Valtiovarainministeri Petteri Orpo Hämeen kierroksella – Talous, työllisyys ja koulutus puhuttivat

Blogi, maanantaina 07.01.2019

Tänään avasimme uuden vuoden myös Petterin kanssa Hämeen kierroksella. Päivään mahtui niin yritysvierailuja kuin kahvitilaisuuksiakin ja väkeä mukavasti liikkeellä vaikka osaksi päiväaikaan kahvitilaisuuksia jouduimmekin järjestämään.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon Hämeen kierros alkoi Lounais-Hämeestä aamulla missä pidimme myös ensimmäisen kahvitilaisuuden. Ystävän Kammari on hieno vapaaehtoistatyötä tekevä toimipiste ja toimintamalli Forssassa ja nyt sen jatko on osittain uhattuna rahoituksen myötä. Asiaa on tärkeä löytää järkevä ratkaisu yhdessä Forssan kaupungin, seutukunnan kuntien ja myös STEA:n kautta. Olisi järjetöntä antaa ajaa alas tällainen toiminta mille on todellakin tarvetta ja mikä on myös erittäin kustannustehokasta. Toivottavasti ratkaisu löytyy.

Ystävän Kammarista sitten kierros jatkui koti-Lopelle. Kun kantatie 54:ää menimme, niin hyvä paikka liikenneaiheiselle ja talouttakin käsitelleelle tilaisuudelle oli Lopen Shell. Keväällä pidimme siellä ensimmäisen tällaisen Shellin Parlamentti -tilaisuuden yhdessä liikenneministeri Anne Bernerin kanssa ja tänään Shellin parlamentti sai sitten jatkoa valtiovarainministerin kanssa. Shellillä puhutti tiestön kunto ja korjausvelka ja myös isommat liikennehankkeet ja myös kantatie 54:n tasonkorotus valtatieksi. Sain ensi kesälle varattua tielle jo riista-aitojen rahoituksen ja seuraavassa vaiheessa niitä täytyy jatkaa Riihimäeltä itään ja sitten tien leventäminen yms. valtatietasoiseksi. Tämä tie myös Petterille tuttu sillä yhteyshän menee Turkuun tai oikeastaan tulee sieltä ja menee Lahteen ja siitä itään. Maamme tärkein itä-länsi-suuntainen tieyhteys ja hyvin suosittu myös raskaanliikenteen osalta. Kiitosta saimme myös kahdenkeskisissä keskusteluissa nyt päätetyistä ulkomaalaisen raskaan liikenteen tiemaksuista. On oikein, että saamme myös venäläiset rekat maksamaan teittemme käytöstä osansa.

Ihana Jokioisten äitini eli Marja-Leena Puntila tuli tänään myös Forssaan. Aivan mahtavan energinen ja voimaannuttava ystävä.

Lopelle tänään myös muuten hyviä uutisia. Avasin päivällä toisen blogin tälle päivälle sitä varten eli kyse Pihlajalinnan päätöksestä laajentaa Hattulan mallilla terveyskeskuspalvelut mm. lääkärivastaanotto myös Lopelle. Heidän mallilla loppilaiset voivat käyttää yksityisen lääkäriaseman palveluita samalla hinnalla kuin mitä lääkärivastaanotto maksaa tällä hetkellä kunnallisessa Riihimäen seudun terveyskeskuskuntayhtymässä Riihimäellä. Tällä mallilla säästyy matka Riihimäelle ja saamme myös elinvoimaa kirkonkylällemme. Tänään jo kuulemma ensimmäiset vaihtoivat lääkärivastaanotokseen Lopen viime vuonna aloittaneen lääkäriaseman. Lukaiskaapa lisää täältä päiväni toisesta blogista.

Päivän tunnelmia ensin Forssasta ja sitten Lopen Shelliltä.

Lopelta sitten jatkoimme Riihimäelle missä teemana ja aiheena mm. hoivakotipalvelut. Tutustuimme Petterin kanssa Attendon hoivakotiin ja saimme myös tietoiskun muiltakin alan toimijoilta. Attendo on tuonut Hämeeseen nyt paljon myös lisää palveluita ja täytyy kyllä sanoa, että erinomaisen hienoja ja kodinomaisia ovat heidän uudet hoivakotinsa. Sellaisessa voisin itsekin joskus asua. Vanhanajan vanhainkodit on nyt korvattu moderneilla mahdollisimman kodinomaisilla hoivapalveluilla hoivan tarpeet huomioiden. Toivottavasti saamme tällaisia myös lisää Lopelle ja muuallekin Hämeeseen mahdollisimman pian. Tarvetta on monessa paikassa ja itse pidän tärkeänä, että myös ikäihmisten hoivapalvelut on tarjolla jatkossakin jokaisen omassa kotikunnassa ja taajamassa. Siksi minusta hienoa kun Attendo avasi nyt myös hoivakodin Renkoonkin. Olen melkeinpä sataprosenttisen varma, että sellaista ei sinne julkinen puoli olisi enää koska tehnyt.

Riihimäellä sitten yleisökahvit Laurellilla kuten myös Janakkalan Turengista. Tuttuja aiheita niissäkin esillä ja oli mukava kuulla miten monet olivat tyytyväisiä Petterin toimiin puolueemme johdossa ja myös valtiovarainministerinä eikä ollut yksi eikä kaksi jotka häntä myös pääministeriksi kertoivat toivovansa. Junat puhuttivat näissä kuten Hämeenlinnassakin ja pääradan remontin jatko. On tärkeä, että pääradan seuraavan vaiheen suunnittelu etenee ja jatkuu myös alkuvuodelle varatun rahoituksen jälkeen ja tähän etsimme jo nyt ennen vaaleja ratkaisua. On nimittäin riskinä ilmassa sekin, että SDP ei olisikaan pääradan remonttia tukemassa vaan Rinteen puheiden tapaan heidän katseensa olisikin kääntymässä uuden Itäradan puolelle. Se olisi myrkkyä koko pääradan varren asukkaille ja myös Lahden seudulle. Junavuorot vähenisivät merkittävästi ja tällaiset suunnitelmat täytyy nyt hoitaa oikeaan järjestykseen eli Päärata, Turun rata ja sitten Itärataa ja muita ja tässä muut paketissa myös meidän tavoittelema yhteys Helsingistä Forssaan ja Poriin. Ja olemme siinäkin esittäneet hyvän linjauksen Riihimäen kautta. Se ei ole kuin muutaman minuutin hitaampi, mutta synnyttää samalla kantatie 54:n tapaan aidon itä-länsi -raideyhteyden maahamme. Mutta nyt siis ykkösenä pitää koko Suomella olla päärata ja sen eteen teemme nyt työtä.

Riihimäellä myös huolta ammattikoulujen lähiopetuksesta ja myös koulutuksen rahoituksesta muutamat terveiset Janakkalassakin. Päivän viimeinen yleisötilaisuus Hämeenlinnan Raatihuoneella oli sitten hieman erilainen eli siellä seminaarityyppisemmin esillä Hämeen matkailu, työllistäminen ja työllisyys ja talous tässä kokonaisuudessa. Hämeen vetovoiman eteen tulisikin nyt kaikkien tehdä yhteistyössä pääradan tapaan töitä sillä kaikki Hämeen kunnat Hämeenlinnasta Ypäjään ovat menettäneet asukkaitaan viime aikoina.  Pitäisi saada muuttovoitto palaamaan ja siinä tärkeää liikenneyhteyksien lisäksi imago, mutta myös tarjolla olevat työpaikat ja elinvoima. Elinvoimaa voisimme ammentaa aivan eri tavalla myös matkailusta ja tässä mm. Vanajanlinnan Vihman Pekka on tehnyt hyviä avauksia ja pitäisi saada nyt vaan lisää myytävää ja lisää tarjontaa mikä voittaisi muut Etelä-Suomen matkailukohteet. Yksi hyvä voisi olla Eräpääkaupungin vahvistaminen Riihimäen seudulla. Metsästysmuseo, mahdollinen kalastusmuseo, Sako, Metsästäjäliitto, Marskin Maja, Lopen Ampumaurheilukeskus jne. Siitä saisi hyvää brändiä. Ja sitten Hämeenlinnassa vahvistaa Aulankoa ja sen luontokokemusta. Olen monet kerrat miettinyt, että sellainen vaikkapa vain parin kilometrin lenkki minkä varressa voisi olla kotaa, laavua ja nuotiopaikkaa voisi olla kovakin hitti tarjota luontokokemus vaikkapa kuudentunnin lennonvaihtoa Helsingin lentokentällä odottaville Hämeessä. Sibeliuksen metsää pitää hyödyntää lisää ja nyt remontoitavaa Aulangon Näkötornia ja sen palveluita kehittää. Kyllähän näitä on kun vaan halutaan ja toimeen ryhdytään. Ja Lounais-Hämeessä Liesjärvi ja Torronsuo sekä Eerikkilä jne. Ja meillä Lopella Räyskälän lentokenttä ja Ypäjä hevosopisto ja lisäksi maakuntamme kymmenet kohteet mitkä tarjoavat maastoratsastusta ja muuta. Ja onhan uniikkeja kohteitakin vaikka kuin Kartanoputiikki Punaisesta Tuvasta Iittalan Kultasuklaaseen ja Forssan Olutmylly pienpanimosta Riihimäen Lasikaupungin Mafka & Alakoskeen.

Ja uskon, että pian avattava Hämeenlinnan uusi Vankilamuseo tulee tarjoamaan myös aikamoisia mahdollisuuksia Hämeen linnan ja muiden maakuntamme erinomaisten museoiden kanssa. Otettaisiinko yhdessä uusi vaihde? HÄME ❤️

Antoisa päivä ja kymmeniä mukavia keskusteluja ja kohtaamisia. Myös oma Timon Tiimini sai uusia jäseniä niin Forssasta kuin Hämeenlinnastakin. Tässähän alkaa taas kiertäjän sydän sykkiä. Kiitos Petterille hienosta päivästä ja kaikille mukana olleille ja ohjelmaa suunnitelleille ja tehneille. Yhteistyössä on voimaa.

Huomenna sitten eduskunnassa alkaa kevätistuntokausi, mutta sitä ennen vielä suuntaan uudestaan Hämeenlinnaan. Mukana ollaan kun Hämeenlinnan markkinavuosi torilla käynnistyy.

Kommentit