”Ylisuurilla vaalilupauksilla saaduilla vaalivoitoilla on eräpäivänsä eikä vain Kreikassa”

Blogi, maanantaina 08.07.2019

”Ylisuurilla vaalilupauksilla saaduilla vaalivoitoilla on eräpäivänsä eikä vain Kreikassa”

Näin kommentoi eilen Kreikan vaalien tulosta kollegani ja entinen eduskunnan varapuhemies ja Suurenvaliokunnan puheenjohtaja Arto Satonen. Arton twiitissä oli paljon puhuva viesti. Kysymys kuuluukin, että olemmeko tässäkin mielessä nyt Suomessa Kreikan tiellä?

Vasemmistohallitus nousi täälläkin valtaan samanlaisella politiikalla. Kevään eduskuntavaaleissa luvattiin paljon ja puhuttiin kainostelematta todella suurella suulla. Luvattiin miljardi opiskelijoille ja koulutukseen. Luvattiin 101 euroa kuukaudessa lisää opintotukea. Luvattiin myös 100 euroa kaikille alle 1400 euroa eläkettä saaville. Luvattiin 1000 uutta poliisia. Tuhat lääkäriä ja yli 4000 sairaanhoitajaa ja muuta hoiva-alan ammattilaista vanhustenhoitoon. Luvattiin siis säätää tunneissa yhdellä lauseella vanhustenhoitoon sitova 0,7-hoitajamitoitus. Luvattiin purkaa aktiivimalli välittömästi. Luvattiin tämä ja vielä paljon enemmän.

Meillä Antti Rinteen (sd) vasemmistohallitus on ollut vallassa vasta vajaan pari kuukautta, mutta jo nyt yksi toisensa jälkeen vaalilupauksia on petetty. Hoitajamitoitusta ei olla säätämässä Rinteen hallituskaudella. Se voisi kuulemma tulla voimaan sitten seuraavan hallituksen aikana. Ehkä vuonna 2025. Opintotuen luvattu 101 euroa/kuukausi tasokorotus jäi nyt 1,5 euroon kuukaudessa. Aktiivimallia ei ole purettu vaikka julkisuudessa kovaa niin väitetään. Poliisikoulutusta leikataanko nyt rajusti jne.

Monet ovat jo pettyneet ja tulleet petetyiksi. Yhtään tilannetta ei varmasti helpota sekään, että Rinteen hallituksen ministerit puhuvat asiasta kuin asiasta täysin ristiin. Tuntuu, että taktiikka on vain puhua valtavasti ja suurella pokalla ja uskoa, että joku sen aina uskoo ja tarina leviää. Rinteen hallituksen taktiikka näyttääkin olevan vanha tuttu: Asiat ovat niin kuin ne näyttävät olevan. Nyt siis tarkoitus vain puhua, twiitata, laittaa omat puoluelehdet kirjoittamaan jne. suurilla otsikoilla asioita, joita ei siis oikeasti olla tehty tai olla edes tekemässä. Yritetään vain saada maailma näyttämään halutulta.

Meillä jo gallupit näyttävät, että Rinteen hallituksen toimiin olla pettyneitä. Monet petetyt ovatkin jo ”jättäneet” puolueen jota he vielä eduskuntavaaleissa huhtikuussa äänestivät. Keskustan kannatuksen syöksykierre vaalitappion ja sen jälkeen kuitenkin vasemmistohallituksen tukipuolueeksi lähtemisen jälkeen on vain pahentunut. Vihreät ovat jo selvästi keskustaa suurempi puolue ja vasemmistoliitto hengittää seuraavaksi keskustan niskaan. Myös pääministeripuolue SDP on menettänyt merkittävästi kannattajiaan muutamassa kuukaudessa ja olen varma, että eläkeläisten pettäminen ja myös vanhusten sekä hoiva-alan ammattilaisten pettäminen tulee näkymään vielä.

Kreikassa vasemmiston peli puhallettiin poikki nyt uusissa vaaleissa. Keskustaoikeistolainen Uusi Demokratia syrjäytti Kreikkaa hallinnoineen vasemmistolaisen Syrizan eilen selvällä vaalivoitolla. Uusi Demokratia on siis Kreikassa meidän kokoomuksen sisarpuolue ja EU-parlamentissa se kuuluu kanssamme samaan EPP-ryhmään. Syriza eli Kreikan vasemmisto lupasi Rinteen ja SDP:n tapaan Kreikassa valtavasti edellisvaalien alla 2015 ja voitti Kreikan vaalit lupaamalla paljon sellaista mitä eivät pystyneet toteuttamaan. ”Ylisuurilla vaalilupauksilla saaduilla vaalivoitoilla on eräpäivänsä eikä vain Kreikassa”. Nyt siellä Vasemmisto petti siis lupauksensa toisensa jälkeen ja vasemmistolainen pääministeri Aleksis Tsipras joutui myöntämään tappionsa.

Uusi demokratia sai Kreikan parlamenttiin yksinkertaisen enemmistön eli 158 kansanedustajaa 300:sta. Uuden demokratian pääministeriksi nousevalla Kyriakos Mitsotakiksella onkin nyt niin suuri enemmistö parlamentissä, että hänellä on historiallinen mahdollisuus uudistaa Kreikkaa. Onkin arvioitu, että keskustaoikeisto vie nyt maan kymmenen velkakriisivuoden jälkeen normaaliaikaan ja uudistaa myös taloutta niin, että vaikeuksissa ollut talous saadaan hyvään kasvuun.

Huomionarvoista muuten sekin, että äärioikeistolainen uusnatsipuolue Kultainen aamunkoitto putosi parlamentista.

Kannattaa muistaa, että politiikassa päivät ovat perätysten.

….

Matalapainetta. Saunasta juuri tupaan. Savu painaa rinnettä vasten ja aikalailla koleaa on. Mutta saunassa onneksi lämmintä ja hien sai tässäkin säässä päälle, kun laavulle penkkejä tein ja kantelin hirsiä ja kiviä. Kaunis paikka siitä tulee.

Nyt kello jo yli yhdentoista. Huomenna luvassa mukava päivä taas. Palataan siihen huomenna.

 

Kommentit