Yli 90% kirkkoon kuuluvista nuorista käy rippikoulun – Feetun konfirmaatiopäivä ja rippijuhlat

Blogi, sunnuntaina 07.07.2019

Rippikoulut ovat yhä suosittuja nuorten keskuudessa. Monessa paikassa joka neljä viidestä nuoresta käy riparin ja monissa kunnissa vieläkin suurempi osa. Evankelis-luterilaisen kirkon mukaan reilut 77% ikäluokasta osallistui viime vuonna rippikouluun, ja kirkkoon kuuluvien 15-vuotiaiden keskuudessa osallistumisprosentti oli yli 90.

Mikä nuoret saat sitten osallistumaan rippikouluun? Perinne on varmasti yksi syy, mutta myös oma nuorten leiri. Usein myös isoset eli edellisen vuoden riparilaiset mainitaan syyksi. Isosis on mukana rippikoulutoiminnassa vuosittain lähes 20 000 ja heidän esimerkki usein luo ripareista erityisiä ja vievät tarinaa eteenpäin ja jatkavat perinteitä. Moni haluaa itsekin näin riparinsa jälkeen isoseksi. Niin halusin minäkin ja sain rippikouluilta ja -leireiltä valtavasti. En itseasiassa olisi tällainen kun tänään olen ilman niitä oppeja ja kokemuksia.

Ripareille osallistuneiden nuorten ajatuksia on myös tutkittu viime vuosina. Valtakunnallisessa kyselyssä viime vuonna yli 70% rippilaisista ja lähes 90% isosista koki ympäristön suojelemiseen liittyvät asiat tärkeiksi. Tällaisissakin asioissa ripari tänä päivänä tärkeä ja monessa muussakin nuoria pohdituttavassa kysymyksessä. Vuonna 2017 käyttöönotetun rippikoulusuunnitelman tavoitteissa todetaankin, että ”nuoret kantavat vastuuta itsestään, toisista ihmisistä ja luomakunnasta”. Minusta on hienoa, että tällaisia juttuja korostetaan nyt osana tuota aikuistumista ja kasvua. Herkkä ja hieno vaihe ihmisen elämässä.

Itse olen saanut osallistua lähes vuosittain aina jollekin rippileirille ja myös isoskoulutuksiin. Niin tänäkin vuonna. Mukavia hetkiä nuorten ja myös seurakunnan väen kanssa. Kerroinkin teille miten vanha sydän sykähti, kun iltahartaudessa pieni poika ja tyttö siirtyivät pikku hiljaa ihan lähekkäin. Se riitti. Tuntui, että siinä oli jotain niin oikeaa. Ja tulihan siinä mieleen ne omat vanhat ajat Kessulla ja Oronmyllyllä ja muuallakin. Ihania muistoja.

Mutta tästä päivästä iso kiitos Feetulle! Olet upea nuorimies ja on ollut ilo saada elää kanssani kaikki nämä sinun pian 15 ensimmäistä vuotta. Säilytä tuo hieno tyylisi ja hymysi ja se ikuinen pieni sisäinen pikkupoika. Velmu 🙂 Kiitos myös Eeva ja Jarno ja rakas kummityttöni Venla. Teillä on hieno perhe ja vahva yhteys ja aura. Ystävyytemme on voima.

Illalla vielä toisten ystävien kanssa sitten Riihimäen Kesäraveissa. Sadetta pidimme katsomossa ja ei se pari tippaa menoa kaviourallakaan menoa haitannut. Kiitos Saija, Tero ja Jallu. Ensi viikolla sitten juhlitaankin hevosia ja hevosten vuottamme. Kesä!

 

Kommentit