Lahden Markkinoilla oli hienosti väkeä – Aluevaalit tulevat ja kuntakentän tehtävät muuttuvat

Blogi, keskiviikkona 03.11.2021

Kuukauden ensimmäinen keskiviikko ja se tarkoitti, että tänään oltiin jälleen Lahden kuukausimarkkinoilla. Kuun ensimmäinen tiistai on markkinat Hämeenlinnassa ja ensimmäisenä keskiviikkona sitten Lahdessa. Ja mukana oltiin. Lahden Kokoomus oli järjestänyt paikalle teltan ja torilla jo mukavasti vilskettäkin vaikka syyssää ei nyt ollutkaan niin hieno kuin eilen.

Mietin matkalla Riihimäen kautta Lahteen, että jokohan aluevaalit alkavat ihmisiä puhuttamaan. No, jonkun verran puhuttivat, mutta eivät hirveästi. Osalla oli huoli palveluiden rajusta keskittämisestä vain suurimpiin kaupunkeihin ja myös kouluterveydenhoidon tulevaisuus huoletti. Epävarmuutta aiheutti myös koko ajan pahemmaksi menevä ja jo kriisiytyvä vanhustenhoidon tilanne. Monelle on tullut yllätyksenä, miten juuri SDP:n ja Krista Kiurun suurten hoitajamitoituslupausten ja vanhustenhoitopuheiden jälkeen tämä tilanne on kehittynyt. Luulen, että koskaan ei maassamme ole ollut näin huonoa tilannetta vanhustenhoidossa ja tilanne vain pahenee. Kiurun lupaukset laittaa vanhustenhoito kuntoon ovat valuneet maahan kuin vesi hanhen selästä. Suuri huijaus viime vaalien alla alkaa siis näin paljastua ja toimien vaikutus ja toisaalta tekemättömyys konkretisoitua.

Myös omaishoitajien tilanne oli tänäänkin puheissa ja sinne toivottiin aluehallinnon myötä vähintäänkin aluekohtaisia kriteerejä ja näin uskon myös tapahtuvan. On tärkeää, että maakunnissa palvelut ovat samalla tasolla asuinkunnasta riippumatta ja siksi nyt pitääkin nostaa esille näitä kysymyksiä. Myös lääkäri-, neuvola- ja hammashoidon palveluiden lähipalveluina pitää pystyä turvaamaan. Nyt toki kuulunut jo sellaisiakin puheenvuoroja, että nämä palvelut ajettaisiin maaseutukunnista alas ja keskitettäisiin keskuskaupunkeihin tai enintään seutukunnittain.

Aluehallinto siis tulee ja muuttaa kuntakenttää merkittävästi. Kuntien tehtävistä koko sosiaali- ja terveyspuoli siirtyy pois kuten myös rahoitusvastuu palo- ja pelastustoimesta. Monen kunnan kohdalla muutos on jopa 60% nykyiseen kuntaan niin tehtävien kuin ennen muuta talouden näkökulmasta. Tämä laittaa kunnat uuteen asentoon myös veromuutoksien myötä ja nähtäväksi jääkin pystyykö kunnat jatkossa enää vastaamaan nykyisellä tavalla myöskään elinvoimasta ja kehittämisestä. Liikkumavara uusissa kunnissa tullee nimittäin supistumaan rajusti.

Lahen markkinoilla puhutti myös hurja velkaantuminen, työllisyystilanne ja Päijät-Hämeen työttömyys, eläkkeet ja SDP:n eläkehuiputukset, Lahden seudun vetovoimatekijät, talouspolitiikan suunta ja myös puolustusvoimien HX-hanke. Itselleni tulee myös aina puhumaan ihmiset tiestön kunnosta ja niin tänään Lahdessakin. Monella iso huoli siitä, että teitä ei asfaltoida ja peruskorjata ja kaikki raha valuu vain suurimmille lähinnä moottoriteille ja valtateille. Päijät-Hämeessä toki niidenkin suhteen toivomisen varaa. Mutta tässä vielä linkki minun tekemiin talousarvioesityksiin vuoden 2022 valtion talousarvioon. Näistä eduskunta siis äänestää vielä ennen joulua.

Mukava oli Lahden markkinoilla tavata myös monia tuttuja ja myös tsempata meidän Päijät-Hämeen aluevaaliehdokkaitakin kohti tammikuun maamme ensimmäisiä aluevaaleja. Yhdessä ja yhteistyöllä niissäkin teemme parhaan tuloksen eli avuksi ollaan.

….

Tyytyväisyys pääministeri Sanna Marinin hallitukseen laskee – Kokoomuksen pisteet nousussa

Tämän viikon odotettu julkistus oli tuoreen puoluebarometrin esittely. Kantar TNS:n tekemä puoluebarometri paljastaa, että Marinin (sd.) hallituksen suosio sulaa pääministerin henkilökohtaisen suosion rinnalla. Ja tämä sama kehitys näkyy nyt myös SDP:n suosioluvuissa sillä keväästä demareiden luku on huonontunut peräti -5%-yksikköä. Samanlaisessa alamäessä on myös johtajuuskriisissä olevat Vihreät. Ja samaan aikaan kansalaisten tyytyväisyys meidän tekemään politiikkaan on kasvanut +7%-yksikköä. Muutokset ovat siis suuria ja kuvaavat nyt tilanteen kehitystä.

Tyytyväisyys Marinin hallitukseen on laskenut selvästi ja lähellä ollaan jo sitä maagista pistettä, kun enemmistö suomalaisista katsoo hallituksen epäonnistuneen.  Tuore tulos on Marinin hallitukselle sen historian selvästi heikoin ja se jää 17 prosenttiyksikköä keväällä 2020 saavutetusta koko mittaussarjan parhaasta noteerauksestaan.

Uusi Suomi uutisoikin eilen pääministerin Sanna Marinin hallituksen tilannetta pääministerin henkilökohtaisen suosion kautta otsikoimalla uutisensa: ”Ilmiö nimeltä Sanna Marin sulaa nyt valtavalla vauhdilla.” ja jatkoi…

”Uusi puoluebarometri kertoo karua kieltä Sanna Marinin hallituksen ja pääministerin johtaman sdp:n suosion sulamisesta. Petteri Orpon kokoomus tekee oppositiossa kovaa nousua.”

Kokoomuksen käyrät osoittavat nyt kaikissa mittauksissa ylöspäin. Puoluebarometrissä peräti 45 prosenttia suomalaisista ajattelee Kokoomuksesta erittäin tai melko myönteisesti. Suomalaiset näyttävät siis kaipaavan muutosta nykymenoon ja sitä me pyrimme tarjoamaan joka päivä vastuullisesti ja rehellisesti.

Elämme siis mielenkiintoisia aikoja ja samaan aikaan myös tyytymättömyys hallitukseen kasvaa hallituspuolueiden sisällä. Nähtäväksi jää missä vaiheessa keskusta jättää vasemmistohallituksen ja lähtee hakemaan vauhtia oppositiosta kohti kevään 2023 eduskuntavaaleja? Se ei tapahdu ennen tammikuun aluevaaleja, mutta iso mahdollisuus siihen on kevään 2022 kehysriihessä.

….

Ja lämmin kiitos vielä täälläkin Hämeenlinnan kokoomusnuorille Pinomäen Marin johdolla. Tiistaina Pizzaa ja politiikkaa –

nuorteniltani tekivät näyttävän paluun korona-ajan jälkeen Hämeenlinnassa. Topcapissa kiva tunnelma ja hyvää keskustelua niin valtakunnan politiikasta kuin lähestyvistä aluevaaleista sielläkin. Laittakaapa siis vain viestiä, jos haluatte PP-iltoja myös omiin kuntiinne. Mielelläni niitä kanssanne teen.

Niin ja eiliseltä piti vielä nostaa esille Suomen Metsästysmuseon paheneva tilanne. Eilen yhdistyksen yleinen kokous äänesti äänin 20-4, että yhdistys lähtee mukaan Imatran luontokulttuurimuseohankkeeseen. Riihimäen Suomen Metsästysmuseon arkkuun lyötiin näin ensimmäinen naula ja näyttää siltä, että museon tavarat pakataan kontteihin parin vuoden päästä. Silloin ei vielä Imatran museohanke ole valmis ja epäilenpä suuresti, että tuleeko siitä koskaan valmista. Valmistelu, laskelmat ja suunnitelmat ovat niin huonosti tehtyjä ja utopistisella pohjalla, että pahimmillaan Suomen Metsästysmuseon toiminta ajetaan nyt alas, mutta uutta museota ei maahamme synny. Mutta kauppamies on kauppamies ja nyt enemmistö isot puheet ja kauniit kuvat osti.

Historia sitten näyttää kuka oli oikeassa ja historian oikealla puolella. Nyt vain tärkeä huolehtia, että Riihimäelle lahjoitettuja kokoelmia ei kontteihin viedä vaan etsitään niille sitten vaikka uudet tilat Riihimäeltä. Esimerkiksi upea ja ainutlaatuinen Jaakko Ojanperän trofee-kokoelma voisi hyvinkin sopia Erkki Kaupin kokoelman tapaan Sakolle? Saisivat arvoisensa kohtelun siellä, sillä näyttää siltä, että luontokulttuurihössötyksessä ne eivät sitä ole saamassa.

 

 

 

Kommentit