Maailman nopein kansa juhli Rallin pääkaupungissa Jyväskylässä – Kimi Räikkönen Vuoden Autourheilija 2018

Blogi, lauantaina 05.01.2019

Tänään oli meidän motorsport-väen juhlailta. Tai oikeastaan jo eilisestä lähtien sillä eilen juhlittiin kaksipyöräisten mestareiden päättynyttä vuotta Suomen Moottoriliiton gaalassa ja tänään sitten oli nelipyöräisten vuoro kun perinteinen Mestareiden Ilta oli ohjelmassa Paviljongissa. Rallin pääkaupunki Jyväskylä on viime vuodet isännöinyt maailman nopeimman ja hienoimman MM-rallin lisäksi myös mitaligaalaa ja Mestareiden illasta onkin muodostunut jo odotettu ja vuotuinen ”perhejuhla”. Taitaa itseasiassa oli Suomen suurin urheilugaala kyseessä.

Juhlailta huipentui tänään hetkeen kun julkistettiin päättyneen vuoden 2018 Vuoden Autourheilija. Palkinnon pokkasi itseoikeutetusti Kimi Räikkönen, jonka pitkä F1-ura sai nyt jatkokseen kuninkuusluokan MM-pronssin. Päättynyt kausi oli menestykseltään Jäämiehelle huikea: 12 podiumia kauden aikana (1 x 1. sija, 3 x 2. sija, 8 x 3. sija) ja kauden kohokohtana osakilpailuvoitto USA:ssa pitkän voitottoman jakson (112 kisaa) jälkeen kruunasi Räikkösen viimeisen Ferrari-kauden. Miten sen Kimi voitottoman putken katkeamista kommentoikaan; ”Fucking Finally!”

Kimin ura jatkuu tällä kaudella Sauberilla ja jo nyt hän on kaikkien aikojen eniten F1-voittoja napannut suomalainen (21 voittoa, Häkkinen 20 voittoa). Kimi Räikkönen on tämän kauden jälkeen viidenneksi eniten Grand Prix -kisoja, ja niissä yhä kuudenneksi eniten MM-pisteitä kerännyt kuljettaja. MM-pisteissä Kimi on enää pinnan perässä Michael Schumacheria. Schumin ohi Kimi mennee heti 2019 kauden alussa.

Viime kaudella Kimi ajoi lisäksi kuin kruunuksi kaikkien aikojen nopeimman kierroksen Monzan ikonisella 5.7 km pitkällä radalla. Ratakierroksen keskinopeus oli 263,587 km/h. Aikaisempi ennätys oli lähes 15 vuoden takaa vuodelta 2004 Juan Pablo Montoya, Monza, 262,242 km/h.

Tänään Vuoden Autourheilijaksi valittu Kimi Räikkönen päätti kautensa Ferrarin viimeisimpänä mestarina, viimeisimpänä osakilpailuvoittajana sekä viimeisimpänä paalupaikan napanneena kuljettajana. Legenda!

Minulla oli itseasiassa tänään myös Jyskälässä kunnia jakaa ainutlaatuinen palkinto mestareiden lavalla kun Kari Hotakainen palkittiin Kimi-kirjasta. Tuntematon Räikkönen kirja on rikkonut esikuvansa mukaisesti kaikki ennätykset ja valloittanut myös käännösversioina maailmaa. Olen melkeinpä varma, että Räikkösen elämästä tulee vielä aikanaan leffakin. Katsotaan koska ja missä.

Hotakaisen Tuntematon Räikkönen -kirjaa oli jo ennen joululahjamyyntiä myyty huikeat yli 170 000 kappaletta. Itseasiassa mitään kirjaa ei ole Suomessa myyty ilmestymisvuonnaan tätä enempää. Kirjan oikeudet on myyty jo 12 maahan ja kirja on myös Urheilugaalassa ehdolla Vuoden Urheilukirjaksi. Ja saanee tittelinsä silloin!

Yleisön suosikkina palkittiin mahtava nuori ralliässämme Kalle Rovanperä yhdessä kartturinsa Jonne Halttusen kanssa. Ja oli muuten aikana Hannu Mikkola palkittiin Suurmerkillä numero 11!

Hieno ilta ja nyt sain vielä JJ:ltä kyydin kotiin. Eli aamuksi kotiin tai oikeastaan jo yöksi. Nyt matkaan. Onneksi ehdittiin vielä tänäänkin lasten kanssa ulkoilemaan ja yritetään huomenna ehtiä vielä hiihtämäänkin.

Kommentit