Pitääkö jokaisen päästä koulun salibandyjoukkueeseen ja koulubändin rumpaliksi?

Blogi, tiistaina 08.03.2016

Aluehallintovirasto moitti koulua joka lähetti viestijuoksuihin vain viisi oppilasta.  AVI:n ruotsinkielisen sivistystoimen yksikön mukaan vaasalainen Vikinga Skolan kohteli oppilaitaan näin eriarvoisesti. Koulu oli lähettänyt Stafettkarneval-viestijuoksutapahtumaan vain viisi oppilasta karsinnan kautta. Muille koululaisille koulu järjesti samana päivänä toki liikuntaa ja urheilua, mutta ulkoilupäivänä omalla koululla. Tämä ei sopinut yhden neljäsluokkalaisen pojan vanhemmille vaan he kantelivat koulun toiminnasta aluehallintovirastoon. Julkisuudessa kerrotun mukaan vanhemman mielestä ”huonojen ja hyvien oppilaiden erottelu on eriarvoistavaa”.

Aluehallintovirasto antoi kantelusta päätöksen helmikuun lopussa ja yhtyi vanhemman kanteluun. Koulu ei olisi saanut kohdella samalla vuosikurssilla opiskelevia oppilaita eriarvoisesti. AVI:n mukaan kaikkien olisi pitänyt päästä mukaan vaikka eivät edes olisi halunneet kilpailla. Virkamiehen mukaan nimittäin jos ainoastaan kilpailevat oppilaat saavat lähteä tapahtumiin, voi näennäisesti neutraali karsintamenettely käytännössä johtaa siihen, ettei fyysisiltä lähtökohdiltaan heikommille oppilaille anneta mahdollisuutta osallistua koulun toimintaan.

Ja mikä erikoisinta päätös ei siis koskenut vain tätä yhtä tapahtumaa missä Vaasasta piti matkustaa aina Helsinkiin asti vaan Aluehallintoviraston lakimiehen Thomas Sundellin mukaan tarkoitus oli nyt luoda linjaus esille miten jatkossa kaikkialla tulee toimia. Ilta-Sanomien uutisoiman päätöksen mukaan ”lähtökohtana tulee olla, että kaikilla samassa tilanteessa, esimerkiksi samalla vuosikurssilla, olevilla oppilailla on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua koulun toimintaan”.

Vielä erikoisemmaksi Aluehallintoviraston päätöksen tekee se, että ”kaikille oppilaille ei tarvitse järjestää mahdollisuutta kilpailla, vaan oppilas voi osallistua myös muulla tavoin, esimerkiksi osana kannustusjoukkoa”. Ja mitä vielä, lakimiehen mukaan tapahtumaan osallistumisen tulee kuitenkin olla jatkossakin jokaiselle vapaaehtoista. AVI:n lakimiehen mukaan ”lähtökohtana pitää olla se, että kaikki oppilaat saavat samalla tavalla osallistua koulun toimintaan, olivatpa he sitten nopeita tai hitaita”.

Linjaus on erikoinen ja laittaa pitkän ja hyvin toimineen perinteen kyseenalaiseksi. Kouluissa on, varmaankin koko koulujärjestelmämme ajan, ollut erilaisia kilpailuja niin urheilussa kuin musiikissa ja muussakin taiteessa. Kaikki ovat aina saaneet osallistua toimintaan omassa koulussa ja sitten osa on lähetetty edustamaan koulua vaikkapa oman kunnan koulujen välisiin kilpailuihin, maakunnallisiin taidetapahtumiin tai jopa valtakunnallisiin kilpailuin. Itse en koskaan päässyt hiihtokisoissa edustamaan eikä minua valittu koulun jalkapallojoukkueeseenkaan, mutta pääsin kuvataidekilpailuun, koulun kuoron kanssa taidetapahtumaan ja liikennetaitokilpailuun aina valtakunnan tasolle asti. Ja Esa, Marjo, Petri ja Mika olivat sitten urheilukisoissa ja joku muu taas jossain toisessa. Eikä valtakunnallisiin kilpailuihin olisi ollut mitään mahdollisuutta lähettää koko 25 oppilaan luokkaa.

Itse toivon, että Opetushallitus ja OAJ:kin ottaa myös AVI:n linjaukseen kantaa. On todella valitettavaa jos koulumme eivät enää jatkossa voi antaa eri asioissa lahjakkaille lapsille ja nuorille mahdollisuutta myös päästä edustamaan koulua erilaisiin tapahtumiin. Koko luokan vieminen tapahtumiin ei onnistu taloudellisesti, eikä monissa kulttuuritapahtumissa se edes tilallisesti ole mahdollista. Ja kun AVI:n päätöksen mukaan matkan pitäisi olla kuitenkin vapaaehtoinenkin niin edessä olisi se, että koululle jäisi osa ja matkaan lähtisi osa ja pitäisi palkata lisää henkilökuntaa niin koululle kuin kilpailumatkallekin. Varsinkin kun osa siellä kilpailussa olisi katsomossa, kun eivät edes haluaisi pelaamaan tai soittamaan.

Muistan kuinka aikanaan Lopen Nuorisokuorossa laulaessani levytyksessä kuoronjohtaja totesi, että ”Voisitko Timo laulaa hieman hiljempaa”. En siitä mieltäni pahoittanut, enkä edes ymmärtänyt valittaa jollekin 80-luvun valvovalle virkamiehelle. Ja tyytyväinen olin siihenkin, että minua ei laskettu rumpuihin kuin oppitunnilla kaikkien muiden tapaan vaikka olisinhan minäkin koulunbändiin halunnut niin kovin mielelläni.

Maalaisjärjelle soisin tilaa ja rumpujen soivan heidän toimesta joilla on innon lisäksi siihen myös taitoa.

….

Uusi eduskuntaviikko käyntiin. Tänään puolustusvaliokunta nyt aamusta ja sitten täysistunto ja illalla puhumaan Lammille Ydin-Hämeen Kokoomuksen iltaan taloudesta ja hieman ulko- ja turvallisuuspolitiikastakin.

Ja tänään: Onnea kaikki Naiset! Hyvää Naistenpäivää!

….

Lammin Turvatalolla tänään puhumassa Ydin-Hämeen Kokoomuksen kevätkokouksessa taloudesta ja hieman turvallisuuspolitiikastakin. Mukava ilta. Nyt vielä pakko mennä Helsinkiin...

Lammin Turvatalolla tänään puhumassa Ydin-Hämeen Kokoomuksen kevätkokouksessa taloudesta ja hieman turvallisuuspolitiikastakin. Mukava ilta. Nyt vielä pakko mennä Helsinkiin…

Kello 22.09 ja juuri Lammilta takaisin Helsinkiin. Tänään eduskunnan täysistunnon jälkeen ajelin puhumaan Lammille Ydin-Hämeen Kokoomuksen kevätkokoukseen. Illan puheenvuoroni sisälsi laajahkon talouskatsauksen ja politiikan kuumimmat aiheet ja myös lyhyesti vastaukset demarien sotaharjoituskritiikkiin. Huomenna sitten vuorossa Forssassa kokonaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan paneutuva esitelmäni.

Kiitos vielä Lammin ja Tuuloksen kokoomuslaisille mukavasta illasta ja kiitos kutsusta tulla puhumaan. Otetaan turpo-ilta Ydin-Hämeeseen sitten seuraavaksi.

Tänään eduskunnassa puolustusvaliokunnan kokous ja täysistunto vaaliasioiden parissa. Itse toivon, että pääsisimme nyt eteenpäin myös nettiäänestyksen käyttöönotossa. Ymmärrän, että osa haluaa käydä perinteisesti äänestämässä kunnantalolla tai koululla varsinaisena vaalipäivänä ja se sallittakoon jatkossakin totta kai. Mutta kun haluamme saada äänestysaktiivisuuden jälleen nousuun niin se onnistuu vain viemällä äänestyksiä sinne missä on ihmiset eli kauppakeskuksiin, juna-asemille, kouluille ja oppilaitoksiin ja myös nettiin. Äänestämisestä täytyy tehdä jatkossa mahdollisimman helppoa ja vaivatonta ja itse toivon, että esimerkiksi kuntavaaleissa voitaisiin tehdä nettiäänestyskokeilukin. Olemme tässä asiassa vaalien kehitysmaa ja siksi tarvitaan nyt askelia edes 2000-luvulle.

Oppositio kertoi tänään tekevänsä välikysymyksen. Erikoiseksi sen tekee se, että välikysymyksessä on mukana yli 80 vuoden tauon jälkeen myös RKP ja ennen muuta se, että välikymys tehdään ei hallituksen toimista vaan opintotukea selvittäneen ulkopuolisen Roope Uusitalon esityksestä. Hallitus ei ole vielä asiaan ottanut mitään kantaa, mutta se ei nykyhallitusta estä välikysymystä tekemään. Ja toisaalta myös hallitusohjelman linjauksista on eduskunta jo kertaalleen äänestänyt ja hallitus saanut hallitusohjelmalleen eduskunnan reilun tuen. Eli mielenkiintoista tämä nykyinen demarijohtoinen oppositiopolitiikkaa. Mutta välikysymyksiin heillä oikeus vaikka kysyisivät vain itseltäänkin.

12799435_958049670915062_3194184668141251476_n

Tagit: AVI, koulut,

Kommentit