Valtion Liikuntaneuvosto esittää Lopen Urheiluhallille täyttä 750 000 euron valtiontukea

Blogi, torstaina 15.04.2021

Itse olen saanut toimia Valtion Liikuntaneuvostossa pian 14 vuoden ajan. Sinä aikana olemme käsitelleet satoja ja satoja liikuntapaikkarakentamisen hankkeita ja niille on myönnetty liikuntapaikkarakentamisen tukea 20-30 miljoonaa vuosittain. Näinä vuosina olen saanut myös johtaa VLN:n rakentamisjaostoa, toimia viime kaudella Tapio Korjuksen rinnalla VLN:n varapuheenjohtajana ja myös johtaa rakentamista linjaavan Suunta-asiakirjan tekoa ja valmistelua.

Tänään Valtion Liikuntaneuvoston esityslistalla oli mm. kuluvan vuoden 2021 liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset. Kolmekymmentä hanketta on esityksessä mukana ja mikä hienointa listalla myös Lopen liikuntahalli. 2,5 miljoonan euron urheiluhallille esitetään täyttä 750 000 euron valtiontukea. VLN:n esitys etenee nyt OKM:ään ja sitä kautta sitten rakennustyöt saadaan liikkeelle. Hieno juttu. Iloinen ja onnellinen.

Ja tämän asiakohdan kohdalla tänä vuonna ensimmäistä kertaa 14 vuoteen siis jääväsin itseni. Näin sain siis valmistella asiaa ensin meillä täällä kunnassa mm. teknisenjohtajamme Timo Rahikaisen ja urheiluväen kanssa ja viedä hanketta eteenpäin muutenkin. Iso kiitos siis vielä kaimalle ja kaikille urakkaan osallistuneille! Ja iso kiitos nyt VLN:n muulle väelle hyvästä päätöksestä! Ja kun tukipäätöksen vielä allekirjoittaa keskustalainen ministeri Annika Saarikko, niin uskon, että kaikki varmasti päätökseen tyytyväisiä 🙂 Hyvä niin.

Lopen Urheiluhalli siis on päätetty rakentaa kirkonkylän koulukeskuksen alueelle ja hyväksytyissä piirustuksissa on hieman yli 1300 m2 ja lisäksi VSS-tila, jota käytetään ulkojäiden, pesäpallokentän ja hiihtolatujen pukutilana. Meillä valtuusto tehnyt asiasta budjetin yhteydessä ehdollisen päätöksen, että rakentamisen ehtona oli tämä täysi valtion tuki. Nyt se siis tulee! Urheilun hengessä voisi sanoa, että…

”Nyt saa tuulettaa!”

Rakentamispäätös ehditään tehdä vielä meillä valtuustossa kesäkuun valtuustossa ja näin säädösten mukaan rakentaminen saadaan käyntiin syksyllä. Lopen Elmola saa näin rinnalleen uuden Urheiluhallin mihin tulee siis kolme poikittaiskenttää, täysimittainen salibandyareena, hyvät olosuhteet myös futsaalille ja jalkapallon treenaamiselle ja myös erillinen salista erotettava juoksu- ja yleisurheilulle varattu alue. Pukuhuoneet tulevat hallin kenttien kanssa samaan tasoon ja yläkertaan sitten katso ja kahvila. Ja tämä myös osaltaan tarkoittaa sitä, että saamme selvästi lisää tilaa myös muulle liikunnalle, kun Elmolasta vapautuu tilaa esimerkiksi kamppailulajien painin ja muiden käyttöön. Ja oma haaveeni on, että tämän myötä Loppisalia ja sitä kokonaisuutta voitaisiin kehittää selvästi taiteen ja kulttuurin käyttöön vaikkapa peräti Kulttuuritalo tai -pääty ajatuksella. Tätä olisi mielenkiintoista pohtia yhdessä kuorojen, teatterin ja muiden kanssa?

Mutta VLN:n listalla oli tänään myös meille Hämeeseen valtiontukiesityksen Heinolan Kailas-talon liikuntahallille 750 000 euroa ja Hämeenlinnan Kaurialan yläkoulun likuntasalille 600 000 euroa. Kymmenestä Etelä-Suomen AVI:n hankkeesta siis kolme meille Hämeeseen. Kaiken kaikkiaan siis tukea esitetään 30 hankkeelle ja lisäksi valtakunnallisena vielä Olympiastadionin peruskorjauksen häntänä. Yhteensä rahaa tukeen menee 21 642 000 euroa ja AVI:en päätettäväksi ohjataan vielä pienemmille alle 700 000 euron hankkeille 9,3 miljoonaa.

Tuolta AVI:en listalta meille Lopelle vielä haettu avustus Launosten tekonurmen pukukoppeihin. Ja tuolla listalla siis paljon erilaisia pienempiä hankkeita lähiliikuntapaikoista ratsastusmaneeseihin ja tekojäälaitteiden uusimisiin. Avustusta täälä haettu mm. Forssan Monikylän lähiliikuntapaikalle, Asikkalan pump trackille ja skeittialueelle, Janakkalan leikin ja liikkumisen riemua päiväkodin pihalle -hankkeelle, Lahden suurmäen latusillalle, Hämeenlinnan torin tekojääkenttä, Ypäjän seikkailupuistolle, lukuisille Orimattilan lähiliikuntapaikoille ja myös mm. Tammelan liikuntapuiston kuntoportaisiin. Ja mainita haluan vielä myös Ratsastuskeskus Ainon Aino-areenan ja muutaman muun maneesin sekä Lahden FK-kerhon Pippon moottoriurheilukeskuksen perusparannuksen ja laajennuksen. Nämä hankkeet siis AVI:n listalla ja päätökset sen kautta.

Keväällä saimme myös ei niin hyviä -uutisia tuista investoinneille. Olemme suunnitelleet jos pidempään uutta paloasemaa Läyliäisiin. Olemme valtuustotasolla tehneet myös tästä vajaan 2 miljoonan euron hankkeesta jo päätöksen. Hankkeelle haettiin 220 000 euron Palosuojelurahaston tukea. Tätä ei hanke kuitenkaan saanut, mutta hanke on kuitenkin etenemässä suunnitellusti. Ja nämä paloasemat siis tehdään niin, että kyseinen kunta aina rakentaa aseman ja sitten Kanta-Hämeen Pelastuslaitos vuokraa (yleensä 20 vuotta) tilat pitkällä vuokrasopimuksella niin, että investointi tulee tätä kautta maksuun. Näin siis menee myös tämä Läyliäisten hanke kuten kaikki muutkin paloasemahankkeet maakunnassamme. Ja vastaava toimintamalli siis myös muiden pelastuslaitosten alueilla käytössä.

Mutta ajattelin, että vähän huolia tältä osin liennytän eli Läyliäisten paloasemahanke siis etenee harmillisista uutisista huolimatta suunnitellusti.

Kommentit