Yli puolet suomalaisista hyväksyvät myös Naton tukikohdat Suomeen – Natosta meidän kannattaakin ottaa kaikki saatava turva ja hyöty irti

Blogi, keskiviikkona 23.11.2022

Yli puolet suomalaisista on valmiita myös ottamaan Suomeen Naton sotilastukikohdan

Tämä oli ehkä suurin uutinen tuoreessa Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksessa. 53 prosenttia vastanneista katsoi, että meidän on syytä olla avoimia kaikelle yhteistyölle Natossa. Vain neljännes vastanneista oli eri mieltä.

Olen suomalaisista enemmistön kanssa tässäkin samaa mieltä. Niin kuin aiemminkin olen kirjoittanut niin meidän tulee mennä Natoon avoimin mielin ja tekemään se mikä meille Naton myötä kuuluu ja ottamaan se, mitä Natolla on meille annettavana. Me tulemme loppupelissä kuitenkin olemaan Natossa turvallisuutta lisäävä jäsenmaa, emme turvallisuutta kuluttava. Mutta ehdottoman tärkeää on se, että me myös otamme kaiken sen avun ja turvan Natolta mitä liittokunta meille voi antaa. Ja myös se, että jos Naton kannalta on perusteltua rakentaa Suomeen myös pysyviä Naton rakenteita esimerkiksi sotilastukikohta, tai sijoittaa pysyviä joukkoja, niin silloin meidän kannattaa ja myös yhteisesti tulee ottaa ne vastaan. Meidän ei tule itse sulkea mitään turvallisuutta lisäävää keinoa pois Nato-jäsenyydestämme.

Naton kannatus on pysynyt korkealla tasolla. Sen ymmärtää hyvin, kun katsoo, millä tavalla Putinin Venäjä toimii ja millaisia uusia kysymysmerkkejä pitkittynyt sota on saanut aikaan. EVA:n tutkimuksessa pian Venäjän hyökkäyssodan alettua maaliskuussa 60% kannatti maamme liittymistä Natoon. Kun päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta oli tehty niin suomalaisten suhtautuminen Natoon on kääntynyt entistä positiivisemmaksi positiivisemmaksi. Ehkä julkisuudessa Natoa vastustavien esillä pitämät huolet ja keinotekoiset uhkat ovatkin paljastuneet pala palalta turhiksi. Venäjä ei hyökännytkään Suomeen, kun päätimme liittyä Natoon eikä se aloittanut muutakaan aggressiivista vastustuskampanjaa tai -iskuja.

Nyt suomalaisista 78% suhtautuu natoon erittäin tai melko myönteisesti. Kielteisesti Natoon suhtautuvien osuus on enää kahdeksan prosenttia vastaajista kahden prosentin todetessa, että he eivät osaa kantaansa Natoon kertoa. Miesten keskuudessa myönteinen suhtautuminen on nyt 83% ja naistenkin keskuudessa 75%.

Taloustutkimuksen EVA:lle toteuttamaan kyselyyn vastasi 19.-31.10.2022 välisenä aikana 2088 henkilöä.

Nato-junamme on edennyt hyvin ja määrätietoisesti. Kahden maan ratifiointia odotamme vielä ja arvioiden mukaan Unkarin päätös voisi vielä tulla tämän vuoden puolella ja Turkin alkuvuodesta. Nyt tärkeä vaan etsiä yhdessä ratkaisuja lopullisen jäsenyyden sinetöimiseksi.

….

Tämän päivän upea seminaarimme ja paneelimme elävän maaseudun puolella! Paneelikeskustelu alkaa noin puolessa välissä tallennetta Peter Vesterbackan osuuden jälkeen.

Kello 21.58 ja takaisin kotona. Tänään eduskunnassa valiokuntien kokoukset ja asioista eteenpäin ja myös tämän vuoden todennäköisesti viimeisen lisätalousarvion palautekeskustelu salissa. Esittelin meidän vaihtoehdon siihen, missä esitämme mm. terapiatakuun toteuttamista ja myös lisätukea energiakustannuksiin maataloudelle ja myös Ukrainan tuen vahvistamista. Näistä äänestämme vielä tällä viikolla.

Kiitos myös viesteistänne liittyen tuohon illansuun Suomen Kylien ja meidän Eduskunnan Kyläverkoston seminaariin. Itsekin olin antiin enemmän kuin tyytyväinen ja jatketaan työtä elinvoimaisen maaseudun hyväksi jatkossakin. Itse nostin esille mm. monipaikkaisuuden, korkeakoulujen etäluennot ja -opetuksen, laajakaistayhteydet ja etätyön. Näitä tarvitaan lisää.

Huomenna sitten kyselytuntipäivä ja illalla ajattelin mennä katsomaan jälleen salibandya. Urheilutalolla Suomen Cupissa Panthers saa vastaansa moninkertaisen Suomenmestarin Tampereen Classicin. Saas nähdä. Toiselle ei mitään hävittävää vaan vain paljon voitettavaa. Ja toisella taas paljon vain hävittävää.

 

 

Kommentit