Vierailulla Tiina Petri Arovuoden maatilalla Hausjärvellä – Hausjärven Kuminaa!

Blogi, maanantaina 15.06.2015

Jos minun kotikuntani Loppi on tunnettu näistä maan parhaista Timoista (siis uusista perunoista) niin vastaavasti Hausjärvestä on tulossa kovaa vauhtia kuminan kunta. Syy tähän on se, että Hausjärvellä toimii maailman suurin kuminan tuottaja eli Trans Farm Oy ja sen tarpeisiin tilat ovat lähteneet viljelemään kuminaa.

Itseasiassa jopa viidesosa koko maailman kuminan maailmanmarkkinoista on hausjärveläisten käsissä ja Trans Farmin tuotannosta vain prosentin verran jää Suomeen ja 99% menee vientiin maailmalle. Valoisa kesä tuottaa maailman parasta kuminaa yhdessä hyvien viljelijöiden kanssa. Trans Farmille toki tulee kuminaa muualtakin kun Hausjärveltä, kysyntä on nimittäin niin kovaa 45 maassa minne kuminaa viedään, että viljelijöitä tarvitaan jopa 800. Leivästä me kaikki tunnistamme kuminan, mutta itseasiassa isoin osa tuotannosta menee kuitenkin teollisuuden käyttöön mm. lääketeollisuudelle ja kaunedenhoitotuotteisiinkin.

WP_20150615_09_36_06_Pro

Tänään 15.6.2015 MTK:n Maatilavierailulla Arovuoren tilalla Hausjärvellä kollegani Jari Ronkaisen kanssa.

WP_20150615_11_31_31_Pro WP_20150615_11_32_35_Pro
Arovuoren tilalla on suuret pellot Hausjärvellä ja viljelyssä käytännössä kaikkia eri viljoja ja osa pelloista hausjärveläiseen tapaan kuminalla. Myös naapuritiloilla kumina on tuttu juttu ja kasvavassa määrin myös ruista mm. Fazerille joka haluaa nyt palata ulkomaan seikkailujen jälkeen kotimaiseen rukiiseen. Hyvä niin.

Hausjärvellä Arovuoren upeassa pieteetillä remontoidussa vanhassa salissa sain myös hyvän katsauksen MTK-Hämeen tämän hetken ajankohtaisiin juttuihin ja myös metsäpuoleen. Liiton puheenjohtaja Arto Laine, toiminnanjohtaja J-P Katja ja metsäasiantuntija Asta Sarkki kävivät perusteellisesti viljelijöiden kanssa läpi ajankohtaiset asiat. Ja Tiina Arovuoden pitopalvelun herkut maistuivat ja totta kai Hyvää Hämeestä -tyylillä.

Iso kiitos vielä kaikille maanviljelijöille esittelijöistä ja hyvistä keskusteluista ja MTK:lle järjestelyistä. MTK muuten tulee nyt nimeämään myös muille kansanedustajille omat kummimaatilat. Minullahan sellainen on ollut jo pitkään ja yhteistyöni Portaankorvan Maitotilan kanssa jatkuu. Ja siellähän kasvaa myös se minun ikioma syntymäpäivälahjalehmänikin – upea Lumihuippu.

Maatilapäivä päättyi sitten minun osalta Lopella Mikkolan Suoramyyntitilalle. Siellä nyt jo uutta Lopen perunaa siis niitä pikku-Timoja ja myös muita oman maan herkkuja ja satoa. Ja uutuutena Lopelta Maakylästä saa nyt myös Keinuhongan tilan tilamakkaroita. Ne on sikahyviä vaikka taitaa lihasta valtaosa olla nautaa. Lihapitoisuus näissä makkaroissa reilusti yli 90% – siis täyttää ruokaa ja hyvää Suomesta. Käykäähän kurkkaamassa Mikkolan Suoramyynnin anti ja myös leipomon tuotteet ja totta kai Keinuhongan tilallakin Padasjoella kannattaa piipahtaa. Mikkolan osoite siis Läyliäistenraitti 984 Lopen Läyliäisillä ja Keinuhonka Keinuhongantie 54 – 17610 Auttoinen.

11221723_10153411591666670_7311410357645836472_n

Pikku-Timoja, leipomon ruisleipää ja uutuutena Keinuhongan tilan makkaroita. Mikkolan Suoramyynti jälleen avoinna joka päivä. Poiketkaa ja sanokaa terveisiä Annelle ja Antille! Hyvää Maakylästä Lopelta!

 

Tykalle jatko – Työllisyys- ja kasvusopimus tasoittaa tietä kohti talouden tasapainoa

Tämän päivän iso juttu oli Tykan jatkovuoden varmistuminen. Kaikki työmarkkinakeskusjärjestöt ovat hyväksyneet nyt neuvottelutuloksen työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkosta.

Tässä lyhyesti se mistä neuvottelutuloksessa on sovittu:

– Työ- ja virkaehtosopimuksen mukaisia palkkoja korotetaan toisen sopimusjakson alusta tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta yleiskorotuksella, jonka suuruus on 16 euroa kuukaudelta, kuitenkin vähintään 0,43 prosenttia. (Käytännössä alle 3721 euroa ansaitsevien kohdalla toteutuu euromääräinen korotus ja yli sen ansaitsevilla prosenttikorotus). Palkkasovun ja hallitusohjelman verolinjaukset merkitsevät ansiotulojen verotuksen pysymistä vuonna 2016 käytännössä lähellä vuoden 2015 tasoa. Esimerkiksi keskituloisen 3200 euroa kuussa ansaitsevan veroprosentti alenee 0,2 prosenttiyksikköä 30,9 prosentista 30,7 prosenttiin. Nettopalkan ostovoima pysyy vuonna 2016 lähellä vuoden 2015 tasoa. Keskituloisen palkansaajan ostovoima paranee 0,2 prosenttia. Palkkatulojen noustessa myös ostovoimakehitys kääntyy näillä näkymin hieman negatiiviseksi.

– Alakohtaiset sopijaosapuolet sopivat yleiskorotuksen tarkemmasta kohdentamisesta työ- ja virkaehtosopimuksiin. Ohje- ja taulukkopalkkojen korottaminen tai henkilökohtaisen palkan eri osien korotusvaikutukset eivät saa johtaa yleiskorotuksen ylittäviin henkilökohtaisten palkkojen korotuksiin.

– Jos alakohtaisesti on aiemmin sovittu jo toisen jakson palkkaratkaisun malli, toteutetaan palkkaratkaisu aiemmin sovitun mukaisesti, elleivät sopijaosapuolet yhdessä päätä toteuttaa palkankorotusta tämän sopimuksen mukaisesti.

– Edellä mainittu sopimuskorotus on mitoitettu 12 kuukauden jakson mukaan. Niillä aloilla, joilla sopimuskauden toinen jakso on pidempi tai lyhyempi kuin 12 kuukautta, sopimuskorotus suhteutetaan jakson pituuden mukaan.

– Työmarkkinakeskusjärjestöt esittävät, että työttömyysvakuutusmaksut nousevat vuonna 2016 työnantajilla 0,5% prosenttiyksikköä ja palkansaajilla 0,5% prosenttiyksikköä.

Koko dokumentti neuvottelutuloksesta luettavissa esim. seuraavassa nettiosoitteessa: Työllisyys- ja kasvusopimus 2015.

Hallitusohjelman yhteydessä ollemme jo aiemmin sopineet, että kenenkään palkkaverotus ei kiristy ja tämä tarkennus tulee tehdä niin että lupaus pitää. Ja kaiken kaikkiaan tämä TyKa:n jatko nyt hyvä ja vie kehitystä oikeaan suuntaan. Toivottavasti yhteiskuntasopimuksenkin tie tämän myötä tasoittuu, että voimme välttyä kovilta lisäleikkauksilta.

Tässä vielä nuo eilen lupaamani videot Kesäjuhlistamme ja kiitosjuhlistani Vojakkalan Lavalta.

 

 

Kommentit