Ensi vuonna määrärahat riittävät enää noin 1700-1800 kilometrin asfaltointiin eli reikäiset, kuoppaiset ja murenevat tiet lisääntyvät

Blogi, tiistaina 22.11.2022

Maamme teiden ja laajemminkin liikenneverkkojen korjausvelan umpeen kurominen lähti liikkeelle pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella. Teiden korjausvelka oli kasvanut pitkään ja erityisesti valtion alempi tieverkko – maakunnissa ja maaseudulla – alkoi olla luvattoman huonossa kunnossa. Halusimme silloin kokoomuksen ja keskustan johdolla, että yhteisestä kansallisomaisuudestamme pidetään parempaa huolta ja ryhdyimme korjausvelkaa taittamaan.

Eduskuntapuolueet sopivat myöhemmin vielä yhdessä, että tätä työtä on syytä jatkaa myös nykyisellä eduskuntakaudella ja selvältä näytti, että tehtävää jäisi vielä tätäkin seuraavalle hallituskaudelle. Korjausvelka pienenikin määrätietoisesti, kunnes 2021 pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituskaudella asfaltointimäärä laski aiemmasta 4000 km 2500 km ja se tarkoitti, että korjausvelka kääntyi uudelleen kasvuun.

Tänä vuonna uutta asfalttia vedettiin enää vain 2 300 km, vaikka Väyläviraston mukaan maamme teitä pitäisi päällystää vuosittain vähintään 4 000 kilometriä, jotta väylänpidon korjausvelka ei kasvaisi. Nyt tiedot kertovat, että teiden kor­jaus­vel­ka lä­hes­tyykin jo uutta en­nä­tys­tä. Väyläviraston mukaan ensi vuonna maassamme päällystetään alle puolet tarvittavasta tiemäärästä ja tämä tarkoittaa, että heikkokuntoisten tieosuuksien määrä kasvaa entisestään.

Ensi vuodella ehdotetut määrärahat riittävät enää pitämään vain valtaväylät hyvässä asfaltissa ja maakuntien ja maaseudun tiet rapautuvat entisestään. Huonokuntoisten teiden määrän arvioidaan lisääntyvän ensi vuonna jopa tuhannella kilometrillä nykyisestä. Ensi vuonna määrärahat riittävät enää noin 1700-1800 kilometrin asfaltointiin eli reikäiset, kuoppaiset ja murenevat tiet lisääntyvät. Kohonneiden kustannusten aikana määrärahat ovat siis jääneet auttamattomasti jälkeen ja kun määrärahoja vielä Marinin hallitus SDP:n ja keskustan johdolla esittää leikattavaksi lähes 200 miljoonalla eurolla niin yhtälö on katastrofaalinen.

Eduskunta vielä äänestää näistä tiemäärärahoista ennen joulua, jos hallituspuolueet SDP:n ja keskustan johdolla eivät halua liikenneverkkoon ja teiden korjauksiin enempää panostaa, niin ensi vuonna tiestön heikkeneminen tulee näkymään entistä karummin autoilijoille. Ja hyvin alkanut ja pitkään jatkunut työ korjausvelan umpeenkuromiseksi on siis valumassa hukkaan. Ensi vuonna tiemme tulevat tätä menoa olemaan historiallisen huonossa kunnossa.

Olen aiheesta kirjoittanut myös maakuntamme lehtiin ja yllätys yllätys liikenneministeri Timo Harakka oli laittanut lehtiin vastineella jonkun avustajistaan vastaamaan ja itseään puolustelemaan. Olisin odottanut, että ministeri olisi itse kantanut vastuun luvattoman huonosti hoidetusta urakasta, mutta mitä. Syy on tämän Marinin hallituksen aikana vieritetty asiassa kuin asiassa aina muiden niskaan ja usein muuten ainakin itse pääministeri Sanna Marinin toimesta juuri avustajien.

Harakka avustaja vastineessaan selitteli, että rahaa on laitettu tämän ja tämän verran. Totta, mutta se totuus sivuutettiin, että samaan aikaan tiestön korjausvelka vain kasvaa. Toisena syytöksenä oli mainittu edellisen hallituksen jonkun vuoden asfaltointimäärä ja todettiin tutun hallituksen laulun tyyliin, että ”mutta kun kokoomus”. Tässäkin unohdettiin se, että ensi vaiheessa tästä korjausvelka rahasta iso osa menikin asfaltin sijaan ensin mm. siltojen peruskorjauksiin. Ne oli vain yksinkertaisesti pakko korjata ensin ja vasta sitten päästiin korjaamaan asfaltteja. Kaikki, jotka totuudessa pysyvät tai tietävät mitä liikennepuolelle on tehty, niin voivat tämän vahvistaa.

Mutta totuus on se, että tiestön korjausvelka siis huonokuntoisten teiden osalta kääntyy nyt liikenneministeri Timo Harakan vahtivuorolla kasvuun. Ja kyllä, voin jo nyt vahvistaa, että johdollani valmistellussa Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa tulee olemaan nämä rahat oikealla tasolla ja me pidämme kiinni yhdessä parlamentaarisesti sovitusta Liikenne 12 -ohjelmasta.

Nyt kello 13.06 ja työhuoneessa. Takana jo aamun kokoukset ja kohta täysistunto, missä alkuun opposition välikysymys maatalouden ahdingosta ja sen perään talouskeskustelu.

Kello 21.42 ja aika kiitellä tästä päivästä. Illalla vielä työpäivän jälkeen puoliseiskalta ylimääräinen Lopen kunnanhallituksen kokous ja tänään eteenpäin uuden hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan nimeäminen ja myös teimme esityksen kuntamme uudeksi hyvinvointi- ja vapaa-aikapäälliköksi. Yli 60 hakijaa uuteen tärkeään tehtävään ja tänään esitimme hallituksen toimesta yksimielisesti haastatteluryhmän työn pohjalta, että tehtävään valitaan liikuntatieteiden maisteri ja hallintotieteiden maisteri Eeva Saarinen Tuusulasta. Valinnan lopullisesti tekee ensi maanantaina kokoontuva kunnanvaltuusto.

Eduskunnassa tänään luettiin myös välikysymyksemme maataloudesta ja esillä myös ensi vuoden täydentävä talousarvioesitys ja myös tämän vuoden viimeinen lisätalousarvio. Velanottoa ne tarjoavat vain lisää. Tästä jatkamme.

 

Kommentit