Nuorten Parlamentin kerhopäivä eduskuntaviikon päätteeksi – Meillä on upeita nuoria!

Blogi, perjantaina 08.02.2019

Eduskuntaviikko huipentui tänään perjantaina Nuorten Parlamentin kerhopäivään. Nuorten Parlamentti kokoontuu joka toinen vuosi suurempaan omaan täysistuntoonsa eduskuntaan ja sitten välivuosina on näitä kerhopäiviä. Niin kuin olette huomanneet niin olen aina yrittänyt löytää aikaa lapsille ja nuorille ja niin tein tänäänkin. Kun eduskunnan työviikko päättyi ja välikysymysäänestyskin oli käyty niin jäin vielä nuorten parlamenttiläisten kanssa kerhopäivään. Mielenkiintoisia ja mukaansa tempaavia pisteitä ja tehtäviä ja ennen muuta todella osaavia ja innostuneita nuoria. Niin kuin olen monet kerrat täällä ja Facebookissakin todennut niin meillä on kyllä erittäin fiksuja ja aikaansaavia nuoria tässä maassa.

Tällä viikolla eduskunnassakin hieman kuohunut. Tuntuu, että väärinymmärtämisestä ja tahallisesta asioiden sekoittamisesta ja hämmentämisestä on tullut uusi normaali. Itseasiassa taitaa oikeastaan kaikki puolueet jakaa meidän ajatukset vanhustenhoidon kokonaisvaltaisesta kehittämisestä, mutta populistisesti kun asiaa lähestytään niin on paljon järkevämpää antaa ratkaisuksi ja vastaukseksi vain lyhyt toteamus, että ”Hoitajia tarvitaan lisään ja ongelmat ratkeavat 0,7 hoitajamitoituksella”. Jos se todella olisi näin yksinkertaista niin se olisi tehty jo vuosia sitten, mutta kun tilanne on paljon muutakin. Eilen juuri kun erään demarivaikuttajan kanssa kahden kesken puhuin niin hän myönsi, että eihän se mitenkään ole mahdollista lisätä 0,7-hoitajamitoitusta lakiin tämän kevään aikana sitovana. Se tarkoittaisi nimittäin välittömästi yli 4000 uuden hoitajan palkkaamista ja sellaista määrää ei hoitajia ole työttömänä tai mistään muualtakaan otettavissa. Tai jos tällainen opposition sitova lakialoite nyt hyväksyttäisiin vaikka 1.4. lähtien niin kuntien ja hoivakotien olisi otettava hoitajat kotipalvelusta laitoksiin lainvelvoittamalla tavalla. Se tarkoittaisi siis sitä, että kotipalvelua ei enää olisi ja ikäihmisten olisi siirryttävä hoitajien perässä laitoshoitoon ja hoivakoteihin. Demarivaikuttaja totesikin, että hoitajamitoitus tulee nostaa 0.7 pidemmällä aikavälillä niin, että uusia hoitajia saadaan koulutettua ja rekrytoitua. Eli lopputulemma oli sama kuin meillä kokoomuksessa eli lisää hoitajia tarvitaan.

Tämä siis typpiesimerkki tämän lyhyen viestinnän ”tekstiviestiviestinnän” maailmasta missä 140 merkkiin pitää mahtua kaikki olennainen. Se tyhmistää ja yksinkertaistaa keskustelua ja vie tilannetta kaikkien kannalta huonompaan suuntaan.

Niin kuin Petteri Orpo tiistaina Ylellä totesi niin 0,7-hoitajamitoitus tullee kun sen kaikki haluavat, mutta sen lisäksi tarvitaan muitakin toimia ja myös lisää valvontaa ja tästähän eilen täällä blogissanikin kirjoitin.

Tänään myös OKM tiedotti, että toivotut ja vaaditus soveltuvuuskokeet palaavat sosiaali- ja terveysalan ammatilliseen koulutukseen. Vastedes esimerkiksi lähihoitajaksi tai sairaanhoitajaksi pyrkiväopiskelija voidaan jättää valitsematta, jos hän on selkeästi soveltumaton toimimaan kyseisellä hoito- ja hoiva-alalla. Tämä nyt päätetty muutos koskee siis kaikkia niitä tutkintoja, joihin liittyy potilas- tai asiakasturvallisuutta ja alaikäisen turvallisuutta, mutta myös liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia. Uudistus otetaan käyttöön kiireellisenä eli koulutuksen järjestäjät voivat hyödyntää mahdollisuutta jo tämän kevään yhteishaussa.

Huomenna sitten kiertuepäivää ja ohjelmassa mm. Janakkalan Turengin Vaalikahvilan avajaiset. Ja illalla sitten vielä Hämeen Yrittäjägaala. Vauhdikas viikonloppu tulossa.

 

Kommentit