Marinin hallituksen pitäisi avata myös koronan taloustoimet parlamentaariseen valmisteluun – Valtiovarainvaliokunta korjasi talousesitystä osaksi Kokoomuksen esitysten suuntaan

Blogi, torstaina 26.03.2020

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni esitteli viikko sitten perjantaina ensimmäisen valtion lisätalousarvion koronakriisiin liittyen. Esitys oli hyvä ja oikean suuntainen, mutta valitettavasti täysin riittämätön. Jouduimme samantien kokoomuksen toimesta tämän toteamaan ja tekemään myös näin akuutissa tilanteessa siihen korjausehdotukset. Esitimme esimerkiksi yrityksille tulevan tuen korotusta. Tänään eduskunta hyväksyikin valtiovarainvaliokunnan mietinnössä meidän korotusesityksen isommille yrityksille ja jopa laittoi hieman enemmän sinne. Sen sijaan pienten yritysten tuki jäi meidän mielestämme edelleen riittämättömäksi ja esitimmekin sinne vielä nimenomaan pienille yksin- ja toiminimiyrittäjille lisätukea. Tätä pitäisi minusta voida käyttää mm. vuokrien tukemiseen ja muihin tällaisiin konkreettisiin menoihin. Monen yrityksen kassa on nyt nimittäin tyhjä laskut pitää kuitenkin maksaa. Esitin myös tänään kyselytunnilla, että voisimme palauttaa yrityksille alkuvuoden Alv:t. Tämä olisi monelle pienelle yritykselle nopea ja konkreettinen vaikuttava toimi. Toivottavasti hallitus tämän esityksen vielä hyväksyy.

Tänäänkin on tullut yrittäjiltä aivan valtavasti viestejä. Myös kyselytunnin jälkeen missä nostin nämä alv-palautukset ja muut konkreettiset rahalliset tuet esille. Monet yritykset ovat nimittäin jo nyt suurissa maksuvaikeuksissa. Konkurssit alkavat eskaloitua jo ehkä ensi viikolla. Nyt ei enää auta maksujen lykkääminen vaan tarvitaan oikeasti suoraa tukea ja puhdasta rahaa, että yksikään terve yritys ei tässä korona-aallossa kuole. 1990-luvun lamassa kaatoi yli 30 000 yritystä. Silloin ei yrityksille suoraa tukea juuri annettu. Nyt pitää toimia toisin.

Ravintoloiden ja kahviloiden sulkeminen myös etenee. Ja samaan aikaan myös Uudenmaan eristäminen muusta maasta. Esitykset ovat olleet eduskunnassa mm. perustuslakivaliokunnan käsittelyssä ja tämä meidän käsittely täällä varmistaa lopullisesti miten toimet saadaan toimeenpantua ja myös lopullinen aikataulu. Minusta on jo nyt kuitenkin toteen arjessa näytetty se, että järjestelmämme on aivan liian hidas ja kankea myös valmiuslakien aikana. Tällaiset toimet pitää saada nopeammin liikkeelle. Valmiuslaki ja muu lainsäädäntö pitää päivittää tämän kriisin jälkeen huolella ja tarkasti niin, että tällaiset viivytykset eivät enää tulevaisuudessa tule toistumaan.

Lisäksi esitimme lisätalousarviossa merkittävää korotusta mm. Cpovid-19 -testaamiseen. Eduskunta päättikin korottaa määrärahaa ja hieman vielä meidän esittämää enemmän. Meidän mielestä testaaminen pitää nostaa Etelä-Korean tasolle mistä on laajalla ja matalan kynnyksen testaamisella saatu hyviä tuloksia. Kokoomus haluaa myös mahdollistaa kaikille terveydenhoidon ammattilaisille ja myös vanhustenhoidon ammattilaisille oikeuden koronatestauksiin. On vastuutonta, että tällaisilla kriittisillä aloilla toimia ei tällä hetkellä testata. Haluamme myös lisätä matalankynnyksen testausta koko kansalle ja tässä toimiva malli olisi avata ns. Drive In -testauspisteitä kaikkiin maakuntiin. Tästäkin hyviä tuloksia maailmalta.

Esitimme kokoomuksesta myös merkittävästi lisää rahaa poliisille ja rajavalvontaan. Poliisi ei tule selviämään mm. nyt alkavasta Uudenmaan eristämisestä nykyresurssein ja myös ulkorajavalvonta vaatii panostuksia. Nämä lisäysesityksemme hallituspuolueet tosin äänestivät tänään kumoon siis niin poliisin kuin rajankin osalta.  Itse olen kuitenkin aivan varma, että Marinin hallitus ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni joutuvat tässä vielä tulemaan uudelleen eduskunnan puheille. Kokoomus on esittänyt myös valmiutta tulla mukaan parlamentaarisesti talousasioidenkin valmisteluun. Nyt jo ensimmäinen lisätalousarvio osoitti, että parempaan lopputulokseen päästäisiin yhdessä kaikkien puolueiden kanssa yhteistyöllä. Nyt olisi syytä jättää hallitus-oppositio -jako sivuun ja keskittyä yhdessä Suomen pelastamiseen.

Pitkä päivä takana ja teimme valtiovarainvaliokunnassa tänään niin valtavat lisäykset hallituksen esityksiin, että ei taideta koskaan ennen olla sellaisia tehty? Ennätys, mutta sinänsä valitettava ja surullinen ennätys. Nyt kuitenkin terveyden jälkeen kakkosena pitää heti ja akuutisti huolehtia siitä ettei perheet, yritykset ja kunnat ajaudu ylitsepääsemättömiin taloustilanteisiin. Joku jo ehdotti, että voisiko esimerkiksi lapsilisiin tehdä määräaikaisen korotuksen? Perheetkin nimittäin ovat todella kovilla.

Kaunis päivä – ainakin säältään kaunis päivä – painumassa jo yöhön. Aikamoisia päiviä.

 

 

Kommentit