Vahva valtiontalous on jokaisen paras ystävä

Blogi, maanantaina 04.09.2017

Julkisentalouden tilanne on hyvin erilainen kun nykyisen hallituksen aloittaessa urakkansa. Valtiovarainministeri Petteri Orpo sai esitellä toisen budjetinsa ja kertoa samalla myönteisen käänteen taloudessa vahvistuneen. Lähes kymmenen vaikean vuoden jälkeen lähes kaikki talouden mittarit näyttävä nyt myönteiseen suuntaan.

Tilastokeskuksen alkuvuoden tarkennettujen talouslukujen mukaan bruttokansantuote kasvoi kolme prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Koko vuoden kasvuksi arvioidaan nyt noin 2,4% ja mikä tärkeintä kasvu on nyt laaja-alaista. Taloutta nostaa viennin veto (7,9%) , investointien kasvu (10,8%) ja niin yksityisen kuin julkisenkin kulutuksen kasvu. Maamme talous on saatu nyt kasvamaan jopa koko euroalueen kasvua nopeammin ja pelko siitä, että jäisimme muiden kelkasta on pikkuhiljaa selätetty.

Talouskasvu on saatu nyt siis niin vahvalle pohjalle, että se pystyy parantamaan jo myös työllisyyttäkin. Talouskasvun ja luottamuksen nousun nostaneekin työllisyyttä lisää loppuvuoden aikana. Syksyllä tehdään tämän suhteen kuitenkin tärkeitä ratkaisuja myös työmarkkinapöydissä. Toivotaan, että katse pystytään pitämään isossa kuvassa ja huolehtimaan ennen muuta siitä, että mahdollisimman moni suomalainen saisi jälleen töitä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo rakensi ensi vuoden budjettinsa vastuulliselle taloudenpidolle. Jakovarapuheista pystyttiin kääntämään katse velkaantumisen vähentämiseen. Orpon toisessa budjetissa velkaa otetaan paljon suunniteltua vähemmän ja alijäämä on puristettu nyt tämänvuotisesta yli 5 miljardista vajaaseen kolmeen. Velkasuhde taitettaneen oikeilla vastuullisilla ratkaisuilla suunnitellusti 2019. Työllisyysasteen nostaminen 72% ja valtion tulojen ja menojen painaminen tasapainoon vaatinee kuitenkin vielä lisätoimiakin. Niiden aika uudistuksien tapaan on nyt kun talous kasvaa.

Meille tärkeää budjettiriihessä oli huolehtia, että ensi vuonnakaan työnverotus ei kiristy. Panoksia haluttiin laittaa myös lapsiperheille, nuorten työllisyyden hoitoon ja osaamiseen ja koulutukseen. Esimerkiksi lapsilisien korotusvara suunnataan yksinhuoltajaperheille ja pieni- ja keskituloisten varhaiskasvatusmaksuja alennetaan. Maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin tulee 6 700 perhettä lisää. Lisäksi toisen lapsen sisaralennus nostetaan 50 prosenttiin. Ja myös viisivuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatusta kokeillaan.

Pieni liikkumavara käytettiin siis vastuullisesti tukemaan työtä ja kasvua. Työttömien asemaa myös haluttiin helpottaa kohti työtä mahdollistamalla mm. opiskelu työttömyysturvalla. Myös tietä yrittäjäksi helpotetaan.

Suomea on siis laitettu määrätietoisesti kuntoon ja tulokset puhuvat puolestaan. Nyt olemme jo päässeet siihen tilanteeseen, että voimme panostaa lisää koulutukseen, osaamiseen ja myös auttaa heitä jotka joutuvat tulemaan toimeen kaikesta pienimmällä. Esimerkiksi takuueläkettä korotetaan jälleen ensi vuodelle.

Tämä kaikki on hyvä muistutus siitä, että kunnossa oleva, mielellään vahva, julkinen talous on jokaisen suomalaisen paras ystävä ja turva.

Politiikan syksy siis alkaa paremmissa tunnelmissa ja asetelmissa kuin miesmuistiin. Mutta tehtävää riittää ja niitä päätöksiä nyt meiltä odotetaan edelleen ja pitääkin odottaa.

Kello 22.19 ja päivä paketissa. Työpäivän välissä ehdin hakea uuden auton tai siis minulle uuden Hyvinkäältä Kamuxilta. Päästään turvallisemmalla pelillä liikkeelle syksyn pimeneviin iltoihin ja aamuihin.

Kiitos viesteistä liittyen aamuiseen kirjoitukseeni ja myös Valvira toimii kun veivät CFS-väsymysoireyhtymään erikoistuneelta lääkäriltä lääkäriluvat. Asia on huomenna otettava esille. Surullinen.

Kommentit