Hotelli Viru 50 vuotta – Jos hotelli osaisi pelkän kuuntelemisen lisäksi myös kertoa

Blogi, keskiviikkona 27.07.2022

Hotelli Viru 50 vuotta – Jos hotelli osaisi pelkän kuuntelemisen lisäksi myös kertoa?

Miettikääpä sitä. Aikanaanhan tässä hotellissa KGB kyllä vieraita kuunteli, mutta olisi tällä hotellilla varmaan monenlaista kerrottavaakin. Ainakin se on paljon myös nähnyt.

Tällä viikolla jo toisen kerran tänä kesänä Virussa. Omat ensimmäiset muistot Tallinnasta Neuvosto-Viron ajoilta 1987, kun kuoropoikana sain osallistua Tallinnan Laulujuhlille. Silloin toki asuimme Pirittassa, mutta Viru jäi jo silloin mieleen ja myös valuuttakauppa. 1990-luvulla sitten ensi kertaa täällä varsinaisesti Lopen Laakan miesten pesäpalloporukan kanssa. Silloinkin asuimme Lasnamäessä, mutta Virussakin useamman kerran kävimme. Ja tuon retken jälkeen täällä on tullut käytyä monia kertoja ja toki paljon muissakin hotelleissa. Nykyisin oma suosikkini on Telegraph. Kannattaa ehdottomasti käydä.

Viru rakennettiin jo 59 vuotta sitten ja avattiin käyttöön 5. toukokuuta 1972. Viru oli ensimmäinen Viroon rakennettu tornitalo ja itseasiassa erottamaton osa Tallinnan kaupunkikuvaa. Rakennuksen pääsuunnittelijat olivat virolaiset arkkitehdit Mart Port ja Henno Seppman. Valmiiksi hotellin rakensi lopulta suomalainen Rakennuskunta Haka alun ongelmien jälkeen.

Historia kertoo, että ”Neuvostoaikana hotellin 23. kerroksessa sijaitsi KGB:n käytössä ollut radiokeskus, josta käsin harjoitettiin hotellivieraiden salakuuntelua ja tarkkailua. 60 hotellihuoneessa oli salakuuntelulaitteet, ja myös joissakin Viru-hotellin ravintolan pöydissä oli mikrofoneja. KGB poistui hotellista Viron jälleenitsenäistyttyä vuonna 1991, mutta salainen huone paljastui vasta vuonna 1994. Entinen radiohuone on nykyisin museona.”

Tässä muuten mainio blogi Virusta ja KGB:stä: ”KGB-museo Tallinnassa – kurkistus kylmän sodan aikakaudelle”. Kannattaa lukaista.

Nyt siis Virun 50. juhlavuosi ja nykyisin Viru on vapaan ja itsenäisen Viron keskeinen maamerkki. Ei voi muuta kuin olla tänään onnellinen naapurikansan ja maan puolesta. Ja onneksi maa myös NATOn jäsen ja sen turvassa. Aikanaanhan maa sai kokea kauheita Neuvostoliiton toimesta ja varmasti tahti olisi jälleen sama kuin nyt Ukrainassa, jos Nato-jäsenyys ei olisi toteutunut 2004. Viro tiesi kokemansa perusteella, että ei enää koskaan yksin.

Virossa siis kaikki hyvin. Maa on elävä ja kaunis. Taidan lähteä nauttimaan upeasta vanhasta kaupungista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit