Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa – Tiedätkö mistä ruokasi lautaselle tulee?

Blogi, torstaina 02.03.2017

Eilen aloitimme viidennen kerran suomalaisen ruuan kampanjamme. Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa –kampanjaa vietetään maaliskuun alussa nyt jo viidettä kertaa. Kahden viikon haasteessa halutaan nostaa esille suomalaista ruokaa ja ruoantuotantoa, mutta myös ruokapakettien ja tuoteselosteiden läpinäkyvyyttä ja rehellisyyttä. Aikanaan laitoimme tämän pystyy yhdessä ystäväni ja avustajani Tiina Seppälän kanssa ja kampanja on saanut vuosittain mukaan tuhansia suomalaisia ja joukkovoima on myös osaltaan ollut vaikuttamassa mm. ruuan alkuperämerkintöjen paranemiseen.

Viidessä vuodessa on tapahtunut paljon. Yleisesti ihmisten tietoisuus on parantunut, mutta myös halu tietää mitä suuhunsa laittaa. Onneksi myös toimia ruuan alkuperämerkintöjen parantamiseksi on saatu aikaan, mutta jälleen on siis aika kokeilla nyt jo viidennen kerran maaliskuun alussa kuinka suomalaista ruokaa kaupasta löytyy. Ideana siis syödä vain suomalaista ruokaa ja varmistaa aina onko liha, einekset, leipä, maito, maitotuotteet jne. suomalaisia.

Facebookissa kerätään jälleen tapahtumasivuille kokemuksia siitä miten löydämme suomalaisia tuotteita, onko paketit hämäävän suomalaisia vaikka sisällä onkin jotain muuta jne. Mitkä merkit ovat aina 100% suomalaista alkuperää? Löytyykö suomalaista leipää marketista vai pitääkö leipoa itse? Onko mikään muuttunut vuodessa tai kahdessa?

Ensimmäisellä kerralla vuonna 2013 Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -kampanjassa oli mukana yli 1800 suomalaista ja vuosina 2014 ja 2015 mukana oli jo reilusti yli 2000 hyvän suomalaisen ruuan ystävää. Ja syksyllä 2014 pakotetalkoissa hyvää suomalaista oli syömässä – Syödään ja juodaan suomalaista – tuetaan kotimaista ruoantuotantoa vaikeassakin tilanteessa -kampanjassamme – yli 71 000 ihmistä.

Ota haaste vastaan ja tule yhdessä kokeilemaan miten suomalaista ruokaa löytyy ja saa ja millaisia haasteita hommassa ilmenee.

Niin tässä viiden vuoden aikana on tapahtunut paljon. Nyt esimerkiksi Suomessa valmistettujen liha- ja maitotuotteiden ainesosien alkuperän merkintä tulee vihdoin pakolliseksi. Maa- ja metsätalousministeriön on luvannut antaa asetuksen tästä kesäkuussa kuuden kuukauden siirtymäajalla. Kyseeseen tulee siis mm. makkarat ja leikkeleet mitkä on tehty Suomessa mutta ulkomaisesta lihasta.  Tähän asti lihan alkuperämaan ilmoittaminen ei ole ollut pakollista ja osa toimijoista on vielä tietyllä tavalla ”pessyt” ruokaa suomalaiseksi pakkaamalla sen suomalaisen brändin alle ja varustamalla paketin vaikkapa latomaisella ja miehellä Jussipaidassa. Vahva mieleyhtymä Suomeen syntyy ja moni luulee syövänsä suomalaista. Harhaanjohtavia merkintöjä voivat olla siis esimerkiksi toimijan nimi, logo, kuva, lippu tai viiri. Jatkossa tämä minusta jopa huijaaminen estetään ja vuoden lopussa kun Suomi täyttää 100 vuotta niin paketissa on pakko lukea lihan alkuperämaa. Turhien kustannusten välttämiseksi jatkossakin Hyvää Suomesta -merkki riittää todisteeksi raaka-aineiden kotimaisuudesta. Ei siis tarvita päällekkäisiä merkintöjä.

Suomeen tuodaan vuosittain noin 150 miljoonalla eurolla ulkomaista lihaa. Sitä mihin tuotteisiin se on tähän asti käytetty ei tiedetä, mutta jatkossa tämä tiedetään. Hyvä näin. Samaan aikaan myös EU:ssa on työstetään asetusta elintarvikkeiden pääainesosien alkuperämaan ilmoittamisvelvollisuudesta 1.4.2019 alkaen. Osa maista on tehnyt meidän tapaan jo omia ratkaisujaan. Esimerkiksi Ranska on jo ottamassa käyttöön elintarvikkeen pääainesosana käytetyn lihan sekä maidon ja ainesosana käytetyn maidon osalta pakolliset alkuperämerkinnät.

Asiat siis etenevät. Tästä olen iloinen.

….

Muuten tässä ollut aikalailla rankka ja vaikea päivä. Joskus joku on sanonut, että ”…pettää aina” ja nyt sellainen tunne todellakin. Joskus tätä avaan lisää, mutta nyt nielen sen.

Kello 18.44 ja juuri pidin pidemmän puheenvuoroni kansalaisaloitteesta missä esitetään eutanasian hyväksymistä Suomessa. Lisään tuon puheenvuoroni tänne myöhemmin. Ja lupasin joskus lisätä tänne myös edellisen kansalaisaloitteen puheenvuoroni. Nyt sen muistan tehdä eli tässä Lex Malmi puheenvuoroni.

Nyt kello 22.22 ja kämpillä. Tänään pitkä ilta eduskunnassa ja aika matalalla vievät tunnelmat. Toivottavasti huomenna taas parempi fiilis ja parempaa lentoa. Katsotaan jos vaikka vielä illaksi ehtisi sitten Lahden kisoihinkin. Mitalitili alkaa näyttää suomalaisittain jälleen ihan kivalta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit