kunnossa ja hyvän hoidon kriteerit ajantasalla.

Keskusteluissa myös Heinolan Lintutarhan tilanne, tieasiat ja myös Lahden kehätie ja hieman urheilukin puhutti. Myös muutama mukava keskustelu ralleista ja tulevista Salppurin kisoistakin ja myös Matti Nykäsestä.

Aamulla sain kunnian avata myös Lahden Museoiden uuden Museokioskin Aleksanterinkadulle. Mukava tilaisuus ja hienoa uutta toimintaa. Kiitos siis Lahden Museoille Timo Simanaisen johdolla. Museokioskista lisää täällä kotisivuillani myös tuolla Uutiset-sivulla. Kurkatkaapa sieltä lisää jos aihe laajemmin kiinnostaa.

Lahdesta sitten eduskuntaan ja tänään pieni brief eduskuntavaaliehdokkaistamme Rita Kostamalle ja nyt sitten täysistuntoon. Tänään keskustellaan vanhustenhoivasta. Tärkeä aihe, mutta itse toivon ennen muuta nyt tekoja.

….

Kello 20.35 ja kotona. Aikamoinen oli tämän päivän keskustelu. Voi sitä käsienpesun määrää. Pääarkkitehtinä hääräsi SDP:n vt puheenjohtaja Sanna Marin, joka juuri marraskuussa itse äänesteni Tampereen demari-pormestarin Lauri Lylyn esityksestä hoitajamitoitukseen kotikaupungissaan leikkauksia. Aivan. Ja sitten tänään oltiin syyttämässä kaikkia muita kyllä kaikesta mahdollisesta.

Ja jotenkin tuli mieleen myös joulukuu kun Kokoomus ainoa puolueena eduskunnassa kantoi huolta vanhustenhoidon valvonnasta. Puhemies Paula Risikon ajatuksesta minun toimesta lisäsimme valtiovarainvaliokunnassa lisärahaa ns. vanhusasiamiehen toimintaan eli lisärahoitusta vanhustenhoidon valvontaan eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan. Kukaan ei sitä huomioinut tai kiinnittänyt huomiota. Vain meidän ryhmälle se oli tärkeä ja meillä oli huoli jo herännyt ennen vaalejakin ja myös näiden julkisen puolen huolestuttavien tapausten takia.

Espoossa tuli ilmi Espoon kaupungin kotihoidon asiakkaana olleen vanhuksen kuolema missä ihmisen epäillään kuolleen viime keväänä kotihoidossa tapahtuneen laiminlyönnin takia. Helsingin Sanomien mukaan Espoon kaupungille on tehty heitteillejättöilmoitus.

Helsingin Sanomien mukaan ”kaikista Espoon kotihoidon vaaratapahtumista tulisi tehdä ilmoitus Hairpro-järjestelmään. Vaaratilanteita ovat tilanteet, joissa asiakkaille voi aiheutua tai on aiheutunut haittaa. Lehden haastattelemien Espoon kotihoidon työntekijöiden mukaan vaaratilanteita tapahtuu useammin kuin tilastot kertovat. Vuonna 2017 tehtiin 600 ilmoitusta.”

Ei voinyt välttyä ajatukselta, että kun kyse on SDP:n Maria Guzeninan kotikaupungista niin mihin toimiin hän tämän järkyttävän tapauksen johdosta ryhtyi? Ei ainakaan tullut välikysymystä eikä demarileiristä muutakaan toimenpidettä.

Jo viime kesänä Iltalehti kertoi, että ”poliisi on aloittanut kuolemansyyn tutkinnan tapauksessa, jossa Valtimon kunnassa sijaitsevassa tehostetun palveluasumisen yksikössä Kotorannassa asunut iäkäs nainen menehtyi myöhemmin sairaalassa”. Kyse oli julkisen puolen Siun Soten hoivayksiköstä. Ryhtyikö oppositio SDP:n johdolla toimiin? Ei ryhtynyt.

Nyt kun vaalit oli tarpeeksi lähellä ja Yle valmis nostamaan kohun vain yksityisen puolen toimijoista niin syöttö demareille kelpasi. Niin Tampereen Sanna Marin ja Espoon Maria Guzenina olivat valmiita valjastamaan vanhusten huonon kohtelun ja kuolemantapaukset oman vaalivankkurinsa eteen. Minusta vastenmielistä ja surullista. Tuntuu, että vaalit unohtavat hyvät tavat ja ihmisten ja heidän kohtaloidensa kunnioituksen.

Ongelmiin olisi voinut meidän tapaan puuttua jo aiemmin ja ilman tällaista teatteria. On surullista, että koko hoiva-ala ja kaikki hoitajat ovat saaneet nyt niskaansa demarien ja opposition huonon hoidon syytöksen ja leiman. Valtaosa paikoista ja hoitajista tekee kuitenkin erinomaisen hyvää työtä ja ennen muuta arvokasta työtä. Tarvitsemme hoiva-alalle valvasti lisää henkilökuntaa ja valitettavasti tällainen kohu ei ainakaan alan houkuttelevuutta lisää. Ja en siis tarkoita, että ongelmiin ei pitäisi puuttua sillä me olemme myös jo puuttuneet ja ilman tällaista hulabaloota. Ja minusta pitää nytkin puuttua näihin Ylen esille nostamiin ongelmiin, mutta senkin voisi tehdä alaa ja hoitajia kunnioittaen. Olen varma, että kaikki ovat sitä mieltä, että ongelmiin tulee puuttua ja nyt myös onneksi myös sitä mieltä, että vanhustenhoitoon tarvitaan lisään henkilökuntaakin.

Se oli tämän päivän tärkein uutinen kun valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi, että nyt kaikki puolueet ovat yhtämieltä siitä, että tarvitaan lisää hoitajia ja tarvitaan tiukempi ja velvoittavampi vanhuspalvelulaki. Orpo myös kertoi samalla tuovansa eduskuntaan myös lisätalousarvion missä valvontaa lisätään resursseja myös aluehallintoon.

Toivotaan, että asiallisuus keskusteluissa säilyisi ja muistettaisiin se, että kyse on kuitenkin ihmisistä niin hoitajista kuin hoidettavistakin. Arvostusta toivon.

Nyt kotona ja hetki aikaa vain olla. Kellon ympäripäivä tänään ja samanlaista huutaa muuten myös huominenkin kalenteri.

Kommentit