Ratkaiseeko Marinin hallitus kiistansa lisävelanotolla? – Keskusta taipunee saadakseen maakuntahallinnon

Blogi, lauantaina 17.04.2021

Ensi viikon pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen puolivälinriihestä odotetaan työllisyystoimia. Kestävä julkinentalous edellyttäisi myös talouden sopeuttamistoimia ja tiekartaa julkisentalouden tasapainottamiseksi ja velkaantumisen taittamiseksi 2020-luvun aikana. Pitkään on ollut jo selvää, että vasemmistohallituksella ei ole kykyä tehdä sopeutustoimia eikä muitakaan merkittäviä toimia talouden tasapainottamiseksi, mutta nyt alkaa olla jo selvää, että ei myöskään työllisyystoimia tule.

Täysistunnossa 28.2.2021.  Kuvassa vasemmalta Antti Kurvinen (kesk), Petri Honkonen (kesk) ja Katri Kulmuni (kesk). Kuvaaja Hanne Salonen / Eduskunta

Hallitus puhui tälläkin viikolla eduskunnassa mm. työministeri Tuula Haataisen johdolla, että työllisyystoimia olisi tehty jo noin 30 000 työllisen edestä. Haatainen kuitenkin unohti kertoa, että näitä toimia ei tosiasiallisesti ole tehty vaan niistä on vain puhuttu hallituksen pöydissä – varsinaisia lainsäädäntöjä ei ole siis toteutettu. Kyse on hallituksen ja Haataisen sanoin ”pohjoismaisesta työvoimapalveluiden mallista” eli lue AKTIIVIMALLI 2:sta ja ”ikääntyvien kokonaisuudesta” eli lue ELÄKEPUTKEN POISTOSTA. Toimia ei siis haluta edes ääneen sanoa saatikka, että niitä oltaisiin oikeasti tehty.

Tosiasiallisesti Marinin hallituksen työllisyystoimet taitavat olla nipin napin plussalla, jos mukaan lasketaan työllisyyttä parantaneet toimet, mutta myös myös hallituksen tekemät työllisyyttä heikentäneet toimet. Ja maamme tilannetta on tietenkin pahentanut ja työllisyyshaastetta kasvattanut myös koronatilanne. Lomautuksia ja irtisanomisia tulee koko ajan lisää ja nyt myös kiihtyvällä tahtilla konkursseja. Näyttääkin siltä, että työllisyydessä Marinin hallitus tulee jäämään merkittävästi lähtökohdastaan miinukselle.

Tänään uutisissa kerrottiin, että Marinin hallitus ei ole päässyt vielä edes yhteisymmärrykseen mitä työllisyystoimiksi lasketaan. Jos hallituksella ei ole edes yksituumaisuutta siitä mitkä työllisyystoimia ovat ja mitkä työllisyyttä voisivat parantaa niin ollaanhan sitä uskomattomassa tilanteessa. Voisi sanoa, että aikamoinen työllisyyskonkelo on hallituksessa.

Aamulla Ilta-Sanomat (17.4.2021) kertoi, että Keskustalla onkin nyt valmius lähteä koko hallituksesta. Keskusta on asettanut hallituksessa jatkon edellytykseksi päätökset 20-30 000 uudesta työllisestä. ”Jos niihin ei kyetä, meillä on valmius lähteä”. Keskustan viesti on kova:

”Realistinen vaihtoehto on, että isänmaa ei kestä paria vuotta tätä hallitusta.”

Keskustan eduskuntaryhmästä viestitetään myös jo turhautuneisuutta. Keskustan riveistä todetaan, että ”olemme tosi huolissamme siitä, että hallitusohjelman tavoitteet uhkaavat vesittyä. Sen takia olemme laittaneet kovat piippuun”. Ja Marinin hallituksen punavihreäpolitiikka mitä myös vasemmistolaiseksi politiikaksi monet kutsuvat hiertää keskustaa ja se muuten näkyy myös puolueen kannatuksessa. Keskustan riveistä todetaan IS:ssä, että ”Se on yhtä punavihreää mössöä versus keskusta. Se tekee tilanteen hankalaksi, kun mietimme, uskommeko hallituksen kykyyn tehdä päätöksiä seuraavat kaksi vuotta.”

Myös Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen paaluttaa tiukat edellytyksen hallituksessa jatkamiselle. Kurvinen sanoo, että ”Meillä (keskustalla) on tiettyjä asioita, joista sovittiin jo kaksi vuotta sitten Säätytalolla talous- ja työllisyyspolitiikkaan liittyen. Ne ovat olleet väljiä kirjauksia, ja niille pitää löytää sisältöä vihdoin ja viimein”.

Mutta mitä keskusta lopulta tekee?

Keskusta ei lähde hallituksesta. Ja keskusta hyväksyy muiden hallituspuolueiden linjaukset. Riihessä tullaan päättämään merkittävästä lisävelan ottamisesta. Ongelmat siis tullaan ratkaisemaan velkarahalla. Näin uskon käyvän. Ja miksi keskusta tämän kuittaa on maakuntahallinto. Keskustan ikiaikainen päiväuni on toteutumassa, vai onkohan kuitenkaan? Mutta siihen Keskusta nyt uskoo ja kannatus on niin vahva, että se tulee sumentamaan kaiken muun.

Niin ja tuossa Päivi Lakan ja Olli Wariksen IS:n jutussa on muuten mielenkiintoinen huomio hallituspuolueiden sisältä. Kivenä kengässä näyttää hiertävän myös se, että ”Pääministeri Sanna Marinin (sd) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) koetaan keskittäneen päätösvaltaa itselleen, mikä on aiheuttanut hallaa hallitusyhteistyölle.” Eilen uutisia kuunnellessa tulikin sellainen olo, että taitaa tätä hallitusta oikeasti johtaakin jopa itse Krista Kiuru?

Kello 23.47 ja mukava päivä takana. Pihatöitä ja puutarhanhoitoa. Eikös kaikki muu ole turhaa. No, ehdimme vähän nikkaroidakin linnunpönttöjä ja vielä illalla ystävän kanssa oikein pitkän kaavan mukaan Pekkalan saunassa. Parannettiin maailmaa. Nyt huomista kohden.

 

 

Kommentit