Vanha Mannerheimin kakun ohje vuodelta 1930 löytyi isotädin reseptivihkosta – 90 vuotta vanha resepti toi Marskin maut kahvipöytään

Blogi, maanantaina 06.01.2020

Isotätini Hulda Heikkilän vanhat mustat reseptivihkot löytyivät Pekkalan kätköistä jokunen vuosi sitten. Rakas äitini oli niitä selaillut ja myöhemmin itsekin ryhdyin vanhoja musteella ja kauniilla käsialalla kirjoitettuja vihkoja tutkimaan. Hulda Heikkilän vihkot on kirjoitettu vuonna 1930 otsikolla: Leivoksia ja ruokareseptejä. Nämä kirjattu ylös Kasvatusopillisessa Talouskoulussa.

Hulda-tädin reseptivihkot vuodelta 1930.

Katse niissä kiinnittyi ruoka-aineiden niukkuuteen, mutta myös taitoon tehdä ja haluun tehdä juhlia kun oli juhlan aika. Lukuisat upeat käsin piirretyt koristeluhahmotelmat kiinnittivät myös huomiota. Reseptejä löytyi niin Prinsessa leiville, Wiipalepiparkakuille, Wohvelille, Ruhtinaskakulle, Maaherrankeitolle, Kissankielille, Neekerin suukoille, Pariisilaisleiville, Taiteilia Hillokkeelle, Banaani kermahyytelölle, Appelsiinivaahdolle, Wienin tortulle ja Kuutamokiisselille. Ja totta kai Kaakku jälkiruoaksi ja myös ”Kokeneen emännän mämmiresepti”.  Ja oma resepti tehdä Suomenmielisiä. Meinasin, että olisi ollut sama kuin Ässät, mutta vihkossa toki oma resepti myös Ässille eli Suojeluskuntapiparkakuille. Ja toinen vihko sitten täynnä erilaisia ruokareseptejä Norjalaisesta kaviaarista lähtien

Ja erityisen kauniilla käsialalla musteella kirjoitettu resepti: Mannerheim Kakku. Vastaavan en mistään löytänyt. Tutkin netin ihmeellistä maailmaa, mutta ei sieltä löytynyt vastaavaa ja näin vanhaa ja aitoa reseptiä.

No minä poika päätin kokeilla. Ensimmäinen meni metsään. Mitat eivät kohdallaan ja vaikka kuinka yritin, että ”älä tule paha kakku, tule hyvä kakku”, niin kova kakku sieltä ainakin tuli. Hieman lisää tutkimista ja soitto Korpelan Merville ja avot. Seuraava Mannerheimin Kakku oli hyvä. Voisiko sanoa, että lähelle täydellinen.

Sietsemän vuotias lapseni kakkua ensimmäisenä maisteli ja tykkäsi. Sitten kakkua maistatin lapseni synttäreillä aikuisille ja kaikki tykkäsivät. Olin siis lähellä läpimurtoa. Seuraavan kakun sitten leivoin Lopen Uupuneen Jänisjahdin illalliselle. Siellä kakkua tarjosin kahvin ja konjakin kera jahtivierailleni ja maistui myös Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajan puheenjohtaja kenraali Ilkka Korkeamäelle. Pieni pala illasta kakkua jäi.

Nyt ajattelin, että seuraavan kakun teen Riihimäen Kallenpäivien hyväntekeväisyyshuutokauppaan ja taidan viedä yhden myös Tammisunnuntain juhlaan Helsinkiin missä juhlapuhuja saan tänä vuonna esiintyä. Taidan kertoa tämän kakun tarinan myös siellä osana esitelmääni missä puhun Lopen Vapaussodan aikana.

Eilen upea Loppiaisen Lopen Uupuneiden jänisjahti Hevosojan metsissä ja pelloilla. Kiitos myös upeasta Lopen Uupuneen jahtitorvesta. Näillä samoilla pelloilla ja alueilla jahdissa olimme missä aikanaan myös Hulda vaarini Paavon kanssa lapsuuttaan ja nuoruuttaan viettivät. Ja myös vaarini metsällä kävi.

Hyvää loppiaista kaikille Lopelta! Ja Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtajana itse itselleni ottamin valtuuksin anna teille kaikille luvan olla tänään ihan vain Lopen Uupuneita.

Hulda siskonsa Ida-tädin kanssa Heikkilän talon pihamaalla.

.

Kommentit