Eduskuntatalo avattiin vanhassa loistossaan – Wäinö Aaltosen alkuperäiset patsaat palasivat istuntosaliin

Blogi, tiistaina 05.09.2017

Eduskunnassa oli tänään juhlava tunnelma kun kahden vuoden tauon jälkeen palasimme takaisin eduskunnan päärakennukseen. Eduskuntatalo rakennettiin 1920-luvun lopulla Arkadianmäelle ja vuonna 1931 käyttöönotettu talo peruskorjattiin ensimmäistä kertaa vasta nyt lähes 100 vuotta myöhemmin. Ennen oli talot kiveä ja miehet rautaa.

Ennen tämän talon valmistumista Eduskunta toimi tilapäistiloissa vuodesta 1907 alkaen. Ensin istunnot pidettiin Helsingin VPK:n talossa Hakasalmenkadulla nykyisen Keskuskadun varressa sitten vuodesta 1910 lähtien Heimolan talossa Hallituskadulla eli nykyisen Yliopistonkadun Vuorikadun kulmassa. Kumpaankaan vanhaa taloa ei enää tänäpäivänä ole. Valiokunnat kokoontuivat silloin Säätytalossa ja sen laajentamista varsinaiseksi eduskuntataloksi pidettiinkin pitkään varteenotettavana vaihtoehtona.

Vuonna 1924 järjestettiin kuitenkin kilpailu ensin eduskuntatalon sijainnista. Paikaksi valikoitui Tähtitorninmäen sijaan Arkadianmäki Etu-Töölössä. Palkkakilpailun jälkeen vuonna 1925  järjestettiin sitten eduskuntatalon suunnittelukilpailu. Kilpailun voitti arkkitehtitoimisto Borg-Sirén-Åberg arkkitehti J.S. Sirenin ehdotuksella Oratoribus ”Puhujille”. Eduskunnan rakennustyöt aloitettiin  seuraavana vuonna ja talo valmistui vuonna 1931 vihittäen käyttöön 7. maaliskuuta.

1978 valmistui eduskunnan Me Kaksisataa -työhuonerakennukset ja 2004 sitten Pikkuparlamentti. En edes viitsi kertoa mikä rakennuksista on huonoimmassa kunnossa. Valitettavasti.

Mutta tänään upea talo valmis suuresta peruskorjauksesta ja valmiina jälleen palvelemaan Puhujia ja toivottavasti myös päättäjiä.

Itse sain kunnian avata uuden salin ensimmäisenä puhujana. Aloitin puheeni tismalleen samoilla sanoilla kuin ensimmäinen puhuja teki aikoinaan vuonna 1931, kun Eduskuntatalossa oli ensimmäinen istunto.

Oma paikkani jo nyt kolmannessa rivissä yhdessä Ben Zyskowiczin ja Pertti Salolaisen kanssa. Näin se parlamentaarinenkin ikä karttuu. Mutta mies ei vanhene lain.

Kello 21.52 ja Susijengille makea voitto Kreikasta. Hienosti sujuu peli ja huomenna Hartwall Areenalla sitten jatketaan. Taitaa mennä porukka pitkälle! ????❤️

Eduskunnassa tänään hyvä keskustelu siitä miten saisimme taloutemme kasvua ja työllisyyttä vahvistettua edelleen. Hyviä avauksia nyt tarvitaan ja tänään mm. Benin kanssa sellaisia eduskunnan istunnon keskusteluun toimme. Toivottavasti kaikki pitävät nyt talollakin katseen ”pallossa” eli keskityttäisiin olennaiseen eikä tyrmättäisi kaikkia esityksiä vain siksi, että sen esittää joku toisesta puolueesta. Nyt kaikki teot tervetulleita ja tärkeitä.

Huomenna aamusta jatkamme ja sitten illalla Valtion Liikuntaneuvosto ja koriksenkin parissa jatketaan.

Kommentit