Valkohäntäpeuroja on nyt enemmän kuin koskaan – Viimeinen jahtipäivä Topenon Erän metsästysmailla

Blogi, perjantaina 31.01.2020

Valkohäntöpeurakanta on ennätyksellisen suuri. Luonnonvarakeskuksen keväällä 2019 tekemän arvion mukaan kannankasvu on kuitenkin nyt hieman hidastunut. Koko maan peurakanta-arvio oli ennen jahtikautta noin 111 500 eläintä. Meillä Etelä-Hämeessä noin 20 000 peuraa. Kanta on siis meilläkin ennätyksellisen suuri ja yksi koko maan tiheimpiä.

Tänään vielä viimeinen ajojahtipäivä Topenolla. Vähän lunta maassa ja paljon elukoita edelleen liikkeellä. Myös muuten hirviäkin.

Tänään vielä ajojahtia peurametsällä. Hieman saimme kantaa vielä harvennettua, mutta enpä usko tämänkään kokonaissaalismäärän vielä kantaa juurikaan leikkaavan ensi syksyyn.

Vielä käynnissä olevalle jahtikaudelle riistakeskus myönsikin koko maahan pyyntilupia peuroille ennätyksellisen paljon yhteensä yli 58 000 kappaletta. Määrä on jopa kolmanneksen suurempi kuin edellisvuonna. Samaan aikaan hirven pyyntilupia myönnettiin kuluvalle metsästyskaudelle noin 8 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna eli yhteensä 50 385 lupaa.

Meille metsästäjille annettiin siis todella iso tehtävä tälle jahtikaudelle. Ja tätä tehtävää on muuten vaikeuttanut edelleen vähäluminen talvi tai oikeastaan lumeton ”talvi”. Riistakeskuksen mukaan tavoitteista ollaan oltu jäljessä koko metsästyskausi lähes koko peuranmetsästysalueella.

Tuorein tieto minkä löysin on parin viikon takaa tammikuun 17. päivältä. Siihen mennessämme ammuttuna oli noin 43 000 peuraa tavoitemäärän siis ollessa lupien näkökulmasta 58 000. Ja kun yhdellä luvalla voidaan kaataa yksi aikuinen tai kaksi vasaa niin tavoitemäärästä lupien näkökulmasta oltiin siis vielä huomattavan kaukana. No tämän jälkeen on onneksi metsä antanut hyvin antamiaan ja meillä Lopellakin yhden seuran päivän jahdissa ammuttiin 19 peuraa ja toisen jahdissa kymmenkunta. Loppukausi on siis edennyt hyvin. Kannan kasvun pysäyttämiseksi loppukaudella onkin ollut pyrkimyksenä nyt kaataa niin paljon peuroja kuin vain on ollut mahdollista. Siksi mekin olimme vielä tänään metsällä. Hieno jahtipäivä Topenon Erän jahtimailla.

Loppukaudesta Riistakeskus vielä kannusti erityisesti ampumaan naaraspeuroja. Aikuisen naaraspeuran ampuminen nimittäin merkitsee ainakin paria vasaa vähemmän ensi kesänä.

Yksi mitä voisi ainakin kokeiluluontoisesti pohtia olisi valaistuksen sallimisen kyttäysmetsästyksessä peurojen osalta. Nyt kun lunta ei ole ollut maassa niin pimeys on haitannut metsästystä omalta osaltaan ja myös nostanut riskiä huonompiin riistalaukauksiin. Mitä mieltä olette? Kannattaisiko tätä ainakin lumettomina vuosina etelässä kokeilla? Uskoisin, että kv-sopimuksista voisi neuvotella villisian tapaan?

Nyt väsyneenä kotona. Metsä antaa, mutta kyllä se miehestä ottaakin. Tänään muutama peura vielä pois metsästä ja teiltä. Kiitos taas.

Kello 20.34 ja enää hetki kun Brexit toteutuu. EU ensimmäistä kertaa pienenee pitkään jatkuneen laajentumisen jälkeen. Iso-Britannia jättää Euroopan Unionin. Itse uskon, että päätös on heiltä Britanniakin kannalta väärä ja myös EU:lle tämä on iso ja merkittävä menetys. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan meille ja Britannialle sitä emme kukaan tiedä. Toivottavasti ”ystävyys” kuitenkin jatkuu. Yhteinen Eurooppamme on kuitenkin aina yhteinen ja meitä yhdistävä.

Pyyntiluvat Riistakeskuksen mukaan Etelä-Hämeessä jahtikaudella 2019–2020:

Yhdellä pyyntiluvallahan saa kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa, ellei pyyntiluvan ehdoissa ole muuta määrätty. Ammuttavien eläintenmäärä on siis huomattavasti itse lupamäärää suurempi.

Hirvi

Hattula-Kalvolan riistanhoitoyhdistys, 169 kpl (2018: 158)

Hämeenlinnan rhy, 29 kpl (29)

Lopen rhy, 222 kpl ( 185)

Rengon rhy, 58 kpl ( 48)

Janakkalan rhy, 129 kpl ( 152)

Valkohäntäpeura

Hattula-Kalvolan rhy, 1 125 kpl (960)

Hämeenlinnan rhy, 110 kpl (80)

Lopen rhy, 1 600 kpl (1 100)

Rengon rhy, 300 kpl ( 250)

Janakkalan rhy, 595 kpl (430)

 

Kommentit