Päättämättömyys Marinin hallituksen suurin heikkous

Blogi, torstaina 30.01.2020

Hallitus käsitteli työllisyystoimia – ei uusia päätöksiä: ”Kävimme hyvän, laajan keskustelun”

Näin otsikoi Ilta-Sanomat uutisensa 29.1.2020 Marinin vasemmistohallituksen iltakoulusta. Työllisyysiltakoulu järjestettiin samana päivänä, kun riippumaton talouden arviointineuvosto oli antanut tylyn tuomionsa valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) johdolla tehtävästä talouspolitiikasta.

Hallituksen itselleen asettama tavoite eli julkisen talouden tasapaino, 75 prosentin työllisyysaste ja 60 000 uutta työpaikkaa hallituskauden aikana ei enää ole toteutumassa. Maali on mennyt entistä kauemmaksi ja suurin syy tähän on ollut Marinin hallituksen päättämättömyys ja vääränlaiset päätökset. Tämän vuoden valtionbudjetti itseasiassa lisää työttömyyttä 5000 hengellä ja vie siis maalia aina vain kauemmaksi.

Isoin ihmetyksen aihe on se, että tämä kaikki tapahtuu siis Keskustan valtiovarainministeri Katri Kulmunin johdolla. Kulmuni käänsi keskustan ennätysnopeasti perinteiseltä keskustalaiselta linjalta ja maaseudun puolustamisen ja yrittäjyyden linjalta vasemmistopuolueiden pönkäksi. Tuntuu, että Keskusta menetti koko identiteettinsä Kulmunin johdolla ja myös oman tahtonsa ja nyt Vihreät ja Vasemmistoliitto SDP:n kanssa sanelevat mitä keskusta tekee. Tämä näkyy nyt kaikessa ja myös siinä, että keskusta menettää koko ajan kannattajiaan niin perussuomalaisiin kuin meillekin ja myös yrittäjät varsin laajasti jättävät puolueen. Linjanmuutos Sipilän ajasta jolloin keskusta oli hetken jopa meidän edellä Suomen johtavana yrittäjien puolueena on ollut dramaattinen ja nopea. Tämä kaikki näkyy nyt gallupeissakin ja pahimmillaan kuulemma jo alle 10 prosentin kannatuksiin valunnut keskusta on tilanteesta hermostunut. Vakava tilanne kuulemma näkyy myös keskustan sillä ja Kulmunin käyttäytymisessäkin.

Työllisyystoimia ei siis eilenkään Marinin hallitus pystynyt iltakoulussaan päättämään. Toimittajat kuvasivatkin tilaisuuden antia mediatilaisuuden jälkeen, että sujuvaa puhetta ilman mitään asiaa. Nyt näyttääkin siltä, että Marinin hallituksen suurin ongelma on päättämättömyys ja kyvyttömyys löytää ratkaisuja.

….

Idan Puolella – Uhkailuun pitäisi myös Teollisuusliiton ja ay-liikkeen puuttua

Heinolan Versowoodin liimapalkkitehtaalla työskentelevä nuori Ida Seppälä on saanut rajuja uhkauksia, koska hän ei suostu osallistumaan Teollisuusliiton lakkoon. Facebookissa työntekijää on haukuttu mm. ”yhteiskunnan loiseksi” ja asioista tietämättömäksi rikkuriksi. Teollisuusliitto ei ole kuitenkaan ainakaan julkisuudessa olleiden tietojen mukaan mitenkään puuttunut uhkailuun eikä myöskään tällaiseen kiusaamiseen. Idaa on myös  uhattu sillä, että hän ei tule koskaan saamaan mistään yrityksestä töitä, jos lähtisi Versowoodista.

Versowoodin liimapalkkitehtaalla Heinolassa työskentelee Seppälän lisäksi 34 henkilöä, joista neljä kuuluu Teollisuusliittoon. Tehtaat toimivat myös mm. Keitele Groupin kaikilla tehtailla ja  Junnikkalan sahalla Oulaisissa ja Kalajoella.

Mutta kiusaaminen ja uhkailu ei lopu työpaikoilla eikä muuallakaan jos siihen ei puututa. Ihmettelenkin, että nyt esimeriksi kaikki hallituspuoleiden kansanedustajat ja myös ministerit ovat hiljaa? Miksi kukaan ei asetu puolustamaan kiusattua ja uhkailua työntekijää? Vihreät ovat täysin hiljaa? Vain entinen puheenjohtaja Touko Aalto on asiaan reagoinut. Myös työväenpuolueina esiintyvät vasemmistoliitto ja SDP vaikenevat uhkailun edessä? Ei edes työministeri Tuula Haatainen ole tähän millään tavalla puuttunut tai edes kommentoinut? Ei ole rohkeutta olla hiljaa kun kouluissa kiusataan jotakuta, mutta ei se rohkeutta myöskään työpaikoilla tai yhteiskunnassa muutenkaan. Rohkeutta on olla heikomman puolella.

Kysymys kuuluukin, että miksi maamme hallitus vaikenee tämän edessä?

Itse olen Idan puolella. Kiusaamiseen ja uhkailuun pitää olla nollatoleranssi kaikilla tasoilla yhteiskunnassamme.

Tänään eduskunnassa Valtion Liikuntaneuvoston kokous. Esillä siellä mm. syrjintä, häirintä ja epäasiallinen käytös liikunnassa ja urheilussa. Myös ajankohtainen Taitoluistelun tapaus puhutti. Itse olen sitä mieltä, että lainsäädäntöä pitää kehittää ja myös mahdollisuuksia ja toimia tällaiseen puuttumiseksi lisätä. Ja myös velvoitteita puuttua. Itse edelleen pidän tärkeänä, että Taitoluisteluliiton toimia asiassa selvitetään. Kysymys kuuluu mitä liitto teki kun se sai jo tiedon muodostelmaluistelun tapahtumista vuonna 2017?

Esitinkin tänään, että Valtion Liikuntaneuvosto olisi pyytänyt selityksen Taitoluisteluliitolta muodostelmaluistelun valmennuksen räikeistä julkitulleista tapahtumista ja liiton toimista niihin puuttumiseksi ennen vuoden 2020 valtiontuen puoltamista. Esitykseni kuitenkin hävisi äänestyksessä.

Illalla kävin vielä puhumassa Uudenmaan Kokoomusnuorille Espoossa. Maakuntakierros jatkui näin vielä Uudellemaalle ennen istuntokauden alkua. Antoisa tammikuu takana tältäkin osin.

Niin ja tiedoksi teille vielä… Kantatie 54 riista-aidan kilpailutus on saatu myös yhden oikaisuvaatimuksen kautta valmiiksi. Sopimus rakentamisesta on nyt solmittu. Aitaa rakennetaan Riihimäen ja Lopen rajalta Silmänkannon alueelta yhtenäiseksi Lopen Jokiniemeen. Moottoritien päähän jää siis aukko eläinten liikkumista varten. Toivottavasti tästä välistä ei tule aiempaa pahempi onnettomuussumppu vaikka sinne hieman valaistusta lisätäänkin. Mutta raha ei siis riitä tällä kilpailutusmallilla suunnitellulle välille vaan vain juuri tietenkin kilpailutetulle välille. Se ei toki yllätä, mutta voisi todeta, että järkevämpää tällaiset olisi kilpailuttaa ns. ranskalaisella kilpailutuksella.  Mutta nyt päätyneet tällaiseen. Parempi tämäkin kuin ei mitään. Niin ja teinkin jo syksyllä lisärahoituksesta esityksen eduskunnassa. Hallituspuolueet äänestivät tätä rahoitusta vastaan joulukuussa. Eli nyt Marinin hallituksen aikana emme lisärahoitusta riista-aidalle näytä saavan ja näin aidan rakentaminen Lopella kohti Forssaa ei jatkune ainakaan lähiaikoina eikä aitaa saada myöskään Riihimäeltä Hausjärvelle päin. Mutta lupaan, että periksi en anna ja työtä jatkan tältäkin osin.

 

Kommentit