Vaikeatkin asiat pitää uskaltaa viedä päätöksiksi

Blogi, torstaina 10.12.2015

Suomen talous on ollut poikkeuksellisen huonossa tilassa jo pian kahdeksan vuotta. Talouskasvu on ollut sekä historiallisesti että kansainvälisesti vertailtuna hidasta. Maamme talouden tilanne on siis erittäin vakava. Talouskasvu on lähellä nollaa, työttömyys kasvaa ja työttömyysjaksot pitenevät. Pyörä pyörii väärään suuntaan.

petteri

Ministeri Petteri Orpo pääsi tänään esittelemään maahanmuuttotoimenpidepaketin asioita kyselytunnilla. Samaan aikaan vakava pidät Forssassa maahanmuuttajien tekemän terrorismirikoksen johdosta. Tilanne on vaikea.

Muun Euroopan talouskasvu näyttää sen sijaan jo vahvistuvan. Orastava talouskasvu ei kuitenkaan ole näkynyt meillä ja itse asiassa tänä vuonna vain Suomen ennustetta on jouduttu huonontamaan. Vuonna 2017 julkinen velka kasvanee jo 67 prosenttiin BKT:stä. Näin velka-asteemme on lähes kaksinkertaistunut vuoteen 2007 verrattuna. Velkaantuminen on edelleen kiihtyvällä uralla. Alijäämä on suuri, talouskehitys heikkoa ja ikäsidonnaiset menot kasvavat nopeasti. Pahimmillaan Suomi näyttää rikkovan EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen kriteereitäkin ja tämä kaikki voi johtaa komission tehostettuun talousohjaukseen. Tällöin menettäisimme omaa talouden päätösvaltaamme.

Siksi nyt on viimeistään tärkeää laittaa itse omat asiamme kuntoon. Ja näin on myös sovittu hallituspuolueiden kesken viime keväänä hallitusneuvotteluissa. Toimina on työllisyyttä, työntekoa ja yrittäjyyttä kannustava verolinja ja talouskasvun tukeminen sekä rakenteelliset uudistukset ja talouden sopeuttaminen. Nämä hallitusohjelman sopeutustoimet kääntävätkin julkisen velan BKT-suhteen laskuun hallituskauden loppuun mennessä. Mutta se vaatii sitä, että päätökset pannaan myös toimeen.

Onnistuessamme talouspolitiikassa talous alkaa tulevina vuosina vientimarkkinoiden piristyessä kasvaa hiljalleen. Osaltamme tilannetta helpottaa ainakin toistaiseksi vielä EU:n rahapolitiikan säilyminen keveänä. Mutta jos emme pääse mukaan muun euroalueen elpymisvauhtiin niin tilanteemme voi muuttua dramaattisesti rahapolitiikan kiristyessä.

Maamme julkinen talous on muuttunut siis pysyvästi alijäämäiseksi tällä vuosikymmenellä pitkään jatkuneen heikon suhdannetilanteen sekä pidempiaikaisten rakenneongelmien vuoksi. Talouskasvu on nykyisen ennustejakson lopussa ollut siis jo lähes 10 vuotta pysähdyksissä eikä rakenteellisiin ongelmiin ole nopeaa ja helppoa ratkaisua. Mutta nekin on tehtävä. Hallituksen ja meidän poliitikkojen on kannettava sille annettu vastuu maamme taloudesta ja tulevaisuudesta vaikka se välillä voi tuntuakin epämieluisaltakin.

Tänään eduskunnassa jatkamme näiden talousasioiden parissa. Nyt aamusta ParlamenttiPeriscope -lähetys ja sitten kymmeneltä valtiovarainvaliokunnan kokoukseen. Illalla esittelyssä täysistunnossa myös kaksi minun lakialoitettakin eli vapautuvien vankien vaarallisuusarvioinneista ja toinen terroristijärjestöön kuulumisen kriminalisoimisesta.

annemari

Onnea Anne-Mari Virolainen! Ahkera, osaava ja mukavakin kollega!

Kello 19.30 ja tänään eduskunnassa menee pitkään. Takana jo aamun valtiovarainvaliokunta missä valmiiksi meidän osalta ensi vuoden valtion talousarvio. Sitten puolustusvaliokunta ja mukava lounashetkikin ennen päivän työvaliokuntaa, ryhmäkokousta ja kyselytuntia. Nyt illalla jatkamme keskusteluja salissa ja omat lakialoitteeni tulevat käsittelyyn … hmmm… toivottavasti ennen puoltayötä. Kaikki tämänkin illan puheenvuoroni löydätte tuolta Eduskuntatyö-linkin kautta ja mielelläni otan palautettakin vastaan. En niitä muuten täällä sen laajemmin nyt läpi käy kuin en myöskään kahta illan lakialoitettanikaan. Ne löytyvät myös saman linkin kautta.

Tänään julki myös hurja tapaus missä kaksi Suomeen tullutta turvapaikanhakijaa on pidätetty epäiltynä äärimmäisen julmasta terroristiteosta ja joukkoteloituksesta Irakissa. Miehet pidätettiin Forssassa ja katsotaan miten asia etenee. Mutta tilanne vahvistaa sitä, että turvapaikanhakijajoukossa on enemmänkin terroristejä ja rikoksiin syyllistyneitä. Tämä luo lisää vaikeuskerrointa tilanteen pitämiseksi kasassa ja sisäisen turvallisuuden takaamiseksi.

Nyt takaisin saliin ja pitkää iltaa. Voi olla, että palaan vasta huomenna täällä. Katsotaan.

 

Kommentit