Julkinen terveydenhuolto palaa Lopelle

Blogi, maanantaina 07.01.2019

Pihlajalinna ja Hattulan Terveys kertoivat hetki sitten julki, että ne palauttavat julkista terveydenhuoltoa ja lähipalveluita Lopelle. Valinnanvapaus siis mahdollistaa tämän ja jatkossa Lopella pääsee Pihlajalinnan lääkäriin samalla hinnalla kuin Riihimäen terkkarin lääkärin vastaanotolle.

Loppilaiset pääsevät palveluiden piiriin käyttämällä perusterveydenhuollon valinnanvapautta ja valitsemalla Hattulan Terveyden terveysasemapalvelujen tuottajaksi. Valinta koskee kiireetöntä hoitoa.

Lopella siis voi jatkossa valita terveysasemapalveluiden tuottajaksi Hattulan Terveyden ja saada lääkäri- ja sairaanhoitajan, fysioterapeutin, psykiatrisen sairaanhoitajan ja geriatrian erikoislääkärin vastaanottopalveluita lähipalveluna Lopella Viertotien Pihlajalinnan lääkäriasemalla. Lisäksi laboratoriopalvelut sekä etälääkäri- ja hoitajapalvelut ovat tämän myötä loppilaisten käytettävissä. Muut palvelut tuotetaan Hattulassa ja Hämeenlinnassa. Neuvola- ja kuntoutuspalvelut sekä hammashoito toimivat ainakin alkuun Hattulassa, mutta toivottavasti nekin saadaan pian takaisin Lopelle. Uskoisin, että kysynnän ollessa riittävää Pihjalalinna lisää myös nämä palvelut tänne meille.

Pihlajalinnan aluejohtaja Tiina Halinen totesikin, että ”on hienoa, että julkisia perusterveydenhuollon palveluita voidaan jatkossa tuottaa loppilaisille lähipalveluna, omalla kirkonkylällä. Lopen kunnan päättäjät ovat aktiivisesti edistäneet kuntalaisten etua ja määrätietoisesti etsineet vaihtoehtoja palveluiden palauttamiseksi paikkakunnalle. Yhteistyö kunnan kanssa on ollut erittäin sujuvaa ja hedelmällistä. Kehitämme palveluita jatkossa, ja nyt aloitamme palvelutuotannon kiireettömillä lääkäri- ja hoitajavastaanotoilla.”

Tiina Halinen Lopen Lääkäriaseman avajaisissa vuosi sitten. Nyt lääkäriasema tarjoaa loppilaisille myös normaalit julkisenpuolen lääkäripalvelut samalla hinnalla kuin kunnallinenkin terveydenhoito ne tarjoaa. Valinnanvapaus toimii!

Jokaisella suomalaisella on siis oma nimetty terveysasema kotikunnassaan. Julkisen terveydenhuollon asiakkaana loppilaiset voivat valita, minkä terveysaseman palveluja haluavat käyttää. Asiakas maksaa palveluista Hattulan asiakasmaksuhinnaston mukaisesti. Eli käytännössä maksu on kutakuinkin sama kuin Riihimäen seudun terveyskeskuksessakin asioidessa.

Terveysasemavaihdoksen voi tehdä asioimalla Lopen toimipisteessä osoitteessa Viertotie 2. Hoitovastuu siirtyy uudelle terveysasemalle viimeistään kolmen viikon kuluttua ilmoituksen saapumisesta, mutta Lopen toimipisteessä siirtymäaikaa ei ole, ja kuntalaiset voivat varata ajan palveluihin heti vaihtamisen jälkeen. Terveysasemaa voi vaihtaa uudelleen aikaisintaan vuoden kuluttua, ja jokaisesta siirtyvästä perheenjäsenestä tehdään erillinen ilmoitus. Valinta ei koske koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa, kotisairaanhoitoa eikä pitkäaikaista laitoshoitoa. Ne siis säilyvät ennallaan valinnankin jälkeen. Vaihdon jälleen lääkärissä voi löydä Lopen kirkolla Pihlajalinnan lääkäriasemalla Viertotie 2, Avoinna ma–to klo 8–16, pe 8–14.30. Ajanvaraus ja neuvonta ma–to klo 8–16, pe 8–15, puh. 03 254 330.

Valinnanvapaus on siis näin jo totta Lopellakin ja valinnanvapauden myötä saamme Lopelle lääkäripalvelut takaisin. Niin kuin olen aiemmin todennut niin joku palvelutyhjiön lopulta täyttää ja nyt se tapahtuu yksityisen lääkäriaseman kautta kun julkinen puoli ei sitä ole hoitanut. Itse kuitenkin toivon edelleen, että myös julkinen puoli herää pikkuhiljaa jälleen siihen, että palveluita kannattaa kuitenkin tuoda ja pitää myös maaseutukunnissa. Mutta pääasia on kuitenkin se, että Lopelta saa nyt lääkäri- ja hoitajapalveluita perusterveydenhuollon valinnanvapauden kautta ja samaan hintaan kuin julkiselta puolelta. Kiitos Pihlajalinnalle! Ensimmäiset loppilaiset jo vaihtuivatkin lääkäriasemakseen Lopen oman lääkäriaseman!

Kommentit