Kokoomus vankistaa gallup-johtoaan – SDP ja Marin menettävät suosiotaan kohujen saattelemana

Blogi, torstaina 04.11.2021

Politiikka on sellaista miltä se näyttää.

Vanha sanonta on käynyt pääministeri Sanna Marinin (sd.) kohdalla ja hänen vasemmistohallituksensa kohdalla toteen. Aika näyttää menevän kaikkeen muuhun kuin asioiden hoitamiseen ja, kun tilanne on mitä on niin tällaiseen ei olisi varaa. Ja ne vähäisetkin päätökset mitä hallitus on pystynyt joskus edes suusanallisella tasolla päättämään perutaan jo seuraavan somekohun myötä. Marin näyttääkin elävän nyt somesta kaikella mahdollisella tavalla.

Marinin ja keskustan politiikka onkin kuin letkajenkkaa takaperin. Yksi askel eteen ja taas hetken päästä kolme taakse. Ja tällainen poukkoileva politiikan tekeminen on sekoittanut pahan kerran myös valmisteluorganisaatiot ja myös puolueet itsensä. Ja tämän päälle kulttuurileikkaussotkut, Boomer-kohut, Kesärannan bilejatkot ja saunakutsut niin ei siinä paljon enää politiikan tutkijoille työsarkaa jää. Seiska hoitaa kaiken.

Tämä Marinin tyyli hoitaa varapuheenjohtaja-ystävänsä Ilmari Nurmisen kanssa maamme asioita alkaa näkyä nyt myös SDP:n kannatuksessa gallupeissa, mutta myös ristivetona SDP:n sisällä. Sanna Marinin suuriin ikäluokkiin kohdistama Boomer-ilkkuminen tai -ilakointi näyttää gallupin mukaan nimenomaan karkottaneen demareiden tukijoista juuri vanhempaa äänestäjäkuntaa, mutta toisaalta ei Boomer-tyyli näytä purreen myöskään nuoriin. Demarit ja Marin eivät saaneet tempullaan uutta tukea myöskään nuorten keskuudessa. Kiveen siis osui tämä some-temppu.

En itse muista moneen vuoteen kuulleeni niin paljon kritiikkiä ja arvostelua eduskunnassa demaririveistä kuin nyt olen kuullut parin kolmen viimeisen viikon aikana. Osa on jo puhunut suoraan Marinin ja Nurmisen syrjäyttämisestä ja vaihtamisesta uusiin ja myös Antti Lindtmanin nimikin on muutamassakin demarien kanssa käydyssä keskustelussa noussut puheenjohtajakeskusteluissa esiin. Ja merkille pantavaa on ollut myös se, että Eveliina Heinäluoma on ottanut nyt vahvempaa roolia julkisuudessa ja Marinista ja Nurmisesta poiketen nimenomaan asiakysymyksissä.

Nyt tänään aamulla julkaistussa Ylen gallupissa tilanne alkaa konkretisoitua lukuina. SDP:n ja Marinin alamäki pahenee ja ero ykkösenä jatkavaan kokoomukseen kasvaa. Petteri Orpon johtaman kokoomuksen luku on vahva 20,9% ja demareiden luku valahtaa alaspäin -1,2%-yksikköä ja kirjoitetaan enää luvuin 18,1%. Se ei pääministeripuolueelle ole kummoinen ja varmasti kiihdyttää keskustelua Marinin toiminnan ympärillä ja myös asemankin. Perussuolaisten tilanne pysyy vakaana puheenjohtajan vaihdoksesta huolimatta. Riikka Purra ei saa nostetta PS:n kannatukseen ja luku on heille aikalailla vaatimaton 17,9%.

Mutta kaikkein surkein on keskustan tilanne. Annika Saarikko syrjäytti Katri Kulmunin keskustan puheenjohtajan paikalta suurin elkein ja odotuksin ja nyt ne odotukset näyttävät tyhjenevän yksi toisensa jälkeen. Keskustan kannatus heikkenee vasemmistohallituksen kyydissä jälleen -0,7%-yksikköä ja kun samaan aikaan samalla politiikalla Vihreiden kannatus nousee peräti prosenttiyksikön niin taisteluparin tilanne on 11,9-11,4. Vihreissä muuten voidaan hyvinkin nähdä se tilanne, että puheenjohtajan tuuraaja ajaa istuvan puheenjohtajan ohi valtakaudellaan. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että Ohisalo ei enää vanhempainvapaalta palaisikaan kuin ehkä ministeriksi, mutta puheenjohtajuus ja viisikkotyöskentely olisi mennyttä ja ne paikat ottaisivat Emma Kari tai Iiris Suomela?

Pääministeri Sanna Marinin Boomer-kohu näyttää tuoreessa gallupissa karkottaneen demareiden takaa iäkkäämpää äänestäjäkuntaa, mutta ei näytä tämä some-kampanja myöskään tuoneen uusia nuoriakaan SDP:n tueksi? © Laura Kotila | valtioneuvoston kanslia

Marinin hallituksen politiikkaa aatteellisesti johtavat vasemmistoliittolaiset eivät hekään tässä gallupissa kovia lukuja kirjaa. Li Anderssonia näyttää haittaavan samat ongelmat kuin Marinia ja Ohisaloa ja päättämättömyys ja poukkoilu saa koko ajan vahvemmin heidän kasvojaan. Vassareiden kannatus pysyy alhaisissa 8,6% luvuissa.

Ylelle gallupin toteutti tuttuun tapaan Taloustutkimus, joka haastatteli yli 2  500 ihmistä, joista kantansa kertoi noin 1  750. Haastattelut tehtiin 6. lokakuuta – 2. marraskuuta. Kyselyn virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

 

Kommentit