Eduskuntavaaliteemojen kärjessä sairaiden hoito, nuorten syrjäytyminen ja vanhusten hoito – Myös pääministeri ja hallituksen kokoonpano painavat äänestyspäätöksessä

Blogi, sunnuntaina 06.01.2019

Eduskuntavaaliteemojen kärjessä sairaiden hoito, nuorten syrjäytyminen ja vanhusten hoito – Myös pääministeri ja hallituksen kokoonpano painavat äänestyspäätöksessä.

Tämä ilmenee tuoreesta Kunnallisalan kehittämissäätiön KAKS:n tutkimuksesta.

Eilen pääsin Jyväskylästä yöllä upean AKK-Motorsportin Mitaligaalan jälkeen kotiin Jyrki Järvilehdon kyydissä. Olipa mukava nähdä pitkästä aikaa ja reilun kolmen tunnin aikana tuli käytyä läpi aika hyvin niin tämän päivän F1, ralli ja muukin motorsportti, mutta myös monta hienoa ja traagisiakin muistoja historiasta.

Mutta mukava oli nukkua omassa sängyssä ja nyt jo pirteänä heräillä. Upea oli myös Pikku Leijonien yöllinen taistelu, mikä päättyi makeaan Maailmanmestaruuteen! Onnea uudet mestarit ja tsemppiä eteenpäin uralla! Tästäkin JJ kanssa juttelimme ja siitä miten upeasti suomalainen jääkiekko nykyisin kasvattaa maailman parhaita pelaajia. Se ei muuten ole sattumaa.

Mutta takaisin tuohon kyselyyn. Suomalaisista siis jopa neljä viidestä nostaa itselleen tärkeimmiksi eduskuntavaalien teemoiksi: terveyspalvelut, vanhustenhoidon, nuorten syrjäytymisen, työttömien asiat, koulutuksen, energian saatavuuden ja myös hinnan, köyhyyden, valtion talouden ja velan sekä ilmastonmuutoksen ja alueiden kehityserot.

Aikalailla odotetunlainen lista. Itseasiassa minut vain yllätti se, että kärkilistauksessa ei ole mukana lainkaan turvallisuutta? Ei siis sisäistä eli poliisien määrää yms., mutta ei myöskään ulkoista turvallisuutta puolustusvoimien johdolla jne. Itse kuitenkin uskon, että aika montaa suomalaista nämäkin kysymykset nyt pohdituttavat ja huollettavatkin? Sinuakin? Minua ainakin.

KAKS:n kyselyssä naiset pitivät lähes kaikkia kysyttyjä asioita tärkeämpinä kuin miehet. Miesten listalla naisia useammin mainittiin kuitenkin juurikin maanpuolustus, suhteenne Natoon, USA:han ja Venäjään ja myös EU-asiat ja ehkä hieman yllättäen myös huoli syntyvyydestä maassamme.

Opintotuen taso, sukupuolten tasa-arvo ja vastikkeeton perustulo olivat 18-30-vuotiaiden nuorten keskuudessa keskimäärää tärkeämpiä asioita. Muuten nuorten listalla käytännössä kaikki muut aiheet keräsivät vanhempia vähemmän mainintoja.

Tutkimuksessa oli kysytty myös vastaajien puoluekantaa ja tätä kautta myös tarkasteltu teemoja puoluekannatuksen kautta. Tärkeimmistä vaaliteemoista vallitsi puolueiden kesken varsin laaja yhteisymmärrys ja kaikkien puolueiden tai puolueita kannattavien suomalaisten kymmenen kärjessä listalta löytyivät sairaiden hoito, vanhusten huolto ja työttömyys. Myös nuorten syrjäytyminen on kaikkien muiden paitsi perussuomalaisten listalla.

Eilen minulla oli kunnia jakaa ainutlaatuinen Respect-palkinto AKK-Motorsportin Mitaligaalassa. Palkinnon sai Kari Hotakainen kirjastaan Tuntematon Kimi Räikkönen. Kirja on kaikkien aikojen myydyin kirja Suomessa ilmestymisvuonnaan. Pian 200 000 kirjaa Suomessa myyty. Ja lisäksi kirjan käännösoikeudet on jo myyty 12 eri maahan. Upea Kimi, upea kirjailija ja upea kirja! Palkinnon vastaanotti Kimi Räikkösen asioidenhoitaja Sami Visa.

Koulutusasiat olivat Kokoomuksen, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton kymmenen tärkeimmän teeman joukossa ja ilmastonmuutos oli kärkilistalla kokoomuksen, SDP:n vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien parissa. Maamme julkinen valtiontalous ja valtionvelan määrä oli kymmenen keskeisimmän joukossa keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten tukijoiden listalla ja hallituspohja kuului muiden paitsi vihreiden kannattajien kymmenen tärkeimmän vaaliteeman joukkoon.

Mielenkiintoista oli sekin, että ns. pääministerivaali nousee yhä vahvemmin esille. Vuoteen 2007 verrattuna selvästi aiempaa suurempi osa äänestäjistä haluaa äänestämällään vaikuttaa myös siihen kenestä tulee pääministeri ja millainen hallituspohja maahan saadaan. Nyt kun gallupien kärjessä ovat SDP ja Kokoomus niin moni siis pohtii sitä haluaako maamme seuraavaksi pääministeriksi Antti Rinteen vai Petteri Orpon. Ja pohtii varmasti siis myös sitä toisiko SDP:n nousu suurimmaksi puolueeksi maahamme vihervasemmistolaisen hallituksen? Ihan hyvä kysymys ja varmasti monelle myös äänestyspäätökseen vaikuttava tekijä. Ja myös Vihreiden Pekka Haaviston kova suosio voi tätä pakkaa vielä sekoittaa. Haavisto on vihreiden ja vasemmiston varaan mahdollisesti rakentuvan hallituspohjan selvä kansan pääministerisuosikki. Tällä hetkellä muuten yleensäkin kaikkein suosituin pääministeriksi. Mutta huhtikuussa vaaliuurnilla tämäkin päätetään ja uskon, että monen valintaan vaikuttaa myös se, että Haavisto on kuitenkin kertonut, että hän ei Vihreiden puheenjohtajana kesän kokouksessa enää jatka eikä näin ollen siis myöskään olisi käytettävissä pääministeriksi. En toki itse sitä edes usko, että Vihreillä olisi mahdollisuuttakaan nousta ainakaan vielä näissä vaaleissa ykköseksi. Haaviston suosio voi kuitenkin vaikuttaa hyvällä tavalla siihen mikä puolue kärkeen nousee.

Tuoreen tärkeimpien äänestämiseen vaikuttavien teemojen listalla siempaa vähemmän painoarvoa saivat pätkätyöt, lapsilisien taso, lasten päivähoito ja irtisanomiset. Myöskään palkansaajien tulokehitys ja palkkaverotus eivät vaikuta äänestäjiin nyt samalla tavoin kuin vuonna 2007. Mielenkiintoista.

Itse toivon kuitenkin lopulta, että eniten äänestyspäätökseen vaikuttaisi se, että mitä kyseisen puolueen linjaukset tarkoittavat hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan kestävyydelle ja sille jatkuuko tässä maassa hyvä työllisyyskehitys, panostetaanko koulutukseen, osaamiseen ja sivistykseen ja laitetaanko sote lopulta kuntoon niin, että koko maassa pääsee lääkäriin ilman viikkojen jonoja.

Ja vaikka tässä listauksessa ei se turvallisuus niin korkealle noussutkaan niin olen varma, että arjen turvallisuus ja myös uskottava maanpuolustus tulee puhuttamaan kevään vaaleissa ja vaikuttamaan myös äänestyspäätöksiin.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. 1.-5.12.2018. Vastaajat edustivat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

….

Nyt hyvää loppiaista kaikille täältä Lopelta! Olkaa tänään vaan ihan luvan kanssa Lopen Uupuneita!

 

Kommentit