Kansanedustaja Timo Heinonen: Kevytautolain muutokset voidaan tehdä nopeamminkin

Uutiset, perjantaina 06.09.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston jäsen Timo Heinonen näkee liikenneministeri Sanna Marinin (sd) kevytautopäätöksessä tavoitteellista viivyttelyä. EU:n mahdollisesti vaatimien korjausten teko lakiin ei vaadi vuoden työaikaan vaan ne on halutessa tehtävissä nopeastikin.

-Jos hallitus on päättänyt, että jo tämän yhden virkamiehen kirjeen pohjalta korjauksia ryhdytään tekemään, niin ne on helpolla tehtävissä loppuvuoden aikana. Tuntuu, että uudessa hallituksessa onkin ainakin osalla haluja kaataa edelleen kokonaan tämä nuorten ja perheiden odottama uudistus, toteaa Timo Heinonen.

Heinosen mukaan lakia voi olla tarpeen muuttaa mm. maksiminopeuden, matkustajamäärän ja vetokoukkuvaatimuksen osalta.

-Itse en ole lainkaan varma, että edes näitä olisi välttämätöntä tehdä. EU on kirjelmöinyt myös meidän autoilun verotuksesta ja monesta muustakin eikä niissäkään ole mitään tapahtunut. Nyt tuntuu, että osa käyttää EU:ta vain omien tavoitteiden ajamiseen.

Heinonen muistuttaa, että viime eduskunta hyväksyi Kevytautot lähes yksimielisesti viime hallituskaudella ja myös nykyinen liikenneministeri Sanna Marin tuki juuri tätä esitettyä ja jo hyväksyttyä mallia silloin.

-Vuoden pitkittäminen ei minusta sovi parlamentarismin henkeen ja luo uudenlaista kulttuuria pitkittää jo hyväksyttyjen lakien voimaan tuloa. Eduskunnan pitää tästä käydä perusteellinen keskustelu tai pian meno on meilläkin kuin Brittiparlamentissä, toteaa Heinonen.

Heinonen pitää kiinni siitä, että eduskunnan tahtoa kunnioitetaan ja nuorille luvatut Kevytautot saadaan tienpäälle mahdollisimman pian.

-Jos lisäaikaa muutoksille tarvitaan niin siinä puhutaan viikoista tai parista kuukaudesta. Ei todellakaan vuodesta.

Moni perhe on jo Heinosen mukaan ostanut itselleen auton mistä marraskuussa oltiin tekemässä perheen nuorille kevytautoa.

-Kyllä tässä voi hyvin olla edessä myös korvausvaatimuksia. Laki on hyväksytty ja ihmiset ovat hyvässä uskossa sen mukaan eläneet ja valmistautuneet turvallisempaan arkeen.

Kommentit