Virossa ja Ruotsissa valkoposkihankia metsästetään viljelmien suojelemiseksi – Suomessa hallituksen sisäiset kiistat estävät metsästyksen

Blogi, keskiviikkona 27.05.2020

Valkoposkihanhet tekevät valtavaa tuhoa Suomen pelloilla matkallaan Jäämeren pesimäalueilleen. Pääministeri Sanna Marinin hallitus ei asian edessä näytä kykenevän päätöksiin ja ideologitse ristivedot ovat pakottaneet hallituksen jälleen kerran siirtämään akuutin asian jonkin työryhmän pöydälle ja pyörittelyyn. Hallituksen sisäisistä ristiriidoista ja päättämättömyydestä kärsii nyt suomalaiset maanviljelijät ja suomalainen ruuantuontan. Keskusta näyttää olevan Vihreiden seurassa voimaton.

Valkoposkihanhethan ovat lintudirektiivin myötä EU:ssa suojeltuja. Naapurimaamme Viro ja Ruotsi ovat kuitenkin siirtäneet lajin metsästyksen piiriin. Virossa valkoposkihanhien metsästys sallittiin pelloilla jo vuonna 2004. Lintudirektiivi nimittäin sallii valkoposkihanhien kannan harventamisen ja metsästyksen. Ilta-Sanomien 19.5.2020 julkaiseman uutisen mukaan valkoposkihanhet ovat tuhonneet kasvustoja tuhansien hehtaarien alalta. Pelloilla muutamassa päivässä tapahtuneet vahingot nousevat miljooniin – jopa kymmeniin miljooniin euroihin. Muutos on hurjä nimittäin vielä vuonna 2018 Ely-keskusten ja ympäristöministeriön satotuhojen korvauksia maksettiin yhteensä noin 1 470 000 euroa.

Nyt meilläkin tarvittaisiin lakimuutokset valkoposkihanhien rajoitettuun metsästykseen, mutta asia ei etene hallituksessa. Ei siitä huolimattakaan vaikka valtaosa eduskuntapuolueista on julkisuudessa kertonut kannattavansa valkoposkihanhien rajoitetun metsästyksen. Aikanaan eräs kokenut parlamentaarikko totesi, että…

”Politiikassa on asioita, joita kukaan ei kannata ja ne kuitenkin etenevät. Ja sitten on asioita, joita kaikki näyttävät kannattavan, mutta ne eivät kuitenkaan etene”.

Valkoposkihankien kannanhallinta näyttää olevan tällainen jälkimmäinen. Ja sillä erolla, että Vihreät eivät metsästystä ole sallimassa ja näin ollen hallituksessa asia ei etene vain keskusta kuinka räpyttelisi puolesta.

Keskustasta on kerrottu nimittäin puolueen kannattavan sitä, että meilläkin tulisi mahdollistaa valkoposkihanhien suojametsästys Ruotsin ja Viron tapaan. Asiaan on ottanut kantaa mm. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen. Eilen HS:ssä 26.5.2020 Kurvinen totesi, että ”Hallituksen tulisi tässä toimia”. Mutta tömäkkä lausunto nollaantui sillä hetkellä, kun hallituskumppani vihreät ilmoittivat, että ei käy. Vihreät eivät innostun keskustan ehdottamasta valkoposkihanhien ampumisen lisäämisestä. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari totesi samassa lehdessä ratkaisuksi ”lintupeltoja” ja sitä, että ”kun linnut saadaan ohjattua niille, muille pelloille aiheutettu vahinko on vähäisempi.”

Hmmmm… Eipä taida tällainen ohjailu onnistua vai onko Vihreät ja Marinin hallitus tätä kautta muuttamassa nämä maanviljelöijöiden pellot ”lintupelloiksi”? Ei kai sentään kuitenkaan.

Keskustan ja Vihreiden jatkuvaa nokkapokkaa selvittelemään tuli sitten jälleen pääministeripuolue SDP. Demareiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman totesi samassa Hesarin lehtijutussa, että ”pääministeripuolue Sdp haluaa, että suojametsästyksen mahdollisuutta selvitetään”. Ja tämän jälkeen Marinin hallitus kertoi perustavansa työryhmän asiaa pohtimaan.

Eli ei tule ratkeamaan tämän hallituksen toimesta. Siksi tarvitsemmekin tukea nyt kaikilta suomalaisilta. Asiasta onkin allekirjoitettavana nyt kansalaisaloite. Kansalaisaloitteen löydät osoitteesta www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6563. Siinä kerrotaan, että  valkoposkihanhia oli syksyllä 2019 maassamme lähes 34 000 yksilöä. Vuodessa kanta oli kasvanut 13 % ja kymmenen viime vuoden aikana se on kaksinkertaistunut. Uhanalaisuusluokituksessa valkoposkihanhi luokitellaan elinvoimaiseksi. Tutkijoiden mukaan Itä-Suomessa on näinä viikkoina eli muuttoaikana noin 500 000 hanhea ja sama kaakatus sitten syksyllä. Ja Ely-keskus on myöntänyt syksyllä 12 viljelijälle luvan 20-40 hanhen ampumiseen. Että sillalailla.

Itse siis kannatan Viron ja Ruotsin kaltaista mallia missä tuhoja voitaisiin hallita maltillisella ja hyvin kohdennetulla, mutta myös riittävällä metsästyksellä. Nythän tässä yhteisessä EU:ssa on käynyt niin, että kahden maan salliessa metsästyksen näistä meidän viljelypelloista on tullut niitä Vihreiden esittämiä lintupeltoja. Pelisääntöjen siis tulisi olla EU:ssä yhteiset ja siksi metsästys täytyy sallia myös meillä. Ja kysehän ei todellakaan ole lajista jonka tulevaisuus olisi uhattuna.

Kello 19.53 ja kotona Lopella. Tänään eduskunnassa aamun puolustusvaliokunnan jälkeen vielä täysistunto. Keskustelussa Suomen osallistuminen EU:n taisteluosastoon ja samalla nostin esille myös kasvavan huolen siitä, että nykyinen hallitus ei veisikään Hornetien korvaavaa ns. HX-hanketta suunnitellussa laajuudessa läpi. Aihe on niin keskeinen meidän turvallisuuspolitiikan näkökulmasta, että jos näistä veneen heilutteluista ei saada selvyyttä niin minusta aiheessa on paikkaa myös välikysymykselle. Katsotaan nyt miten pääministeri Sanna Marin vasemmistoliiton ja vähän myös oman puolueensa irtiottoihin reagoi.

Tänään myös EU:lta tieto, että komissio esittää perustettavaksi yhteensä 750 miljardin euron elpymisrahastoa. Elpymisrahastosta saataisiin rahaa koronaepidemiasta kärsineille EU-maille niin, että kaksi kolmasosaa eli 500 miljardia euroa olisi puhdasta tukea ja vain 250 miljardia euroa lainaa. Minusta Suomen ei tulisi tätä esitystä hyväksyä ja tukea. Elpymisrahaston tulisi ennen muuta olla  lainaa tuen sijaan ja lainaosuuskin vielä ehdollista. Myös se on varmistettava, että uudet rahoitusinstrumentit ovat ensinnäkin EU:n oman perussopimuksen, mutta myös ennen muuta meidän perustuslain mukaisia.  Voi hyvinkin olla esitys rikkoo EU:n perussopimusta (SEUT 125 artiklaa) tämänkään takia sitä ei voida hyväksyä. Tässä siis kyse oli EU-maiden vastuunotosta toisten lainoista. Alankomaat, Itävalta, Ruotsi ja Tanska ovat esimerkiksi vastustaneet yhteisvastuullista velkaa. Ja lisäksi meidän osuus rahastosta ei edes ole vielä tiedossa. Myös kokonaisuuteen kuuluvat täysin uudet EU:n verot on iso kysymys ja vaatii perusteellisen julkisen keskustelun. Suhtaudun epäillen. Syytä olla tarkkana.

 

Kommentit