Kaksoiskansalaisuus Venäjälle voi olla turvallisuusuhka henkilölle itselleen – Matkustamista Venäjälle pohtisin kaksi kertaa

Blogi, torstaina 28.07.2022

Diktaattori Vladimir Putinin Venäjästä on tullut monille vaarallinen. Vaarallinen ja tuhoisa se on koko Ukrainan kansalle, kuten myös oman maansa oppositiopoliitikoille ja rehellisille ja riippumattomille toimittajille. Vähintään vaarallinen se on ollut oppositiopoliitikoille, heille jotka ovat elossa selvinneet murhayrityksistä ja muista, kuten myös toisinajattelijoille.

Nyt myös maasta on tullut vaarallinen tosiasiat tunnustaville venäläisille. Sodasta ei saa puhua eikä maan politiikkaa arvostella. Yksi totuutta sisältävä twiitti voi viedä vankilaan. Kriittinen puheenvuoro tai mielipiteen ilmaisu tuhota uran ja elämän – ehkä viedä elämän kokonaan.

Stop War, Vladimir Putin!

 

Nyt näyttää siltä, että maasta on tulossa vaarallinen myös ulkomaalaisille. Oikeudenkäynnit ja tutkinta näyttää olevan vähintäänkin kyseenalaisia ja ulkomaalainen – jenkit arvokkaimpina – nähdään sopiviksi kiristysvälineiksi vapauttaa aitoja rikollisia länsimaiden vankiloista.

Ongelmaksi on muodostumassa myös kaksoiskansalaisuudet. Venäjä ei tunnista eikä tunnusta kaksoiskansalaisuuksia. Henkilö on siis Venäjällä aina vain Venäjän kansalainen, vaikka hänellä olisi toisena kansalaisuutena esimerkiksi Suomen kansalaisuus. Venäjä siis ei välitä siitä onko Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen esimerkiksi valinnut suorittaa Suomen asepalveluksen. Venäjälle mentyä edessä voi olla pidätys ja matka Siperiaan suorittamaan armeijaa. Sinnehän maa passitti jo Suomessa syntyneen jääkiekkotähti Ivan Fedotovin. Näyttää siltä, että maan linja muuttui, kun Fedotov halusikin siirtyä Putinin liigasta KHL:stä taalajäille NHL:ään. Väärä ratkaisu ja lippu veikin Murmanskin Severomorskiin.

Samaan aikaan myös NHL:n Minnesota Wildin 25-vuotias Kirill Kaprizov joutui Venäjän armeijan hampaisiin. Aiemmin ei tähdellä ollut ongelmia. Nyt itse Vladimir Putin on määrännyt jääkiekkotähden jäämään Venäjälle.

Olen tehnyt esityksen, että suomalaisten turvallisuuden varmistamiseksi maamme luopuu kaksoiskansalaisuuksista tilanteissa, joissa toinen maa ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta. Siirtyisimme siis monien muiden maiden tapaan ns. vastavuoroisuusperiaatteeseen. Eikös se olisi järkevää tässä ja muuten myös kiinteistöjen ja maankin omistuksessa. Moni ongelma ratkeaisi, kun vastavuoroisuus olisi määräävänä tekijänä.

Eli tästä tai oikeastaan näistä tein nuo esityksen maamme hallitukselle maanantaina. Ne on kirjallisen kysymyksen muodoissa nyt eduskunnan verkkosivuilla myös luettavissa.

Eilen muuten kävin tutustumassa Tallinnassa Bastionikäytäviin vanhassa kaupungissa. Niillä myös historiaa itänaapurin kanssa Neuvosto-Viron ajalta. Ei sellaista enää koskaan.

Ps. Loma-aika, mutta Viron hallitus tekee päätöksiä!  Kunpa meilläkin. Hetki sitten illalla tieto, että nyt ”Viro lopettaa opiskelijaviisumien myönnön venäläisille. Venäläiset eivät myöskään saa lyhytaikaista työlupaa muiden EU-maiden myöntämillä oleskeluluvilla.”

Kommentit