Jokainen SDP:n vastaan haraama päivä peruuttaa kesän tapahtumia – Koronapassi tai koronatodistus tarvitaan NYT

Blogi, perjantaina 16.04.2021

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin (sd) näyttää yhdessä terveysministeri Krista Kiurun (sd) haraavan nyt viimeisinä koronapassia tai koronatodistusta vastaan. Jokainen päivä, kun hallituksen vahva johtokaksikko ei näytä koronapassille vihreää valoa tarkoittaa lisää kesätapahtumien peruutuksia ja yritysten entistä tukalampaa tilannetta. Eilen jo legendaarinen Ruisrock kertoi peruutuksestaan tältä kesältä ja lisää on tietojeni mukaan tulossa. Myös konkurssiuutisia on ravintola- ja matkailualalta pahimmillaan lupa odottaa jo piankin.

Todetaan nyt vielä yksiselitteisesti mitä koronapassi tarkoittaa. Koronapassi tai koronatodistus siis pitää sisällään:

  1. Tiedon rokotuksesta
  2. Tiedon sairastetusta koronasta eli kehossa olevasta vasta-aineesta
  3. Tiedon tuoreesta negatiivisesta koronatestistä tai pikatestin tuloksen

Eli koronapassi tai koronatodistus ei siis ole mikään etuajokortti vain rokotuksen saaneille tai ottaneille. Ei, vaan se on nimenomaan vastuullinen ja turvallinen tapa avata yhteiskuntaa jo touko-kesäkuulla. Ja totean nyt vielä, että koronapassin vaihtoehto ei ole se, että yhteiskunta avattaisiin kokonaan vaan koronatodistuksen vaihtoehto on tällä hetkellä se, että yhteiskuntaa ei avata juuri lainkaan. Kumman sinä siis valitset? Perutaanko kaikki kesän teatterit, konsertit, kesätapahtumat, urheilutapahtumat yleisön kanssa vai avataanko niitä koronatodistuksen avulla vastuullisesti.

Ja tuo koronatodistukseen sisältyvä koronatesti voi siis olla myös esimerkiksi Olympiastadionin, Kymiringin tai juhannusfestareiden portilla otettava 15 minuutin pikatesti. Eli kaikille terveille tapahtumien ovet aukeaisivat. Ja näin muuten ravintolatkin voisivat olla auki jo alkukesästä. Ruokaravintolaan pääsisi rokotustodistuksella myös kello 19 jälkeen ja ravintolatoimintaa voisimme pelastaa yli korona-ahdingon.

Tänään aamulla SDP:n Matias Mäkynen jo aamu-tv:ssä hieman antoi ymmärtää, että SDP:ssä oltaisiin taipumassa meidän esittämään koronatodistus/koronapassimalliin. Samanlaisia vaalean vihreitä viestejä antoivat lukuisat demarien kansanedustajat jo keskiviikkona eduskunnan täysistunnon puheenvuoroissaan. Mutta se ratkaiseva vihreä valo kuitenkin antaa odottaa itseään ja se valo tulee vain pääministeri Sanna Marinin johdolla. Nyt tapahtuma-alan, kulttuurialan, kaupan ja matkailu- ja ravintola-alan katseet kääntyvät pääministerin suuntaan. Kysymys kuuluu koska vai miksi ei?

Arvoisa pääministeri Sanna Marin, jokainen pitkitetty päivä tarkoittaa uusia tietoja peruuntuvista kesätapahtumista. Nyt olisi todellista johtajuutta antaa periksi ja todeta, että ”Kyllä, koronatodistus otetaan Suomessa käyttöön”.

Yksi ministeri vastusti?

Samanlainen asetelma näytti olleen tällä viikolla myös ravintoloiden uusien rajoitusten kanssa. SDP:n ministeri Krista Kiuru ei antanut periksi ja pyyhki rätillään keskustan ja muiden hallituspuolueiden yli. Ravintolarajoituksista ”päättäneen” sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) totesikin eilen 15.4.2021 Iltalehdessä:

 ”Vastuuministeri Kiuru halusi pitää tiukasti kiinni pykälistä, joten eduskunnan tahtoa ei tulla nyt huomioimaan. Olen siitä aika pahoillani.”

Eduskunnan tahto eikä edes siis hallituspuolueiden tahto ei toteutunut, kun SDP:stä ei löytynyt halua ja tahtoa sopia. Ministeri Krista Kiuru piti kiinni omasta kannastaan ja pakotti hallituspuolueet äänestämään uusien ravintolarajoitusten puolesta. Kokoomus ja myös perussuomalaiset esittivät, että uusia ensi viikon ravintolarajoituksia ei enää säädettäisi, mutta SDP, keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto äänestivät Kiurun tahdon mukaisesti ja uusia rajoituksia tulee maanantaina.

Hallituspuolueista on kerrottu IL:n mukaan, että ”kiihtymis- ja leviämisalueilla seurusteluravintolat suljetaan maanantaista lähtien kello 18 ja ruokaravintolat kello 19. Molemmissa ravintolatyypeissä anniskelu loppuu kuitenkin jo kello 17.”

Käytännössä siis ruokaravintoloita ei kannata edes avata, mutta tällä päätöksellä Marinin hallitus pääsee korvausvelvollisuudestaan, kun ravintoloita ei kuitenkaan lailla määrätä kiinni pidettäviksi. Tapa sekin yrittäjiä kyykyttää.

Hämmästelenkin, että kuinka kauan Keskusta voi olla mukana tässä hallituksessa ja tehdä päätöksiä vasten omaa tahtoaan? Eilen Lohi totesi samaisessa toimittaja Tommi Parkkosen haastattelussa, että ”on kohtuutonta ruokaravintoloita kohtaan, että ne joutuvat laittamaan ovet säppiin parhaaseen toiminta-aikaan kuuden ja yhdeksän välillä. Tällainen on huonoa lainsäädäntöä.” Ja, että hän olisi ”halunnut antaa ruokaravintoloiden olla kiihtymis- ja leviämisalueilla auki kello 21 saakka”. Mutta lopulta Lohi muiden keskustalaisten kanssa kuitenkin äänesti sen puolesta, että ruokaravintolatkin laitetaan säppiin ilta seiskalta ja ruokajuomien tarjoilu loppuu jo viideltä.

Minun täytyy todeta, että en ymmärrä tätä ja siksi me kokoomuksessa emme näitä uusia ravintolarajoituksia tukeneet. Ja en myöskään ymmärrä sitä, että nyt edelleen esimerkiksi Uudellamaalla oluelle siis voi terasille mennä, mutta kuntosalille ei edes yksin tai perheen kanssa?

Eilen muuten Suomen Olympiakomitea ja sen 119 jäsenjärjestöä, jättivät yhteisen aivan erinomaisen lausunnon Marinin hallituksen exit-strategiasta. Liikunta- ja urheiluyhteisö näkee, että luonnoksessa exit-strategiaksi on merkittäviä epäkohtia liikunnan ja urheilun näkökulmasta. Allekirjoitan heidän lausuntonsa itsekin. Ja tässä se teillekin luettavaksi: Olympiakomitean ja jäsenien lausunto hallituksen exit-strategiasta 14.4.2021.

…..

Surullinen päivä tämäkin

Kello 20.48 ja lista perutuista kesän tapahtumista kasvanut. Tänään peruivat tältä kesältä mm. Provinssi, Tuska ja Ilosaarirock ja isoista tapahtumista myös Suviseurat kertoi peruutuksestaan tänään. Koronapassilla eli koronatodistuksella olisi ainakin nuo festarit ollut toteutettavissa jollain tavalla, mutta nyt tapahtumat eivät enää uskalla ja pysty odottamaan ja artistit on pakko perua. Surullinen juttu.

Joitain merkkejä edelleen kuitenkin SDP:n riveistä tulee, että sielläkin etsitään nyt tietä kuitenkin tulla tukemaan tätä koronatodistusta = koronapassia ilman, että pääministeri Sanna Marin ja terveysministeri Krista Kiuru menettäisivät kasvonsa. Myönteisiä viestejä tullut päivän mittaan yhä enemmän ja hauskaa kiemurteluakin miten pääsisivät sanomaan, että tämä onkin Marinin ja Kiurun keksimä juttu. Epäilen, että hieman eri nimellä tämä tulee ja Kristan keksimänä.

Tänään myös saatiin tietoa ravintolarajoituksista. Marinin hallitus päätti vetää kireimmät rajoitustoimet myös esimerkiksi meille Kanta-Hämeeseen vaikka tautitilanne täällä isolta osin aivan olematon ja kaiken kaikkiaan vain murto-osia vaikkapa Uudenmaan luvuista. Nyt ruokaravintolatkin täytyy sulkea jo kello 19 ja ruokajuomien myyminen lopettaa kello 17 eli käytännössä ruokaravintolat eivät pysty aukeamaan. Muut ravintolat määrätään kiinni jo kello 18 ja niissäkin annistelu lopetettavaksi kello 17. Aivan käsittämätön päätös ja tulee tarkoittamaan lisää lomautuksia, irtisanomisia ja työttömyyttä ja myös konkursseja.

Surullinen päivä.

Mutta onneksi kevät sentään menee eteenpäin. Kaunis päivä tämä kuitenkin oli.

 

 

Kommentit