Yristysvierailulla maailman suurimmalla kuminatehtaalla – Nostetaan malja hämäläiselle yrittäjyydelle piripintaisella Aalborgin Jubilæums Akvavitillä!

Blogi, maanantaina 07.03.2016

Maaliskuun yritysvierailut ajattelin avata tänä vuonna en enempää enkä vähempää kuin samalla maailman suurimmalle tehtaalle. Monelle varmasti tulee yllätyksenä, että meillä Hämeessä ja Riihimäen seudulla toimii maailman suurin kuminatehdas. Riihimäkeläinen, tai itseasiassa Riihimäellä sijaitseva hausjärveläinen Trans Farm Oy tuottaa peräti viidenneksen koko maailman kuminasta. Suomalaiset valoisat kesäyöt eli valoisa kesä on ihanteellinen kasvuympäristö kuminalle ja sopimusviljelijöineen Trans Farm pystyykin tuottamaan laadultaankin maailman parasta kuminaa.

12799374_10154008608121670_1751640650427616786_n

Maaliskuun ensimmäinen yritysvierailunkin kohde oli maailman suurin kuminatehdas. Ja se siis löytyy meiltä Hämeestä Riihimäeltä. Jyrki Leppälä ja Juha Hemminki ovat luoneet Riihimäelle 26 vuodessa maailman suurimman ja paraslaatuisimman kuminatehtaan.

12799066_10154008608171670_5038266582066519513_n

Yritys sijaitsee Riihimäellä kantatie 54:n varressa erinomaisten liikenneyhteyksien varrella. Tehdasta jo kertaalleen laajennettukin.

12814637_10154008608236670_763607281780491976_n

Rekat toivat tänäänkin tehtaalle kuminaa suomalaisilta tiloilta ja valmista käsiteltyä korkealaatuista kuminaa lähti paketteja niin Aasian, Eurooppaa kuin Amerikkaankin.

12794541_10154008608286670_2747406583465908183_n

Yritys työllistää Riihimäellä 10 henkeä ja tehtaan laitteet ovat alansa kehittyneimpiä ja osittain paikan päällä paranneltuja. Tämä takaa sen, että laadultaan maailmanparhaasta kumista saadaan myös tasalaatuista valmiiseen pakettiin.

Erityisesti saksankieliset maat ovat nyt 26-vuotiaalle ja viime vuonna niin valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla kuin vientiyrityspalkinnollakin palkitulle yritykselle tärkeä markkina-alue, mutta suomalaista Hämeessä jalostettua kuminaa viedään myös Yhdysvaltoihin ja aina jopa Aasiaan ja Etelä-Amerikkaankin. Yritys on tehnyt pitkään työtä kuminan parissa eikä Suomi ollut aivan itsestään selvyys tuottajamaana kuminamarkkinoille muille kuin yrityksen perustaneille Juha Hemmingille ja Jyrki Leppälälle. Menestykseen onkin tarvittu rohkeutta, osaamista ja myös hyvää ajoitusta.  Laatu varmistetaan erikoislaitteilla ja tarkalla laadunvarmennuksella.

Trans Farmilla on Suomessa 800 sopimusviljelijää. He kaikki ovat sitoutuneet tuottamaan kuminaa yritykselle ja vastaavasti yritys on sitoutunut suomalaiseen kuminaan. Suurin osa kuminasta menee teollisuuden käyttöön ja vain hyvin pieni osa päätyy kauppojen hyllyille maustepurkeissa myytäväksi. Kaikki varmasti tietävät, että kuminaa käytetään maustesekoituksissa ja leivässä, mutta monelle voi tulla yllätyksenä sekin, että myös merkittävä määrä, lääketeollisuudessa ja kauneudenhoitotuotteissa. Ja yksi juhlaan sopiva käyttökohde kuminalla on kuminaisesta maustaan tunnettu akvaviitti Aalborg Jubilæums Akvavit. Aalborgin Akvaviitti saa makunsa nimenomaan hämäläisestä Trans Farmin tuottamasta kuminasta.

Ennakkoluulot on siis kumottu niin suomalaisten viljelijöiden kuin maailman vaativimpien kuminan käyttäjienkin keskuudessa. Ja itseasiassa kumina onkin erinomainen vaihtoehto erityisesti kasvinviljelytilalle. Se menestyy kautta koko Suomen ja hyviä satoja saadaan meidän Hämeen viljavien maiden lisäksi toki myös aina Oulun korkeudelta saakka. Trans Farm hakeekin koko ajan uusia sopimusviljelijöitä ja juuri alkuvuonna yritys järjesti jälleen perinteiset kuminan viljelypäivät viidellä paikkakunnalla. Kiinnostus kuminan viljelyyn oli suurta ja mukana nyt lähes 400 henkeä niin pitkän linjan sopimusviljelijöitä kuin uusia asiasta kiinnostuneitakin.

Kaikki alkoi siis vuonna 1992 kun Jyrki Leppälä ryhtyi kotitilallaan kuminan viljelyn. Kiinnostus hienoon kasviin kasvoi ja työ sen jalostamiseksi elintarviketeollisuuden raaka-aineeksi. Teollisuuden kysyntä on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta ja nyt vientiä on ympäri maailman yhteensä noin 45 eri maahan. Trans Farm on siis yksinkertaisesti valloittanut maailman ja myös varsin laajasti kuminamarkkinatkin. Tänä päivänä lähes kaikki maailman suurimmat mausteiden käyttäjät ovat yrityksen asiakkaita. Ja vain yhden prosentin verran yrityksen kuminasta jää Suomeen.

Trans Farm Oy

Toimialana kuminan jatkojalostus ja vienti.
Kotipaikka: Riihimäki
Perustettu: 1990, perustajat: Jyrki Leppälä ja Juha Hemminki
Toimitusjohtaja: Jyrki Leppälä 
Henkilöstö: 10
Liikevaihto: 4,5 miljoonaa euroa.
Vienti: Vientiä noin 45 maahan

Äärimmäisen mielenkiintoinen yritysvierailu jälleen. Ja hieno yritys siitä, että maatalouden ja viljelyn saralla menestyy kun on rohkeutta heittäytyä ja kokeilla. Ja mikä hienointa tämän Jyrkin kokeilun kautta tänään leipänsä eikä vain leipäänsä kuminaa saa jo lähes 1000 viljelijäperhettä.

Taidan hakea ruisleivän. Siitä tykkään kuminankin kanssa. Ja nostan maljan seuraavalla kerralla Aalborg Jubilæums Akvavitillä. Taidan tehdä Lopen kuuluisimman vapaa-ajanasukkaan tapaan piripintaisen. Hänenkin maailman kuulun ryyppynsä pääraaka-aine on akvaviitti.

….

Kello 20.13 ja päivä takana. Isälle vielä hieman ihanaa isä-lapsi -aikaakin tänään kun Trans Farmilta ja Riihimäeltä tultua hainkin lapseni aiemmin päiväkodista ja päätimme istuttaa kahdestaan rairuohot ja chili-paprikoitakin. Hauska tuokio ja multa pöllyi ja juttuja riitti.

Illaksi sitten takaisin töiden pariin ja ensin Lopen kunnan puheenjohtajisto mm. elinkeinoasioiden parissa. Sitten Lopen kokoomuksen hallitusryhmä ja ilta kunnanhallituksen kokouksessa. Kunnanhallitus päätti tänään esiopetuksen ja siihen liittyvän varhaiskasvatuksen ja aamu- ja iltapäivätoiminnan uudelle järjestelyn jatkojuoksutuksesta. Hallitus päätti asettaa poliittisen ohjausryhmän ohjaaman valtuuston linjausten mukaisesti asiaa. Aikataulu on tiukka ja valtuusto haluaa päätettäväkseen mallin syksykauden ensimmäiseen valtuustoon. Silloin valtuustolla tulee olla siis käsittelyssä malli missä tiedossa mahdollisen muutoksen jälkeen tulevat ryhmäkoot, toimintojen sijaintipaikat, hallinto, maksut ja aivan keskeisenä ap- ja ip-toiminnan sisältö/suunnitelma ja muut keskeiset asiat. Sen jälkeen valtuusto voi sitten päättää jatkammeko nykymallilla vai siirrymmekö uudenlaiseen malliin. Totean nyt vielä tässäkin, että malli siis tulee takaamaan jatkossakin jokaiselle lapselle lainmukaisen oikeuden varhaiskasvatukseen. Mutta mahdollisesti uutena voitaisiin saada kuntaamme tarjolle myös pienille koululaisille aamutoimintaa ennen koulujen alkua. Mutta katsotaan nyt millainen kokonaisuus tai malli henkilöstömme itse luo ja tehdään päätökset sitten tosiasioihin perustuen. Annetaan siis työrauha henkilöstölle ja ohjausryhmälle työhön. Kun kokonaisuus valmis niin katsotaan sitten mitä mieltä siitä ollaan. Itse en siis ole omaa kantaani kiveen hakannut vaan muodostan esityksen valmistuttua sen pohjalta oman kantani niin, että ratkaisivinta minulle on lapsien kannalta paras mahdollinen toimintamalli.

Illalla kunnanhallituksessa myös esillä alkuvuoden Lopen kunnan verotulot. Verotulomme on kehittyneet hyvin alkuvuonna ja meillä verotulojen kasvu on tammi-helmikuun aikana ollut 4,4% edellisvuoteen verrattuna. Koko maassa kasvu on ollut selkeästi pienempää eli 3,1%. Myös kuntamme työttömyysaste on pysynyt kohtuullisena vaikkakin yksikin työtön on aina liikaa. Kuntamme työttömyysaste oli tammikuussa 9,2% mikä oli ELY-keskuksen alueen kunnista toiseksi matalin. Ja työttömyysaste oli nyt 0,7% matalampi kuin vuotta aikaisemmin. Muuttotappio on edelleen Lopella jatkunut. Onneksi vain alkuvuonna -7 henkeä. Mutta suunta edelleen valitettavasti tämä.

Nyt meillä Lopella alkaa kuitenkin nyt iso tonttikampanja Sirpa Hopearuohon (kok) tekemän aloitteen pohjalta. Kunta myy kymmenen tonttia 10 000 euron alehintaan. Alennus on todella kova sillä kalleimmat tontit ovat maksaneet meillä noin 40 000 euroa. Katsotaan miten alennusmyynti tuo viereyttä kuntamme tonttikauppaan ja rakentamiseen. Jos siis Loppi kiinnostaa uuden omakotitalon paikkana ja kotikuntana niin kannattaa olla mahdollisimman pikaisesti yhteydessä kuntaamme. Ja voin itsekin lähteä näyttämään tonttitarjontaamme mitä löytyy kaikista kolmesta taajamasta. Hienoja tontteja paljon!

Myös Räyskälän lentokentän osayleiskaavatyö nyt käyntiin ja muutamia muitakin mielenkiintoisia uusia asioita eteenpäin. Kunnanhallituksen esityslista löytyy kuntamme kotisivuilta www.loppi.fi ja pian siellä myös tämäniltaisen kunnanhallituksen pöytäkirja.

Nyt iltapalaa ja huomenna aikainen herätys ja matka Helsinkiin. Mielenkiintoinen työviikko tulossa. Tänään puhumaan Hämeenlinnan Lammille ja keskiviikkona Tammelan Reserviupseerien Maanpuolustusiltaan Forssaan.

12799435_958049670915062_3194184668141251476_n

 

 

Kommentit