Pääministeri Sanna Marinin hallitus vie ryhmäkurin uudelle tasolle – Edes perinteisissä omatunnonkysymyksissä ei enää sallita ryhmäkuritta äänestämistä

Blogi, tiistaina 26.05.2020

Eilen pääministeri Sanna Marinin hallituksen rivit laitettiin suoriksi maakuntien osalta. Keskustalaisetkin pakotettiin seisomaan selkä suorassa Marinin vasemmistohallituksen tukena ja samalla maakuntia ja niiden maakuntalentokenttiä vastaan. Keskustalaiset kihisivät kiukkua eilen eduskunnassa, mutta salissa kiltisti olivat Marinin hallituksen tukena ja yrittivät spinnata kaikin keinoin itseään irti ikävästä tilanteesta. Lopputulos oli kuitenkin karu ja keskusta äänesti maakuntalentokenttien lentovuoroja vastaan.

Yritimme Kokoomuksen riveistä vielä keskustelun lopulla avata hallitukselle tietä ulos tilanteesta, kun salikeskustelussa näytti tai ainakin kuullosti siltä, että kaikki olisivat maakuntalentokenttien vuorojen puolella. No se taisi lopulta olla vain osa sitä spinnaamista ja toivetta siitä, että edes Suomenmaa ja Demokraatti olisivat koukun nielleet ja ottaneet jonkun maakuntia puolustavan kommentin uutiseensa. Kädenojennukseen tehdä koronakriisin aikana yhdessä parlamentaarisesti lentovuorot pelastava ratkaisu ei hallituspuolueista tartuttu. Tilanne oli hiljaisuudessaan vaivaannuttava keskustalaisille, jotka varmasti toivoivat demareiltaa armoa edes tämän kautta. Armoa ei annettu ja keskustalaiset äänestivät selkäsuorana maakuntien lentovuoroja vastaan.

Maakunnat on ollut tähän asti keskustalle käytännössä lähes pyhäasia. Ja voisi sanoa, että periaatteessa omatunnon asia eli keskustalaiset ovat aina tukeneet maakuntia ja niiden asioita. Vasemmistohallituksen kyydissä tästäkin puolue joutui luopumaan ja olen aivan varma, että keskustan sydänmailla ja pitkän linja keskustalaiset ovat nieleskelleet ja hämmästelleet nyky-kepun menoa Katri Kulmunin johdossa.

No, tänään sitten eduskunnassa Marinin hallituksen ryhmäkuri vietiin tosiasiallisestikin omatunnon asioihin asti. Perinteisesti uskontoon, seksuaalisuuteen ja myös alkoholiin liittyvät asiat ovat olleet ns. omatunnon asioita. Kansanedustajat ovat siis puoluetaustastaan riippumatta saaneet aina äänestää näissä kysymyksissä oman vakaumuksensa mukaisesti ja jopa hallituksen esityksiä vastaan. Näin toimittiin viime kaudellakin, kun pääministeri Juha Sipilän hallitus uudisti alkoholilakia. Osa keskustalaisista ja osa meiltäkin äänesti uudistusta vastaan oman vakaumuksensa mukaisesti. Tätä omatunnonoikeutta haluttiin viime kaudella ja aina sitä ennenkin kunnioittaa ja noudattaa.

Mutta tänään, kun eduskunnassa äänestettiin alkoholilain korjausesityksistä Marinin hallitus ei kansanedustajien antanut toimia omatuntonsa mukaan. Kyse oli ravintoloiden oikeudesta myydä viiniä ns. ulosmyyntinä. Viime kaudellahan sallittiin ravintoloista mietojen olueiden ulosmyynti. Nyt olisi haluttu ravintoloiden tukalan tilanteen helpottamiseksi määräaikaisesti sallia myös viinien ulosmyynti ravintoloista. Tästä oli mm. Vihreillä jopa puoluekokouspäätös ja puolueen varapuheenjohtaja Fatim Diarra on asiaa mitänyt vahvasti esillä myös sosiaalisessa mediassa kuten twitterissä. Esimerkiksi vielä tänäänkin. Mutta kuinkas kävikään aiemmin ryhmäkuria arvostelleelle ja avoimuuden ja yksilönvapauden puolesta vannoneelle puolueelle: Vihreät äänestivät tänään ryhmäkurilla ravintoloiden viinien ulosmyyntiä vastaan. Eli… Vihreät – Vahva somessa.

Eduskunnan äänestystulokset näyttävät nyt tältä. Eli salissa äänestämässä yhteisen Korona-sopimuksen mukaan vain noin 1/4 kansanedustajista. Hallituspuolueiden enemmistö säilyy näin myös poikkeusaikana ja tänään hallitus äänesti kumoon ravintoloiden viinien ulosmyyntioikeuden ja eilen maakuntalentokenttien lentovuorot. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Kauaksi on siis tultu Vihreissä aiempien puheenjohtajien Ville Niinistön, Touko Aallon ja Pekka Haaviston ajoista. Ryhmäkuri on tiukka ja se käsittää nyt myös perinteiset omatunnon kysymykset. Näin ne puolueet muuttuvat, kun valtaan pääsevät. Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalolla on varmasti selittämistä seuraavassa Vihreiden puoluekokouksessa tai puoluevaltuustossa, kun eduskuntaryhmän toiminnasta keskustellaan. Puoluekokouspäätöksellä pyyhittiin siis rumasti pöytää. Kaikki äänestykseen osallistuneet Vihreät kansanedustajat äänestivät ravintoloiden ulosmyyntiä vastaan. 53 kansanedustajan istuntokokoonpanossa punaista painoivat Vihreistä Outi Alanko-Kahiluoto, Atte Harjanne, Satu Hassi, Iiris Suomela ja Mari Holopainen.

Vielä 7.5.2020 Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Antti Kurvinen twiittasi, että ”Kannatettava esitys” viitaten Henri Alenin viestiin missä hän kirjoitti: ”Saamani tiedon mukaan iso osa hallituksesta olisi väliaikaisen viini ulosmyynti luvan kannalla. Demarit ja siivellä STM hannaavat vastaan. Eikö työllisyys ja ketteryys maistu?” Tänään sitten Keskusta äänesti yksimielisesti esitystä vastaan ja kaikki Sanna Marinin hallituksen kansanedustajat.

O tempora, o mores!

Kello 20.07. Eduskunnassa tänään myös käsiteltiin ravintoloiden rajoitustoimien jatkoa kesäkuusta eteenpäin aina jopa lokakuulle asti. Perustuslakivaliokunta ei hallituksen esitystä hyväksynyt eikä sen perusteluja ja nyt sitä sitten Sosiaali- ja terveysvaliokunta korjailee eduskunnassa. Toinen iso esitys ja jälleen täysin toteuttamiskelvoton ja luokattoman huonosti valmisteltu. Edelliskerran viime viikolla Talousvaliokunta teki käytännössä uudestaan hallituspuolueidenkin surkeaksi haukkuman ravintoloiden tukipaketin. Parempaan suuntaan se eduskunnassa valiokunnassa saatiin, mutta eihän talossa muutamassa päivässä tällaisia voida edellyttää hyviksi loihdittavan. Tällaista valmistelua varten on ministeriöt ja niiden virkamiehet ja heille poliittisen ohjauksen antava hallitus. Nyt tämä valmistelu ei toimi ja eduskuntaan tuoda esitys toisensa jälkeen sutta ja sekundaa ja jopa perustuslain vastaisia esityksiä.

Huomenna itse jälleen pelipaikalla. Nyt siis istunnossa aina paikalla kahdestasadasta kansanedustajasta vain 1/4 eli pyrimme edelleen vähentämään kontaktimäärää ja varmistamaan ettei ainakaan koko eduskunta sairastuisi yhden tartunnan jälkeen koronaa. Mutta niin kuin aiemmin kirjoitin täällä niin isolla riskillä eduskunnassa toimitaan. Toivottavasti kaikki menee hyvin.

Kommentit