Uusimaa olisi pitänyt eristää valmiuslain kautta kiireellisenä päätöksenä – ”En ole nähnyt tällaista mökkiläismäärää kuin juhannuksena”

Blogi, perjantaina 27.03.2020

Myöhässä ja liian hitaasti tehty Uudenmaan eristäminen saattaa osoittautua pian koronakriisin suurimmaksi virheeksi.

Kyllä, olemme Kokoomuksesta vaatineet kovempia toimia koronan leviämisen hidastamiseksi ja estämiseksi. Nostimme esille myös yökerhojen ja karaokebaarien sulkemisen ja myös Uudenmaan eristämisen muusta maasta. Uusimaa, kun on Suomessa tartuntamääriltään aivan omaa luokkaansa.

Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk) piti eilen myöhään illalla eduskunnassa aivan erinomaisen puheenvuoron. Kokemus ja osaaminen näkyi ja toivottavasti tätäkin kokemusta nyt käytettäisiin tämän kriisin hoidossa. Olen nimittäin aivan varma, että tästä selviämme parhaiten yhdessä ja kaikkia kuunnellen ja parasta osaamista hyödyntäen.

Ravintola päätös on lopulta syntymässä. Toki turhankin järeänä, kun Levin ja muutamien vastuuttomien yökerhojen ja karaokebaarien takia kiinni laitetaan myös maaseudun pienet ja jo muutenkin hiljaiset huoltoasemien kahvilat ja koronattoman Kainuun lounaspaikat. Perustuslakivaliokunta edellyttikin, että sulkua pitää tarkastella alueellisesti ja myös ajallisesti. Tätä harkintaa tulisikin nyt hallituksen käyttää. Huoltoasemien sulkeutumisen johtava kahviloiden kielto voi nimittäin olla pian myös aikamoinen huoltovarmuushuoli.

Mutta aivan omassa kokoluokassa on tämä Uudenmaan eristäminen. Toimi on tämän kriisin toistaiseksi järein valmiuslailla tehdyistä. Hallitus antoi keskiviikkona 25.3.2020 valmiuslain käyttöönottoasetukset Uudenmaan eristämiseksi muusta maasta (118 §, M 8/2020 vp) ja myös käyttöönottoasetuksen terveydenhuoltohenkilöstön työvelvollisuuden toteuttamiseksi (95 §, M 7/2020 vp). Käyttöönottoasetukset siis tehtiin niin, että ne tulevat voimaan vasta kun eduskunta on ne perustuslakivaliokunnan kautta tarkastanut ja vasta tämän jälkeen eduskunnan hyväksyttyä ne tulevat voimaan.

Valmiuslaki antaa myös toisenlaisen käsittelytien. Yksi hallituksen nyt antama asetus koski lääkejakelua, terveydenhuollon tarvikkeita ja varusteita tavoitteena turvata näiden tarvikkeiden saatavuus poikkeusoloissa. Tämä asetus otettiin käyttöön välittömästi eli eduskunta tarkistaa ja hyväksyy asetuksen jälkikäteen. Eli jos väännän rautalangasta niin tämä asetus tuli voimaan välittömästi ja perustuslakivaliokunta ja eduskunta käsittelevät sen jälkitarkastaen.

Näin siis olisi voinut olla perusteltua toimia myös Uudenmaan eristämisen kanssa. Eli saattaa liikkumisrajoitteet voimaan välittömästi ja tarkastaa asetus terveydenhuollon tarvikkeita koskeneen asetuksen tapaan jälkitarkastuksessa. Näin olisi saatu liikkuminen rajattua nopeasti.

Nythän nimittäin viestit kertovat, että liikenne teillä Uudeltamaalta pois on ollut ennätysvilkasta. Monista kunnista tulee viestejä, että kaikki mökit on nyt täynnä ja väkeä on kuin juhannusviikonloppuna. Eihän tämä tietenkään ollut Uudenmaan rajaamisen tavoite vaan nimenomaan päinvastoin. Tavoite oli siis nimenomaan estää matkustaminen pahimmalta tartunta-alueelta muualle maahan. Italiasta saimme lukea vastaavia viestejä, kun Pohjois-Italia eristettiin. Eristys ei rajannutkaan tautia maan pohjoisosiin vaan kiireellä sieltä poislähteneet levittivät taudin koko maahan. Nyt voi tapahtua niin, että sinänsä oikeaa tavoitellut Uudenmaan rajaaminen aiheuttaakin juuri sen mitä sillä yritettiin estää.

Historiallinen äänetys 26.3.2020. Eduskunta äänesti esityksestäni poikkeuksellilla 1/4 kokoonpanolla.

Toivon, että olen väärässä, mutta halusin tämän jo viime yönä eduskunnassakin esille nostaa ja problematisoida, että onko rajaaminen näin hitaasti tehtynä ja toteutettuna kuitenkaan perusteltua ja järkevää, kun niin usein sitten sanotaan, että tuohan on jälkiviisastelua ja jälkiviisautta. Nyt olen sanonut tämän ennen ja huolen myös pääministeriä myöten esille tuonut.

Ja oma toiveeni on kyllä vahvasti, että nyt turhaa vapaa-ajanmatkailua mökeille eri maakuntiin vältettäisiin. Pitäisi vähentää kontakteja eikä niitä lisätä. Ja alleviivaan nyt vielä sitäkin, että ei ongelma ole he jotka ovat olleet talvea mökeillään tai viikkoja vaan nimenomaan nyt he, jotka tällä viikolla ovat autot täynnä tavaraa matkanneet Uudeltamaalta ympäri Suomen. Ja totean nyt vielä senkin, että ei maakuntien terveydenhoito tule millään kestämään sitä jos nyt sitten tauti leviää läpi maan. Pienempien sairaanhoitopiirien ja terveyskeskusten resurssit ei ole rakennettu niin, että akuutin massasairastumisen aikana ne kestäisivät monissa kunnissa jopa kaksinkertaisen väkimäärän. Tässä siis ollaan ihan yhdessä huolissaan itse kustakin myös teistä jotka nyt olette vapaa-ajanasunnoillenne kiireellä lähteneet.

Ja ihan lopuksi totean, että vapaa-ajanasukkaat ovat monien kuntien niin oman rakkaan kotikuntanikin tärkeä voimavara. Te tuotte kuntiin elinvoimaa ja ylläpidätte ja turvaatte meidän palveluita niin, että ne ovat meidän kanta-asukkaidenkin hyödyksi. Ja näin toivon, että tilanne olisi jo jälleen tänäkin kesänäkin, mutta en voi varmaksi sanoa, että tilanne olisi normali vielä monessakaan mielessä tulevana suvena.

Mutta tämä nyt vain tarkennuksena, että hallituksella olisi ollut mahdollisuus toimia myös kiireellisellä mallilla. Valmiuslain asetuksia voidaan siis saattaa voimaan heti tai vasta eduskunnan jälkitarkastuksen kautta. Uudenmaan eristäminen olisi ollut perusteltua tehdä kiireellisenä.

….

Eduskunta äänesti neljäsosan voimalla

Eilisilta, torstai 26.3.2020, jää historiaan. Ensimmäistä kertaa historiassa eduskunta päätti yhdessä, että salissa onkin vain yksi neljäsosa kansanedustajista äänestämässä. Halusimme näin yhdessä vähentää kontaktimäärää, mutta samalla pitää voimasuhteet kunnossa. Nyt emme siis halua käyttää poikkeuksellista tilannetta hyväksemme vaan etenemme niin, että eduskunta pystyy vastuullisesti päätöksiä tekemään. Ensimmäinen historiallinen äänestys koski minun esittämään Kokoomuksen vastalausetta liittyen valtion lisätalousarvioon. Esitykseni voitti äänestyksen äänin 42-10 ja sovitusti salista poissa 147 kansanedustajaa. Painakaapa tämä mieleenne sillä varmasti joskus tietokilpailukysymyksenä tätä tullaan kysymään. Ehkä se riittää, että milloin ja miksi ja siis vastays on ”26.3.2020 ja koronan johdosta” ja lisäpiste siitä kuka esityksen teki 🙂

Nyt takana jo aamun koronaryhmä. Tänään odotamme hallitukselta päätöstä siitä, että Helsinki-Vantaan Lentokentältä ei enää laskettaisi ihmisiä ilman kahden viikon karanteenia kotikuntiin. Pitäisi saada päätös missä karanteeni tehdään valvotusti esimerkiksi lentokenttähotelleissa ja muissa. Näissä nyt hyvin tilaa ja näin monet maat jo toimineet. Tämä olisi pitänyt tehdä jo aiemmin, mutta parempi tänäänkin kuin ei lainkaan. Lentokentän tiedotus ja myös ihmisten siirtely ja asioiden käsittely siellä on pahasti epäonnistunut. Syyllisten etsinnän aika ei ole nyt vaan nyt pitää korjata tilanne nopeasti ja tehdä tänään paremmin kuin eilen. Ollaan siis armollisia myös hallitukselle vaikeassa paikassa. Tällaista ei ole sodan jälkeen Suomessa koskaan koettu ja on ymmärrettävää, että kaikki ei välttämättä onnistu ihan niin kuin ajateltu. Ja kaikkea ei todellakaan edes osata aina ajatella. Siksi olen myös enemmän kuin kiitollinen teille, että laitatte minulle niitä arjen huomioita ja kysymyksiä ja muutakin kriisin aikana huomioitavaa. Ne on kuulkaa tässä tilanteessa enemmän kuin tärkeitä.

….

Tässä muutamia puheenvuoroja tältä viikolta:

..

Kello 20.27 ja ongelmia Marinin hallituksen Uudenmaan eristämisen kanssa. Esityksessä isoja ongelmia ja saa nähdä koska saadaan kuntoon.

‪Meillä toki ko Lopen Pilpalassa poliisit valmiina rajatarkastuksiin. Hiljainen kylätie. Viranomaiset ja myös varusmiehet valmiina Uudenmaan laipiointiin ….

Kello 22.49

Eduskunta päätti juuri. Valtioneuvoston antama valmiuslain käyttöönottoasetus Uudenmaan eristämisestä jää voimaan. Kun soveltamisasetukset on annettu, eristys toteutuu.

….

Kello 23.59

Liikkumisrajoitukset Uudellemaalle tulevat voimaan 28. maaliskuuta kello 00.00.

‪Lopen Pilpalassa poliisit valmiina rajatarkastuksiin. Hiljainen kylätie. #Pilpala #Loppi #Uusimaa #KantaHäme #laipiointi #covid19 #korona #portaankorva ‬

Kommentit