Miksi Suomessa ei otettu käyttöön WHO:n maskisuositusta urheilu- ja muihin tapahtumiin? – Marinin hallituksen tekemä päätös ajoi monet seurat, tapahtuma-alan ja muut kyykkyyn

Blogi, sunnuntaina 01.11.2020

Iltalehden toimittaja Santtu Silvennoinen kirjoitti 31.10.2020 siitä miten Pääministeri Sanna Marinin…

”Hallitus veti urheiluväkeä nenästä – WHO:n maskisuositus massatapahtumiin tuli jo toukokuussa, mutta siitä vaiettiin”.

Erinomainen näkökulmakirjoitus herätti lisää hämmennystä ja ihmetystä, mutta kiukkua ja jopa vihantunteita tapahtuma-alalla ja urheilun ja liikunnan parissa. Meillähän käytiin keväällä ja alkukesästä kiivastakin keskustelua siitä, että voidaan urheilutapahtumia ja muita tapahtumia järjestää. Nyt on käynyt selväksi, että olisi voitu, jos Marinin hallitus ei olisi salannut WHO:n antamia suosituksia tapahtumiin liittyen. Silvennoinen kirjoittaa IL:ssä, että ”Vääntö oli jälkikäteen ajateltuna turhaa, mikäli hallitus olisi tuonut julki Maailman terveysjärjestön WHO:n 29. toukokuuta julkaiseman seikkaperäisen raportin, miten yleisötapahtumat voidaan vastuullisesti järjestää. WHO suosittelee, tai tulkinnasta riippuen velvoittaa, osallistujia käyttämään kasvomaskeja massatapahtumissa.”

Ja mikä huolestuttavinta niin Silvennoinen kirjoittaa, että ”Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) virkamieskunnassa olisi ollut halua julkaista WHO:n raportti, mutta ilmeisesti poliittisen ohjauksen vuoksi paperit jäivät pöytälaatikkoon.” Kuka tällaisen poliittisen ohejistuksen ja määräyksen antoi on edelleen epäselvää? Näyttää siltä, että ministeri Krista Kiuru (sd.) ja STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila vaikenevat näistä eivätkä suostu kertomaan, kuka poliittiset ohjaukset on tehnyt?

WHO:n antamat suositukset olisivat riittäneet varmistamaan turvallisesti järjestetyt tapahtumat. Ei olisi tarvinnut perua tapahtumia ja laittaa lappua luukulle, sillä vastuullisesti toimien olisi WHO:nkin antamien ohjeistusten mukaan varsinkin ulkoilmatapahtumat voitu järjestää.

Nyt kysymys terveysministeri Krista Kiurulle ja urheiluministeri Annika Saarikolle (kesk.) kuuluu, että kuka tällaisen päätöksen teki? Kenen määräyksestä Suomessa tapahtuma-ala ja urheilu- ja liikunta laitettiin kyykyyn vastoin maailman parhaiden WHO:n asiantuntijoiden ohjeistuksia?

Itse olen täällä blogissani pitkin korona-aikaa pitänyt esillä näitä tapahtuma-alan ja myös urheilun ja liikunnan asioita. Nyt tuntuu siltä, että meillä puuttuu johtajuus tämän kriisin hoidosta. Tehdään välillä niin julmetun paljon ja kiirreellä ja sitten usein varsin ylimitoitettuja ja vähän jollain tavalla teatraalisiakin kommenverkkejä. Nyt pitäisi kuitenkin tehdä tehokkaita ja tarkkaan kohdennettuja toimenpiteitä eikä ampua koronaa haulikolla sinne tänne.

Korona-aika, kun on myös omaa kalenteria aika tehokkaasti tyhjentänyt tapahtumista ja tilaisuuksista niin on ehtinyt myös tehdä monia sellaisia juttuja, jotka pitkään jääneet vähemmälle. Aikanaanhan tein valtavan paljon myös urheilutapahtumien kuulutuksia ja juontoja. Kuulutin miesten salibandyn pelejä ja monenlaista muuta. Toki olen vuosittain yrittänyt aina jonkun pelin käydä talkoilemassa, mutta nyt on ollut enemmän aikaa tällekin mukavalle harrastukselle. Joku aika sitten kävin kuuluttamassa miesten Suomi-sarjan ottelu RSS Panthers – Forssan Suupparit Riihimäen Urheilutalolla ja nyt tänä viikonloppuna olen hoidellut pari peliä Hämeenlinnan Nummikeskuksessa. Kummityttöni Elisa Heikkilän Häme Starsin B-tyttöjen SM-joukkue on pelannut siellä kotipelejään ja tänä viikonloppuna lupasin otteluiden kuulutukset hoidella. Perjantaina kentällä oli vastassa paremmaksi osoittautunut Erä-Viikingit ja tänään sitten iltapäivällä vastaan asettuu sarjakakkonen PSS. Mukava hieman autella ja talkoilla. Ja tervetuloa Nummikeskukseen kannustamaan tyttöjä. Peleissä noudatetaan Salibandyliiton hyviä ja tarkoituksen mukaisia koronaohjeistuksia eli ottakaa mukaan maskit ja huolehtikaa myös käsihygieniasta katsomossa ja koko tapahtuman aikana. Niin ja paikalle vain siis täysin terveinä.

….

Kello 18.54

Kävin istuttamassa Pekkalaan Marskin Ritareiden Kuusen. Viimeinen iltahuuto kutsui nimittäin tänään viimeistä elossa ollutta Mannerheim-ristin Ritari Tuomas Gerdtiä. Avasin myös tälle päivälle toisen blogin: Viimeinen iltahuuto kutsui viimeisen Mannerheim-ristin ritarin Tuomas Gerdtin. Kiitos ja kunnia.

Pari tunnelmakuvaa päivän salibandyn B-tyttöjen SM-sarjaottelusta Hämeenlinnasta.

Kelta-asuinen PSS tänään kolmannen erän vahvalla pelillä parempi. Häme Starsin tytöt joutuivat taipumaan hyvän alun jälkeen pistemenetykseen.

Istutin kotimatkalla vielä Pekkalaan Marskin Ritareiden Kuusen viimeisen ritarin Tuomas Gerdtin kuolinpäivänä ja muistoksi.

Kiitos ja Kunnia.

Päivä tänään siis pysäytti. Mutta mahtui siihen myös aiemmin sovittua. Ajelin itseasiassa Hämeenlinnan, kun sain tuon tiedon viimeisen Marskin Ritarin poisnukkumisesta. Olin luvannut siis mennä sinne niin kuin aamulla jo täällä kirjoitinkin kuuluttamaan kummityttö Elisan B-junnujoukkueen salibandyn SM-sarjaottelua. Porvoolaiset tällä kertaa vahvalla kolmannen erän pelillään parempia, mutta erittäin hyvää ja viihdyttää säbää. Kiitos siis kaikille nuorille kentällä! Oli ilo saada olla auttamassa ja talkoilemassa mikin varressa.

Huomenna sitten aamusta Janakkalan Turenkiin. Aika julkistaa vähän uutta ja unikia hämäläistä. Siitä lisää huomenna.

 

Kommentit