Eduskunta äänestää maanantaina maakuntalentokenttien lentovuoroista – Kokoomus esittää, että hallitus varmistaa viime kädessä ostopalveluin maakuntakenttien lentovuorot

Blogi, sunnuntaina 24.05.2020

Korona on laittanut lentoliikenteenkin tukalaan tilanteeseen. Finnair on ajanut alas myös kotimaan vuoroja ja kertonut mahdollisesti luopuvansa pysyvämminkin mm. Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkolan lentovuoroista. Finnair on asettanut erityisesti näiden kenttien lentovuorojen jatkon kyseenalaiseksi.

Keskusta teki edellisviikolla näyttävän manööverin maakuntankenttien puolesta. Puolueenpuheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni  (kesk.) käytännössä lähes ”kiristi” Finnairia kytkien viestissään maakuntavuoroihin Finnairin 700 miljoonan koronakriisi ja pelastamispaketin todeten, että ”Eduskunta käsittelee parhaillaan suurta, 700 miljoonan euron tukea Finnairille. Se maksetaan kaikkien suomalaisten verorahoista. Odotamme, että Finnair palvelee hyvien kotimaan yhteyksien kautta myös suomalaisia. Finnairin on palveltava koko Suomea.”

Anu Vehviläinen (kesk.) säesti puheenjohtajaa vielä suorasanaisemmin kytkyn twitterissä 17.5.2020, että ”Tässä terveisiä Finnairille. On syytä muistaa, että eduskunta ei ole vielä hyväksynyt 700 miljoonan euron pääomitusta yhtiölle. Finnairin yhteiskuntavastuuseen kuuluu kotimaan liikenteen turvaaminen.”

Ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk.) jatkoi 18.5.2020 twitterissä, että ”On kysytty: miksi Keskusta lähti hallitukseen? Muun muassa tämän takia! Oppositio on yhtenäinen. Ei Kokoomusta, Persuja ja KD:tä kiinnosta maakuntien saavutettavuus.Keskittäjäpuolueita kaikki tyynni. Keskusta puolustaa koko Suomen kv-yhteyksiä. Kehitämme koko Suomea tasa-arvoisesti.”

Ja Mikko Kärnä (kesk.) jatkoi omaan tyyliinsä samana päivänä 18.5.2020: ”Seuraavissa vaaleissa on hyvä muistaa, että perussuomalaiset, kokoomus ja KD eivät ole maakuntakenttien lentoliikenteen tukena. On se hyvä, että nämä keskittämispuolueet ovat nyt oppositiossa. Nyt kun vaara uhkaa, Keskusta ja hallitus pelastaa.”

”Nyt kun vaara uhkaa, Keskusta ja hallitus pelastaa”

No, keskusta tiesi hyvin, että tällaista Finnairin pääomista ei ole edes teknisesti mahdollista tai laillista kytkeä tiettyjen vuorojen jatkon velvoittamiseen. Some-kampanja olikin suunnattu lähinnä maakuntien harvenevalle keskusta kannattajajoukolle ja muutamille lehdille oma Suomenmaa etunenässä. Osittain Kepun mediapeli onnistuikin, kunnes Yle tyhjensi kuplan seuraavana päivänä 19.5.2020 uutisellaan:

”Eduskunta ei kytke Finnairin tukea maakuntalentoihin, vaikka valtiovarainministeri Katri Kulmuni flirttailikin tuen ja lentojen kytköksellä”

Ylen uutisessa Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen kertoi, ”ettei Finnairin tuen ehdoksi kirjata mitään maakuntalentojen jatkamisesta”.

Yle kertoi, että ”Johannes Koskisen mukaan valtiovarainvaliokunta ei ole kirjoittamassa mietintöön mitään lausumaa Finnairista tai maakuntalennoista”.

Jos joku pettää perinteisesti, niin kokoomus se ei ole.

Tulen esittämään Kokoomuksen vastalauseen valtiovarainvaliokunnassa maanantaina ja tuon myös eduskunnan täysistuntoon Marinin hallitusta velvoittavan lausumaehdotuksen. Se kuuluu näin: ”Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy välittömästi toimenpiteisiin, joilla turvataan muös poikkeusaikana, asukkaita kuin myös yrityselämää palvelevat lentovuorot Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan tarvittaessa ostopalveluina. Finnain on asettanut erityisesti kyseisten lentokenttien lentovuorojen jatkon kyseenalaiseksi”.

Tämä siis tulee olemaan Kokoomuksen esitys maanantain eduskunnan täysistunnolle. Täysistunnossa eduskunta äänestää siitä, että halutaanko siis puheiden ja twiittien lisäksi tosiasiallisesti varmistaa myös näiden maakuntakentien lentovuorot nyt koronan aikana ja koronakriisin jälkeenkin. Ja samalla varmistaa, että kaikille maakuntakentille on riittävät ja ihmisiä ja myös esimerkiksi ulkomaankauppaa ja yrityselämää riittävän hyvin palvelevat lentovuorot. Ne muuten on aivan elinehto elinvoimaiselle maallemme.

Kokoomus ei siis hyväksy Finnairin suunnitelmia olla käynnistämättä myöskään kesäkauden jälkeen lentoja Kajaanin, Joensuun, Kemi–Tornion, Kokkola–Pietarsaaren ja Jyväskylän kentille. Katsotaan mitä Keskustan kansanedustajat äänestävät? Puheet ja teot.

Ja tärkeää on myös jatkossa varmistaa mm. Finavian toimesta, että lentokenttämme säilyvät elinvoimaisina ympäri koko maan eli edellisten lisäksi myös Oulussa, Rovaniemellä, Turussa, Kittilässä, Vaasassa, Kuopiossa, Ivalossa, Tampereella, Kuusamossa, Lappeenrannassa,  Maarianhaminassa, Enontekiöllä, Porissa ja Savonlinnassa. Ja myös lentovuorot sellaisella tasolla, että alueiden elinvoimaa niidenkin avulla voidaan tukea. Tämä vaatii varmasti osittain myös junavuorojen tapaan ostopalveluna hankittavia vuoroja maakuntakentille.

Kello 21.49 ja kaikki huomista varten valmiina. Itse toivon, että hallituspuolueet vielä huomenna voisivat muuttaa valtiovarainvaliokunnassa mietintöä niin, että voisivat tukea tätä meidän esitystä taata ostopalveluina lentovuorot maakuntalentokentille kesän jälkeen. Iso päätös maamme kannalta ja toivon, että sitä voisi koko eduskunta tukea. Tarvittaessa tästä sitten äänestämme.

Pyhäpäivä näin takana. Ensin vähän myös ulkoilla ja nauttia myös keväästä. Ei ihan niin kesäinen päivä kuin eilen, mutta kaunis tämäkin. Mehiläiset pölytyshommissa ja tänään Kekin Outi myös tarkasti, että pesissä kaikki kunnossa. Ja onneksi olikin.

Illalla sain vielä ihanan viestin, kun rakas Kummityttöni Venla oli saanut suoraan opiskelupaikan Tampereen Yliopistoon lukemaan hallintotieteitä. Onnea ihana Venski! Susta kuullaan vielä! Kummisetä super onnellinen ja iloinen sun puolesta!

Ai, niin ja ehdinhän minä sentään Kultarantakeskustelujakin seuraamaan. Mainiot keskustelut tasavallan presidentti Sauli Niinistön johdolla nyt Ylen Isolta Pajalta poikkeusolojen myötä.

 

 

Kommentit