Valitettava tosiasia on, että vasemmistokeskustahallituksen ilonpito päättyy konkurssiin – Holtittomasta rahankäytöstä ja velanotosta laskun maksaa lapset ja lapsenlapsemme

Blogi, maanantaina 08.02.2021

Voi, kun rahaa oikeasti olisikin yltäkylläisesti. Mikäs tässä olisi ongelmia ratkotessa.

Näin valitettavasti toimii nyt maamme pääministeri Sanna Marinin (sd.) vasemmistohallitus keskustan tuella. Keskusta luopui vastuullisesta talouspolitiikasta ja tuloksekkaasta työllisyyspolitiikasta päästäkseen nykyiseen vasemmistohallitukseen. Paikka Antti Rinteen pöydässä avautui tukevalla pönköpuolueen asemalla. Sama tahti jatkui myös pääministeri Antti Rinteen jouduttua eroamaan ja Sanna Marinin otettua johdon vasemmistohallituksen työstä. Keskusta oli hiljaa ja kuittasi jatkon. Maailma oli muuttunut ja tilannekin, mutta hallitusohjelma kuitattiin vanhentuneena jatkonkin punaiseksi langaksi.

Vasemmistohallituksen ratkaisu kaikkiin ongelmiin on ollut lisärahan sysääminen milloin mihinkin. Rakenteellisia uudistuksia ei ole haluttu ja pystytty tekemään. Eikä myöskään välttämättömiä työllisyystoimia. Viivan alla tehtyjen päätösten jälkeen on edelleen lisää työttömyyttä. Työllisyystoimet on siis kuitattu tiedotustilaisuuksien puheilla ja tekemättömäksi jääneillä teoilla. Ja ne teot, jotka on tehty ovat lisänneet työttömyyttä. Ja vielä samaan aikaan myös korona-pandemia on kohdellut kovalla tavalla maailmaa ja myös maatamme ja työttömien määrä on hallituksen omien toimien lisäksi myös kasvanut koronankin vaikutuksesta. Lukema taitaa olla tällä hetkellä noin +75 000 lisätyötöntä ja konkurssiuutisia tulee koko ajan lisää. Pelkona on, että Suomi päätyy SDP:n ja Keskustan johdolla Italian ja Kreikan tielle.

Valtionvelka on kasvanut käsittämättömällä tahdilla. Toki muutkin maat ovat velkaa koronaiskun pehmentämiseksi joutuneet ottamaan ja niin on pitänyt Suomessakin ottaa, mutta nyt isoin huoli on se, että tämä Marinin hallitus keskustan kuitatessa vekseleitä on ajamassa maamme loputtomaan pikavippikierteeseen. Velkaa otetaan velan päälle ja vanhaa velkaa korvataan uudella velalla. Ja ongelmat ratkaistaan aina lisävelkarahalla.

Itseasiassa rahanjako onkin valtaosan poliitikkojen ydinosaamista. Vuorineuvos Matti Sundberg, joka johti yli 50 vuotta kestäneellä urallaan lukuisia pohjoismaisia suuryrityksiä, totesi, että ”suruton velanotto ei vaadi johtajan taitoja”. Kauppalehden jutussa ”Sundberg uskoo enemmistön kansasta ymmärtävän, että yli varojen eläminen on vakava ongelma”. Jutun toimittaja Antti Lehmusvirta toteaakin artikkelinsa lopussa, että ”siihen on helppo yhtyä, että pelkkä velkarahan jakaminen ei vaadi erityisiä johtajan taitoja”. Marinin hallitus on siis paras helpoimmassa.

”Nykyinen ilmapiiri ei kannusta todellisia johtajia eikä todellisia vastuunkantajia nousemaan esiin ja johtamaan rohkeasti”, toteaa Sundberg Omin silmin -kirjassaan. Me toki olemme oppositiosta yrittäneet pitää vastuullisen talouspolitiikan ääntä esillä ja myös olemme vaatineet rakenteellisia uudistuksia ja työllisyystoimia. Valitettavasti turhaan. Raha, velkaraha, on ollut SDP:n ja Keskustan vastaus jokaiseen ongelmaan ja haasteeseen. Itseasiassa myös hallituksen sisäiset kiistat ja erimielisyydet on hoidettu aina lisävelkarahalla. Vuoron perään on keskusta saanut jakaa 100 miljoonan tai miljardin sinne ja toisen tänne. Ja omalla vuorollaan hallitusyhteistyötä ravistelleet vihreät ovat saaneet omat jakopottinsa. Hallituskumppanit on ostettu jatkamaan kalliilla velkarahalla.

Talouspolitiikan arviointineuvosto huomautti tammikuussa, että julkisen ja valtiontalouden sopeutustoimien suunnittelu olisi aloitettava pikimmiten. Myös maamme johtavat talousviisaat Bengt Holmströmin, Sixten Korkmanin ja Vesa Vihriälän johdolla ovat myös nostaneet esille huolensa. Talousviisaiden viime toukokuun raportissa todettiin, että viimeistään 2023 pitäisi Marinin hallituksen aloittaa miljardien eurojen sopeutusohjelma. On puhuttu kipupaketista.

Talouspolitiikan arviointi­neuvosto siis patistelee hallitusta nyt ryhtymään toimiin, jotta maamme selviää koronan jälkeisestä ajasta. Viimeistään keväällä pitää hallituksen päättää keinot, joilla julkinen talous saadaan tasapainoon. Viesti on karu ja vakava: julkisentalouden kestävyysvaje ei ole kadonnut, julkinen talous ei tule tasapainotu vaalikauden aikana, velkaantuminen on ryöpsähtänyt ja sopeutumistoimia tarvitaan.

Valitettavasti olen hyvin vakuuttunut, mutta vain siitä, että pääministeri Sanna Marinin hallitus ei tätä halua, pysty eikä osaa tehdä. Italian tieltä meidät voi vain pelastaa kuntavaalit, joiden tulos olisi sellainen, että pönkä kaatuisi. Ja niin siinä käy, että tämän velanoton, velkapesän ja pahimmillaan konkurssipesän hoitavat muut. Toivottavasti kuitenkin suomalaiset itse.

Mukava ja pitkä päivä takana! Ja erityisen mukava ilta! Kiitos loppilaisille!

Lopella tänään tehtiin myös uutta! Avasimme Lopen Kokoomuksen johdolla kevään uudet Lopen Teams ja Facebook Live -kuntalaiskeskustelut.

Korona, kun estää pitämästä kahvitilaisuuksia ja tapaamasta kasvotusten, niin me tuomme keskustelut ihmiset olohuoneisiin.

Kiitos kaikille mukana jo ensimmäisessä olleille ja tervetuloa kaikki mukaan seuraaviin! Kaikkia ei saatu kuviin, mutta vähän tunnelmaa illalta tässä 💙

Yhdessä. Me olemme Loppi!

 

 

Kommentit