Eikö ravintolat voisi viinipullon myös ulos myydä? – Kokoomus haluaa ravintoloille viinien ulosmyynnin ja pienpanimoille etämyyntioikeuden

Blogi, maanantaina 25.05.2020

Ravintola-, kahvila- ja myös koko matkailuala ovat todella tukalassa tilanteessa. Pääministeri Sanna Marinin hallitus on jatkamassa alan rajuja rajoitustoimia pahimmillaan aina lokakuulle asti ja se tietäisi valtavaa konkurssiaaltoa ja massatyöttömyyttä tältä MaRa-alalta. Hallituspuolueiden lopulta hyväksymä noin 170 miljoonan euron tukipaketti riittää nipinnapin huhtikuun menetyksiä korvaamaan, mutta jo kevään osalta tarve olisi ja on todellisuudessa jopa 300 miljoonaa euroa. Tämän päälle tulee sitten kaikki ne menetykset mitä kesäaika ja syksy tuovat tullessaan jos hallituksen koko maata koskevat ravintola- ja kahvila-alan rajoitukset läpäisevät perustuslain seulan ja tulevat voimaan. Oma arvioni on, että perustuslaki ja näin ollen myöskään perustuslakivaliokunta ei tule hyväksymään hallituksen esitystä ja muutoksia he joutuvat tekemään rajoitustoimiin alueellisesti.

Kyse siis siitä, että onko olemassa peruslain poikkeusolojen tai tartuntatautilain edellyttämä välttämättömyyden edellytys rajoitustoimille myös maakunnissa ja kunnissa missä koronatartuntoja ei ole tai edes ei juurikaan ole ollut.

Hallitus on siis esittänyt ravintoloille rajoitustoimia niin, että sisätiloissa saisi olla jatkossakin vain puolet normaalista asiakasmäärästä ja anniskelu tulisi lopetta kello 21.00. Asiakasmäärärajoite ei kuitenkaan koskisi terasseja ja uskonkin, että tulemme näkemään kaikkien aikojen terassikesän, jättiterassit ja myös puistojatkot. Minusta kertakaikkisen hullu esitys tämä ravintola- ja kahvila-alan rajoitusten jatko siis ei vain alueellisesti vaan myös sisällöllisesti.

Miettikääpä. Urheilutapahtumassa saa olla jalkapallostadionilla enintään 500 henkeä, mutta terassien kokoa ei rajoiteta. Senaatintorille suunnitellulla jättiterassialueella saa siis olla enemmän väkeä kuin Olympiastadionin katsomoissa tai raveissa. Hmmmm. Hullua. Tai sitten tulemme näkemään terasseja myös urheilutapahtumissa ja kesätapahtumista laajemminkin.

Kokoomus on siis esittänyt korjauksia ja muutoksia näihin lakeihin. Ja uskon, että myös perustuslakivaliokunta tulee niitä edellyttämään.

Kokoomus esittää lisäksi ravintoloille oikeutta myydä jatkossa myös olueiden lisäksi viinejä ns. ulosmyyntinä. Tämä olisi tärkeä piristysruiske myös maaseudulle ja tasaisi hieman myyntiä myös Alkonkin osalta miedompiin juomiin. Eduskunta äänestänee tästä viinien ulosmyynnistä vielä myös tällä viikolla. Uskon, että ainakin asiaa julkisuudessa kannattaneet Vihreät tulevat esitystä tukemaan täysistunnossa.

Toisena tulemme esittämään myös ravintoloiden ja kahviloiden alv:n laskua väliaikaisesti. Näin on toimittu monessa maassa Euroopassa ja olisi tärkeä tuki myös liikentoimintaansa pikkuhiljaa availevalle alalle. Pystyttäisiin ehkä osittain estämään alan konkursseja ja korjaamaan käynnistysvaiheen ja rahoitusvaiheen kannattavuutta. Myös tämä eduskunnan käsittelyssä tällä viikolla.

Ja jo tänään eduskunta äänesti Valtiovarainvaliokunnan mietinnöstä. Esitimme, että eduskunta edellyttäisi myös korona-aikana syksystä valtiota ostopalveluina varmistamaan lentovuorot myös lakkautusuhan alla oleville maakuntakentille. Pitää kuitenkin muistaa, että julkisilla varoilla tuetaan myös merkittävästi VR:n junavuoroja myös muuten ostopalveluvuoroina, mutta myös julkistaliikennettä laajemminkin. Ja onhan valtion pussista rahoitettu myös Espoon Länsimetroa, Vantaan Kehärataa ja myös Tampereen raitiovaunuinvestointia. Miksi esimerkiksi Joensuussa tai Kokkolassa tai Jyväskylässä asuvat ihmiset eivät ansaitsisi myös edes hieman parempia yhteyksiä? Kokoomuksen mielestä ansaitsevat ja siksi tänään esitimmekin, että esimerkiksi ostopalveluvuoroina lentovuorot myös näille maakuntakentille varmistettaisiin.

Ja olikin aikamoinen yllätys, että maakunakenttien ja niiden lentovuorojen puolesta kovaa mekkalaa, lähinnä somessa, pitäneet keskustalaiset äänestivätkin esitystämme vastaan? Sellaisia puheita ja sellaisia tekoja. Eduskunnassa annettiinkin keskustalle uusi vaalislogan: ”Keskusta – Kova Somessa”. Kannattaa maakunnissa muistaa jatkossa.

Ja kun joku yritti vääntää tätä opposition tempuksi, niin käytännössä keskustelun viimeisessä puheenvuorossa ehdotin vielä ”neuvottelutaukoa” ja sitä, että hallituspuolueet olisivat voineet tehdä oman hallitusta velvoittavan esityksen, jota eduskunta olisi voinut yksimielisesti tukea. Tuntui nimittäin siltä, että ainakin puheissa kaikki olivat maakuntien lentovuorojen puolella. No, ehkä vihreitä lukuunottamatta. Mutta tämäkään ei hallituspuolueille kelvannut ja tuntuikin siltä, että tosiasiallisesti ei hallitus maakuntien kenttiä halua enää pitää elossa ja korona on nyt sitten syy alasajolle. Vakava ja huolestuttava tilanne, sillä elinvoimainen ja kasvava Suomi tarvitsisi nimenomaan elinvoimaisia maakuntia ja niiden keskuskaupunkeja ja seutukaupunkeja. Ruotsi on muuten valinnut tämän kokoomuksen esittämän mallin missä maakuntien lentokenttiä ja lentotoimintaa tuetaan ja huolehditaan maan kasvusta laajemminkin kuin pääkaupunkiseudulla.

Eduskunta äänesti hallituspuolueiden enemmistöllä tänään tylysti nurin niin maakuntien lentokenttien lentovuorot kuin myös pienpanimoiden etämyyntioikeuden, ravintoloiden rajoitustoimien purkamisen alueellisesti sekä ravintoloiden viinien ulosmyyntioikeuden.

Eduskunnassa tänään poikkeuksellisen tärkeä maanantai. Isoja asioita pöydällä ja isoja asioita myös äänestyksissä. Huomenna sitten ravintoloiden ulosmyynti käsittelyssä.

 

 

 

Kommentit