Viimeinen iltahuuto kutsui viimeisen Mannerheim-ristin ritarin Tuomas Gerdtin – Istutin Pekkalaan Marskin Ritareiden Kuusen

Blogi, sunnuntaina 01.11.2020

Viimeinen iltahuuto kutsui tänään Mannerheim-ristin ritari nro 95  Tuomas Gerdtiä. Gerdt oli viimeinen elossa ollut 191 Mannerheim-ristin ritarista ja kuollessaan hän oli 98-vuotias. Tieto viimeisen Ritarin poismenosta pysäytti. Ajoin auton samantien tiensivuun – mietin hetken kiitollisena tätä maata ja sen edesmenneitä polvia. Tuossa hetkessä erityisesti kapteeni Tuomas Gerdtiä. Osanotto hänen läheisilleen ja kunnioitus hänen elämäntyölleen.

Jatkoin matkaa ja ajoin suoraan hakemaan hopeisen kuusen taimistolta. Nyt illalla jo pimeän laskeuduttua kävin Pekkalassa istuttamassa tämän puun. Se sai paikkansa Mannerheimin Omenapuun vierestä Pekkalan mäen korkeimmalta kohdalta. Tehtyäni yksin pilkkopimeässä istutustyön hiljennyin ja sytitin kuusen juurelle vielä kynttilän. Kiitos ja kunnia.

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt vastaanotti, vasta 20-vuotiaana, arvokkaimman mahdollisen kunniamerkin 8. syyskuuta 1942. Samalla hänet ylennettiin kersantiksi Tilkan sotasairaalassa nuoren miehen ollessa toipumassa vaikeasta haavoittumisestaan jatkosodasta. Vapauden 2. luokan Mannerheim-ristin myöntökirjassa oli seuraava puhutteleva teksti:

”Ylipäällikkö on pvm:llä 8.9.42 nimittänyt Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi alikersantti Kaiho Tuomas Albin Gerdtin.

Alikersantti Gerdt on sodan alkuvaiheista alkaen erikoisesti kunnostautunut taistelulähettitehtävissä, joutuen pitämään yhteyttä eri komentoportaitten välillä erittäin vaikeissa olosuhteissa. Paitsi rohkeutta vaatii tällainen työskentely nopeita itsenäisiä ratkaisuja ja aika annoksen synnynnäistä neuvokkuutta. Kerran vihollisen onnistuessa yllättämään komppanian, johon alikersantti Gerdt kuului, haki hän itsenäisesti toimien tykistön apua. Tällöin joutui hän mm. ylittämään erään maastonkohdan, jota vihollinen tulitti 10:llä konekiväärillä ja yli 10:llä pikakiväärillä ja konepistoolilla keskittäen samaan maastokohtaan yhtäjaksoisesti raskaitten kranaatinheittimien tulen. Tällä teollaan alikersantti Gerdt pelasti komppaniansa suurilta tappioilta. Monissa muissa kiperissä tilanteissa on hän kylmäverisesti ja itseään säästämättä suorittanut tekoja, joitten arvon tuntee vain sellainen, joka on joutunut johtamaan joukkoja tilanteissa, milloin kaikki muut yhteydet ovat poikki ja milloin vain miehinen kunto ja urhoollisuus voivat toimittaa perille annetut käskyt ja ilmoitukset. 20.–21.7.42 Kannaksella ”Sevastopolista” käydyn taistelun aikana ilmoittautui alikersantti Gerdt vapaaehtoisena vastaiskua tekemään määrättyyn osastoon. Ensimmäisenä miehenä syöksyi hän eteenpäin tuhoten konepistoolillaan ja käsikranaateilla kymmeniä vihollisia pyrkien aina pahimpaan ja ratkaisevimpaan paikkaan. Vihollisen erittäin ankarasta tulesta välittämättä kantoi hän kuolettavasti haavoittuneen kapteeni Tofferin suojaan jatkaen sitten taistelua reippaana ja rohkeana aina haavoittumiseensa saakka. Hänen esikuvansa vaikutti suuresti viimeisen vastaiskun onnistumiseen.”

Virallisestihan Mannerheim-risti sijoittuu meidän kunniamerkkien joukossa yhdeksännelle sijalle. Tosiasiallisesti se on ainakin minusta arvokkain mahdollinen. Ja aivan erityiseksi sen teki sekin, että tämän kunniamerkin saattoi saada niin sotamies kuin kenraalikin – aina kuitenkin vain yksin Teoillaan.

Tänään ainutlaatuinen päivä. Sytytin vielä kodin pöydälle kaksi sinivalkoista kynttilää Suomen lipun viereen. Tuomas Gerdtin sanat Tasavallan presidentti Sauli Niinistön Itsenäisyyspäivän vastaanotolta jääkööt tästä hetkestä ikuisesti eteenpäin mieliimme. Gerdt oli hieman hämmentynyt saamastaan huomiosta. Hän halusi antaa kaiken huomion ja arvon kaikille sotilaille, kaatuneille ja haavoittuneille. Gerdtin testamenttinä voidaan minusta pitää näitä sanoja Ylen haastattelusta 5.12.2015:

Minä olen tavallinen sotaveteraani ja sotainvalidi. Suomi on hyvä maa. Sitä kannatti puolustaa, ja kannattaa edelleen rakastaa ja pitää yllä – niin ajatuksissa, töissä kuin tavoissakin. Näin sanoi rykmentin komentajani Adolf Ehrnrooth.

Kaikkien Mannerheim-ristin ritareiden tiedot voit lukea Mannerheimin-ristin ritareiden kotisivuilta.

 

Kommentit