Helsingin puistot ja leikkipaikat karmeassa kunnossa – Tuleeko valkoposkihanhista pian pääkaupungin nimikkolintu?

Blogi, maanantaina 03.08.2020

Näyttää siltä, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) vasemmistohallitus ei tule sallimaan valkoposkihanhien metsästystä Suomessa. Olen ymmärtänyt, että keskusta hallituksessa on asiaa pitänyt esillä, mutta Helsingin toiseksi suurin puolue eli Vihreät eivät tehokkaita keinoja valkoposkihanhitilanteen ratkaisemiseksi ole sallinut. Ja kun Vihreät sanovat, että ei käy niin silloin keskusta on nykyhallituksessa hiljaa. Valitettavasti se näyttää nyt olevan keskustan kohtalo vasemmistohallituksen pönkäpuolueena. Aika-ajoin vasemmisto on antaviin jotain almuja keskustalle ja jälleen korttitalo pysyy kasassa. Tällainen oli viimeksi EU-rahojen maatalousrahat. Keskustalle uskoteltiin, että maatalous saa lisää rahaa ja se meni läpi, kunnes keskustan europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen poksautti kuplan ja paljasti, että ei maatalous saanutkaan sentin senttiä lisää. Mutta hallitukselle oli ehditty jo täysi tuki keskustan johdon toimesta taas antaa.

No, nyt näyttää siltä, että pääkaupungin toiseksi suurin puolue eli Vihreät ovat tekemässä maan hallituksen kautta kovaa vauhtia valkoposkihankista Helsingin nimikkolintua. Ne kuuluisat Kauppatorin lokitkin ovat pientä tämän hanhi-infernon rinnalla. Suomen Ympäristökeskuksen tuoreiden tietojen mukaan yksin pääkaupunkiseudulla tepastelee nyt jo yli 600o valkoposkihanhea ja taas ensi kesänä niitä on yhä enemmän. Itseasiassa vuodesta 1985 lähtien valkoposkihankien määrä on kasvanut vuosittain keskimäärin 18 prosenttia. Ja kaupungissa missä valkoposkihankia käytännössä ”suojellaan” on niiden poikasmäärät vielä normaalia suurempia. (Töölönlahti keskimäärin 2,6 poikasta, normaalisti keskimäärin 2,2).

Teimme kesäloman toisen kotimaan miniloman nyt rakkaaseen pääkaupunkiimme. Linnanmäellä kaikki oli hienosti. Korona oli otettu hyvin huomioon ja paikat olivat siistejä. Pari lokkia oli, mutta nekin ihan mukavaa seuraa sen rinnalla mitä tänään saimme kokea. Musiikkitalon kauniilta piha-alueilta se alkoi. Ei yhden yhtä ihmistä nurmikoilla eikä olisi ollut vaikka olisi hellepäiväkin ollut. Nimittäin ne nurmet olivat täynnä valkoposkihanhia ja vielä täydempinä valkoposkihankien pas***. Surullinen näky ja myös kävelytiet ja kivetykset räävittömässä kunnossa.

Matka jatkui siitä Oodiin. Upea keskustakirjasto ja siellä jälleen kaikki hyvin, mutta pihat aivan järkyttävässä kunnossa. Ja mikä pahinta pihan upeat lasten leikkipuistot ja pelikentät täynnä sitä samaa peetä. Nuo kentät ja leikkipaikat maksaneet varmasti muutaman satatuhatta euroa ja nyt ne onnellisesti valkoposkihankien käytössä. Surullista.

Ja samanlainen valkoposkihanki-inferno myös Helsingin uimarannoilla, Kaivopuistossa ja muissa kaupunkipuistoissa ja rannoilla. Ihmiset yrittävät kävellä niin, että eivät astuisi suuriin ulostekasoihin joita on siis joka paikka täynnä. Ja näytti valkoposkihanhet myös omineen Urho Kekkosenkin muistomerkin altaan. Kuulemma Helsingissä ollaan oltu huolissaan enemmän kuitenkin siitä, että pienet hanhenpoikaset hukkuvat Urkin altaaseen, kun altaan reunat niin luikkaita. Sillä lailla.

Uskomattomaksi tilanteen tekee se, että Helsingin kaupunki ei sitten edes näitä paikkoja yritä siivota hanhenkakoista? Nurmea joku leikkasi ja trimmeri lauloi ja hanhen pee lensi, mutta ei kukaan ollut lakaisemassa kävelykatuja, lasten leikkipuistoa ja desinfioimassa leikkipuiston laitteita.

Tilanne alkaa olla kyllä aikalailla kestämätön. Näyttää siltä, että Helsingissä kaupunginvaltuutetuista vain Otto Meri on ongelman ottanut tosissaan. Otto kirjoitti Twitterissä 23. heinäkuuta 2020…

”Töölönlahden valkoposkihanhitilanne on katastrofaalinen. Ulostetta ja hanhia on kaikkialla. Liikkuminen on vaikeutunut. Hesingin kaupungin tulee hakea välittömästi poikkeuslupaa hanhien hätistelemiseen. Nyt on viimein aika toimia!”

Mutta onhan tämä aivan käsittämätön tilanne. Maan hallitus ei saa Vihreiden laittaessa hanttiin päätöstä valkoposkihankien metsästämisestä ja Helsingissä valkoposkihanhet ovat vallanneet koko kaupungin. Ja mitä vielä, kaupunki ei näytä edes yrittävän pitää leikkipuistoja ja kävelyteitä siistissä kunnossa.

Itse olen aihettanut nostanut esillä mm. näissä kirjoituksissani: Kolme neljästä suomalaisesta sallisi valkoposkihanhien metsästyksen – Kuka uskoo, että Marinin hallituksen ja keskustan johdolla asia kuitenkaan etenisi? ja Virossa ja Ruotsissa valkoposkihankia metsästetään viljelmien suojelemiseksi – Suomessa hallituksen sisäiset kiistat estävät metsästyksen.

Tule apuun Otto!

Mutta muuten erittäin kiva kesälomaretki pääkaupunkiin. Myös Kansallismuseo jälleen sykähdyttävä ja pianhan siellä aukeaa suuri Muumi-näyttely. Kannattaa siis mennä museoihin.

Helsinkiä en nyt valitettavasti voi suositella ennen kuin valkoposkihanhiongelma tai vähintään niin ulosteongelma on ratkaistu.

 

 

Kommentit