Vanhustenhoitoon tarvitaan lisää hoitajia

Blogi, torstaina 07.02.2019

Ikäihmisten hoitoon kohdistuneet laiminlyönnit vanhustenhoidossa ovat järkyttäneet meitä kaikkia. Muiden ihmisten avun ja hoivan varassa olevien ikäihmisten, mutta myös muidenkin hoivaa tarvitsevien, perustarpeiden laiminlyöminen on epäinhimillistä ja tuomittavaa. Jokaisen suomalaisen on voitava luottaa siihen, että hän saa laadukasta ja inhimillistä hoivaa ja hoitoa, kun sitä itse tarvitsee.

Ongelmia on tullut ilmi niin julkiselta puolelta kuin yksityiseltäkin puolelta. Yhtä kaikki ne ovat jokainen yhtä tuomittavia ja anteeksiantamattomia. Pitää muistaa, että ongelmia ja laiminlyöntejä on ollut aiemminkin. Esimerkiksi kunnallisen toimijan SiunSoten Valtimon Kotorannasta uutisoitiin viime kesänä tapaus, missä hoidettava menehtyi saunottamisessa saamiinsa palovammoihin. Helsingin Sanomat kertoi Espoossa sattuneesta julkisen puolen kotihoidon laiminlyönnistä missä vanhus menehtyi. Ja nyt julki on tullut useita yksityisen puolen laiminlyöntejä. Kaikki yhtä valitettavia ja tuomittavia.

Ongelmia on siis sekä julkisissa että yksityisissä hoivapalveluissa. Kaikkiin epäkohtiin on suhtauduttava vakavasti. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että valtaosassa vanhustenhoidossa ja muunkin hoivan yksiköissä tehdään hyvää ja arvokasta hoitotyötä sitoutuneesti ja huolella. Kiitos siitä kuuluu osaavalle hoitohenkilökunnalle. Nyt pitää vain varmistaa, että heillä on mahdollisuus tehdä työnsä hyvin ja kohdata vanhukset yksilöinä ja arvokkaina ihmisinä.

Me tartuimme ongelmiin jo ennen kohua. Esityksestäni lisäsimme valtiovarainvaliokunnassa puhemies Paula Risikon ajatuksen mukaan resursseja oikeusasiamiehen kansliaan vanhustenhoidon valvontaan. Nyt valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi lisäävänsä resursseja myös mm. AVI:ien suorittamaan valvontaan. Ja samaan aikaan tulee vielä tiukentaa myös sanktioita siitä, että laiminlyönnit johtavat toiminnan keskeyttämiseen ja siirtoon toisiin käsiin on sitten kyse kunnallisesta tai yksityisestä hoivakodista.

Ja tärkeintä on saada lisää hoitajia. Vain hoitavat kädet lopulta takaavat hyvän ja riittävän hoivan ja hoidon. Hoitajamitoituksen 0,7:n kirjaaminen lakiin ei yksin riitä. Mutta olen sitä mieltä, että sitova hoitajamitoitus tulee lakiin nyt kirjata, kun suositukset eivät ole riittäneet. Lisäksi tarvitaan perusteet hoidettavien avun tarpeen huomioimiselle. Esitämmekin siksi myös valtakunnallisen hoitoisuusmittarin käyttöönottoa. Riittävän hoitajaresurssin lisäksi Kokoomuksen ajama hoivatakuu turvaisi yksilöllisistä tarpeista lähtevät riittävät ja laadukkaat palvelut oikea-aikaisesti ja nykyistä lyhyemmän määräajan puitteissa.

Vanhuspalvelulain velvoittavuutta on siis kaiken kaikkiaan lisättävä. Siksi peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) käynnistämän lainvalmistelun tuleekin käydä läpi vanhuspalvelulain kokonaisuus.

Taataan yhdessä jokaiselle arvokas vanhuus ja hyvä hoito ja hoiva, sillä vuorollamme sitä tarvitsemme.

Kello 7.05. Maassa uutta lunta ja nyt matkaan. Tänään eduskunnassa puolustusvaliokunta, moottoriurheilun ajankohtaisia aiheita ja iltapäivällä työvaliokunta, ryhmäkokous ja sitten kyselytunti.

Kello 21.22 ja juuri kämpille. Eduskunnassa tänään monenlaista ja isoja asioita eteenpäin. Illalla vielä erittäin mukava tapaaminen, kun tiimistäni Mari Pinomäki toi Hämeenlinnan Nuorisovaltuuston vieraakseni eduskuntaan. Aktiivisia nuoria ja arvostan todella, että nämä nuoret haluavat jo tuossa 14-17-vuoden iässä antaa näin paljon yhteisten asioittemme hoitoon ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Arvostan todella.

Kiitos vielä Mari ja muut nuoret! Jatketaan eteenpäin.

Nyt vielä istunnon jo päätyttyä hetki huomisen papereita ja muutaman ongelman vääntämistä. Uskon, että niihinkin löytyy joku ratkaisu.

Kommentit