Valtion Liikuntaneuvosto esittää ”yllätystukea” Riihimäen Käsipallohallille

Blogi, keskiviikkona 08.06.2016

Valtion Liikuntaneuvosto käsitteli tänään Veikkausvoittovarojen jakamatonta pottia. Vuosien saatossa veikkausvoittovaroja on kertynyt hieman myös sivuun ja nyt kun kolme peliyhtiötämme yhdistyvät tulee nämä rahat myös käyttää edunsaajien hyväksi. Kyseessä siis pieni tai vähän isompikin extra-potti liikunnan ja urheilulle, mutta myös kulttuurille. Jakamattomia veikkausvoittovaroja on yhteensä noin 80 miljoonaa euroa.

Aiemmin on jo tehty hallituksessa päätös valtion osallistumisesta Tampereen monitoimiareenan rakentamiskustannuksiin yhteensä enintään 18 miljoonan euron valtionavustuksella vuosina 2017–2019. Ensi vuonna valtionavustus on suunnitelman mukaan 7 miljoonaa, vuonna 2018 yhteensä 7 miljoonaa ja vuonna 2019 yhteensä 4 miljoonaa euroa. Tampereen monitoimiareena sisältää kilpa- ja harjoitusjäähallin oheistiloineen. Yhteensä monitoimiareenan, toimisto-, liike- ja hotellitilaa sekä asuntoja käsittävä hanke on yli puolen miljardin investointikokonaisuus, josta areenan osuus on 105 miljoonaa euroa. Tässä tuessa myös osa on tätä jakamatonta varaa.

Tämän vuoden liikuntapaikkojen perustamishankkeiden avustuspäätökset tehtiin Valtion Liikuntaneuvoston esityksen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriössä 27.5.2016. Ja tänään lausuimme sitten muutamista lisähankkeista, kun veikkauksen jakamattomista rahastoiduista voittovaroista on mahdollisuus vielä saada
lisämääräraha liikuntapaikkojen perustamishankkeiden avustamiseen vuonna 2016. Avustusesitys ei siis vaaranna Helsingin Olympiastadionin perusparannuksen asemaa mikä myös on jo aiemmin linjattu.

Avustusesityksessä on mukana kaikkiaan kuusi hanketta, joiden yhteenlasketut kustannusarviot ovat 35.737.250 € ja ehdollisina esitetyt avustukset yhteensä 2.859.000 €. Mukana on Riihimäen uusi käsipalloareena Riiaitio Oy, Riihimäen palloiluareena. Hankkeessa rakennetaan uusi palloiluhalli erityisesti palloilulajien tarpeita varten. Hallin koko mahdollistaa myös kansainvälisten otteluiden pelaamisen. Näin siis käsipallon Suomenmestarit Riihimäen Cocks voisivat pelata jatkossa kv-ottelunsakin kotikaupungissaan. Iso juttu ja hieno uutinen vaikka itse sanonkin 🙂

Lisäksi uusia tukia esitämme Turun Samppalinnan maauimalan perusparannukseen, Mikkeli Areenan palloilu- ja yleisurheiluhallille, Oulun Jäälin urheilualueelle pallo- ja yleisurheilukentälle, Lapin Urheiluopistolle uuteen majoitusrakennukseen sekä Savonlinnan harjoitusjäähallille. Toivotaan, että näistä lopulliset päätökset saadaan aikaan mahdollisimman pian koska kaikki hankkeet ovat sellaisia, että niiden rakentaminen voidaan näillä tuilla käynnistää vielä tänä kesänä.

Kello 16.52 ja nyt jo kotona. Tänään illalla pakattava puolueekokoukseen ja myös rakkaan kummitytön syntymäpäivät. Siksi siis jo ajoissa kotiin tänään eikä menty edes kellonympäri. Hyvä joskus niinkin.

Aamun Valtion Liikuntaneuvoston jälkeen päivään mahtui puolustusvaliokunnan kokous ja täysistunto missä tänään keskustelussa mm. oikeusasiamiehen selvitys viime vuodelta. Aiheesta hieman salissa puhuinkin nostaen esille mm. rikoksen uhrien kohtelun oikeudenkäynneissä ja usein hyvin pitkiksi venyvät oikeuskäsittelyajat, mutta nostin esille myös sen miten nykyisin vankeuslakiin on jouduttu tekemään sadoittain momentteja koska ihmisoikeudet vaativat kaiken pienimmän rajoituksen kirjaamista lakiin. Esimerkkinä nostin vankeuslain kohdan missä todetaan, että vankilan kirjastossa humalassa oleva tai häiriköivä vanki voidaan poistaa. Tämä siis ei ole ollut mahdollista ilman lakiin kirjaamista. En kuitenkaan löytänyt kirjastolaista vastaavaa kohtaa ja uskon, että normaalinkin kirjaston asiakas poistetaan kirjastosta jos hän siellä on humalassa ja häiriköi. Miksi siis vankilassa tämä kirjattava lakiin? Ja lakiin piti kirjata myös se, että vankila saa ottaa kirjoituskoneen pois vangilta joka käytti sitä vankilasta käsin tekemiin rikoksiin. Aiemmin vankilan johto sai kirjoituskoneen poisottamisesta huomautuksen. Uskomatonta. Ollaankohan nyt menty hieman liian pitkälle? Ja vastaan, että ollaan.

Tällaisia mm. tänään työpöydälläni. Nyt taidan löysätä kravattia ja lähteä Elisa-tytön synttäreille. Onnea Elisa!

ORPO_FB_ylakuva_315x851px_5Kello 20.20 ja kummitytön synttärijuhlat juhlittu ja vielä hieman pakkaamista. Kiitokset viesteistä liittyen Riihimäen uuteen palloiluhalliin ja sille esittämäämme valtion tukee. Halli tulee todellakin tarpeeseen ja saamme maahamme jälleen yhden kansainväliset mitat täyttävän palloiluhallin käsipalloon ja muihinkin palloilulajeihin. Ja täytyy hattuanostaa Cocksille ja Jari Viidalle, että tällaisia hankkeita tehdään yksityisellä rahalla eli halliin ei mene kaupungin rahaa eikä muutakaan. Mutta halli toki tulee palvelemaan laajasti riihimäkeläisiä ja asukkaita laajemminkin.

Nyt hetki vielä työpapereita huomista varten ja muutama puoluekokouspuhelu ja sitten viimeiset pakkaamiset puoluekokoukseen ja peiton alle. Hyvä päivä tuli tästäkin 🙂

 

Kommentit