Kolme neljästä suomalaisesta sallisi valkoposkihanhien metsästyksen – Kuka uskoo, että Marinin hallituksen ja keskustan johdolla asia kuitenkaan etenisi?

Blogi, maanantaina 13.07.2020

No, ei kukaan.

Vaikka siis kolme neljästä suomalaisesta sallisi valkoposkihanhien metsästyksen niin olen lähes varma, että pääministeri Sanna Marinin hallitus etenee asiassa keskustan valmistelussa ja johdossa metsästystä vastustavan 13 prosentin mielipiteen mukaan.

Maaseudun Tulevaisuudelle asiaa selvittäneen Kantarin  kyselyn mukaan valkoposkihanhien metsästyksen sallimista kannattaa peräti 74,3 prosenttia suomalaisista. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että jopa vihreistä enemmistö kannattaa valkoposkihanhien metsästyksen sallimista. Taitavat olla käyneet Kaivopuistossa ja muissa pääkaupunkiseudunkin puistoissa ja rannoilla ja nähneet sen mitä valkoposkihanhet saavat aikaan. Tuhoa ja sotkua ei siis synny vain pelloilla ja maaseudulla vaan kasvavassa määrin myös kaupungeissa. Ehkä siksi vihreidenkin kannattajista enemmistö sallisi metsästyksen?

Mutta olen lähes varma, että Marinin hallitus, Keskusta ja Vihreiden eliitti eivät tätä kuitenkaan tule sallimaan. Siitä huolimatta, että valkoposkihanhia kanta kasvaa koko ajan. Maassamme arvioidaan olevan nyt jo noin 500 000 aikuista valkoposkihanhea ja lajin uhanalaisuusluokitus on elinvoimainen.

Tilannetta meillä pahentaa vain se, että sekä Ruotsi että Viro ovat sallineet metsästyksen. Virossa valkoposkihanhia on metsästetty jo vuodesta 2004 pelloilta ja länsinaapurissa valkoposkihanhia metsästetään viljelmien suojelemiseksi. Ei siis ihme, että valkoposkihanhien laumat tulevat rauhallisille Suomen maille. Meillä valkoposkihanhi on rauhoitettu luonnonsuojelulailla.

Marinin hallituksen ja keskustalaisen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän ja ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr) tulisikin nyt tehdä EU:nkin sallima maakohtainen poikkeama suojelupäätöksestä ja pikaisesti sallia valkoposkihanhien metsästäminen. Tuhot tulevat olemaan ilman tätä tänä syksynä jälleen viljelysmaillakin ennätyssuuria. Kokoomus onkin esittänyt metsästyssallimista ja nyt sitä kannattaa valtaosa suomalaisistakin ja enemmistö myös vihreiden kannattajista. Kysyä pitääkin, että mikä enää vasemmistohallitustamme estää tässä etenemässä?

Myös keväällä tehty kansalaisaloite valkoposkihanhien metsästämiseksi keräsi lähes ennätysvauhtia vaadittavat 50 000 allekirjoitusta. Asia siis saadaan tätä kautta joka tapauksessa eduskunnan käsittelyyn. Eduskunnassa aloitteen käsitteleminen vie kuitenkin niin kauan, että tämän syksyn satovahingot ja saastaiset puistot ja uimarannat Marinin hallitus ja asian päällä oleva keskusta saa tätä menoa edelleen ottaa kontolleen.

 

 

 

 

 

Kommentit