Yhteistyöllä pienempien valtionteiden hyväksi – Hausjärvellä katsastamassa Kalliontien kuntoa ja Hirvilammen luomutilalla maatalouden tulevaisuutta

Blogi, maanantaina 20.09.2021

Mitä ilmastotoimia maatiloilla tehdään?

Näin kuului tämän viikon aloittava kysymys, kun sain kutsun Hämeenlinnaan Susanna Valtosen ja Otto Paakkalan Hirvilammen luomutilalle. MTK:n johdolla järjestetyssä tapaamisessa mukana oli myös MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola ja myös meidän oman Hämeen MTK:n edustajia ja aktiiveja. Aamupäivän anti olikin mitä parhain vaikka aika hyvin näiden asioiden päällä olen muutenkin ollut. Ja tämäkin vierailu ja tapaaminen vain vahvisti sitä, että ei meidän tarvitse ja ei edes pidä mennä kertomaan nykyisen hallituksen puolueiden tyyliin maanviljelijöille mitä ilmastonmuutos on ja mitä heidän pitäisi tehdä ja miten toimia. Maanviljelijät itseasiassa elävät joka päivä tämän tosiasian keskellä ja ovat jo pitkään tehneet toimia ilmastonmuutokseen sopeutuakseen ja myös varautuakseen.

Maatiloilla on tehty paljon toimia mm. ympäristöstä ja sen monimuotoisuudesta huolehtimiseksi, mutta myös sen eteen, että kotimainen ruuantuotanto olisi joka päivä kestävämpää. Sama koskee myös metsänhoitoa. Ja olikin äärimmäisen mielenkiintoinen kuulla mm. siitä miltä hämäläistem maatilojen hiilitaseet näyttävät.

Ja itse kyllä edelleen alleviivasin sitä, että maanviljelijämme ovat ennenmuuta ruuntuottajia ja tämä on myös meille merkittävä huoltovarmuustekijäkin. On äärimmäisen tärkeää, että Suomessa voidaan jatkossakin ruokaa viljellä ja kasvattaa ja tätä pitää vastuullisin toimin edistäää ja tukea.

Kiitos siis äärimmäisen mielenkiintoisesta ja antoisasta viikonavauksestaSusanna Valtoselle ja Otto Paakkalalle ja kaikille tilaisuuteen osallistuneille.

Hausjärven Kalliontie tänään tarkastelussa

Hämeenlinnasta sitten ajelin Hausjärvelle Lokinperän Pekan vieraaksi. Pekka toimii Hausjärvellä kunnanhallituksen puheenjohtajana ja on minuun ollut aina aktiivisesti yhteydessä vaikka eri puolueista olemmekin. Keskusta-Kokoomus -yhteistyö siis toimii ja asioita hoidetaan yhdessä. Nyt kävin katsastamassa Hausjärven Kalliontien ja täytyy sanoa, että karussa kunnossa on sekin. Lupasin tiestä tehdä ensi vuodelle asfaltointiesityksen valtionvarainvaliokunnassa ja yritetään pitää meidän maaseudun puolta näissäkin. Tänä vuonna nimittäin jälleen huonokuntoisten asfalttiteiden määrä kääntyi kasvuun, kun viime vuoden 4000 kilometristä asfaltointimäärä leikattiin noin 2500 km. Se tarkoitti sitä, että huonokuntoisten vanhojen asfalttiteiden määrä kasvoi tai kasvaa tänä vuonna noin 700 kilometrillä. Korjausvelka ei siis enää luvatusti vähenekään vaan päinvastoin kasvaa.

Pekan kanssa hyvä katselmus tiellä ja mukana myös Hausjärven kunnanjohtaja ja tekninenjohtaja. Ja täytyy siis todeta, että näitä teitä meidän maalaiskunnissa kyllä riittää. Kalliontien rinnalla nostan esille myös nipun muita teitä niin kotikunnastani Lopelta Hunsalan- ja Vojakkalantien johdolla, mutta myös eri puolilta Kanta- ja Päijät-Hämettä. Meidän pitää saada määrätietoisesti nyt näitä teitä uudelleen asfaltointua ja olen luvannut tässä osaltani tehdä parhaani, niin kuin silloinkin tein, kun olimme hallitusvastuussa. Silloinhan teitä täälläkin asfaltoitiin aivan eri mittakaavassa.

Mutta yritetään nyt yhdessä saada näitä teitä asfaltointiohjelmaan. Eduskunta äänestää näistä joulukuussa eli kannustan olemaan yhteydessä myös muihin Hämeen kansanedustajiin ja erityisesti hallituspuolueiden SDP:n, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja keskustan kansanedustajiin. Heidän tuki näille esityksille tarvitaan niiden mennäkseen läpi.

Illalla vielä sitten hieman kotikunnan ja aluevaalienkin asiaa. Pitkä ja mielenkiintoinen päivä ja samanlaista näyttäisi kalenteri pukkaavan huomisellekin. Sitä kohden.

Kommentit