Uudenmaan rajapistevalvonnasta ei tule luopua – Reserviläisten maakuntajoukot voivat vapauttaa poliiseja muihin tehtäviin

Blogi, lauantaina 04.04.2020

Uutiset kertoivat eilen, että ainakin osa Uudenmaan rajavalvontapisteistä olisi yllättäen jäämässä ilman ainakin 24/7 -valvontaa. Itse olen huolissani ja yllättynyt uutisesta sillä se olisi vakava uhka Uudenmaan lähialueille koronaviruksen leviämisen muodossa.

Poliisi nimittäin kertoi eilen luopuvansa osasta nykyisistä 30 valvontapisteestä. Komisario Jarmo Heinonen totesi Iltalehdessä, että ”Muutamme toimintataktiikkaa. Nyt on ollut runsas määrä näitä kiinteitä kulunvalvontapaikkoja. Osa niistä jätetään ainakin ympärivuorokautisesti miehittämättä, ja sen sijaan aletaan tehdä ympärivuorokautista valvontaa maakunnan sisällä ja Uuttamaata ympäröivissä maakunnissa.”

Itse jaan sen huolen, että poliisin resurssit menevät osittain hukkaan nykytaktiikalla 30:llä eri valvontapisteellä. Kun erityksen aluksi ajoneuvoliikenteeltä rajalla noin viisi prosenttia, niin nyt arkipäivinä liikenteestä on käännytetty enää noin 0,5 prosenttia. Itse esitinkin jo eduskunnassa, että poliisien määrää voitaisiin laskea esimerkiksi vain valvontaa johtavaan poliisiin ja korvata resurssia checkpointeilla osaavalle reserviläisjoukolla Maakuntajoukoistamme. Näin saataisiin rajavalvonta pidettyä yllä riittävänä ja samalla poliisien resursseja kohdennettua muuhun. Itse en siis tue toimintamallia missä valvontapisteet jätettäisiin edes osaksi vuorokautta ilman miehitystä vaan ratkaisun pitää olla joko tämä esittämäni tai jokin muu.

Liikkuminen Uudenmaan rajan yli on siis edelleen sallittua vain välttämättömästä tarpeesta tai syystä. Mutta tuen kyllä sitä, että nyt valvontapisteiden lisäksi poliisi tekee ympäri vuorokauden liikkuvaa valvontaa, joka keskittyy pienemmille tieosuuksille. Esimerkiksi meillä Lopella on lisääntynyt yllättävillä pienillä teillä kuten Kotamäentiellä ja vastaavilla autoliikenne. Näille teille on syytä saada nyt poliiseja valvomaan Uudenmaan rajaamista rikkoavien liikkumista.

Syyskuussa 2018 seuraamassa Hämeen Ilves -harjoitusta Panssariprikaatiin.

Lisäksi poliisi hyödyntää jatkossa ympärivuorokautisessa valvonnassa rekisterikilpien automaattista lukemista, liikenneturvallisuuskameroita ja droneja. Näille toimille täysi tuki. Uudenmaan rajanylitykset täytyy saada loppumaan.

Olen myös enemmän kuin huolissani pääministeri Sanna Marinin hallituksen päätöksentekokyvystä liittyen Pohjois-Suomen länsirajan eli Ruotsinvastaisen rajan sulkemiseksi. Nyt on jo kerrottu tartuntojen ylittäneen siellä rajan, mutta hallitus ei saa aikaiseksi rajan sulkua. Pitää kysyä mikä on vienyt hallituksen tällaiseen tilaan? Onko sen puolueet jo sisäisesti riitaisia tehtävistä ratkaisuista? Viestit ovat kertoneet, että tuki hallituksen toimille on jopa vahvempaa meiltä oppositiosta kuin hallituksen sisältä omista riveistä? Jos välttämättömiä toimia nyt estävät esimerkiksi hallituksen pienpuolueet niin silloin Marinin pitää osoittaa johtajuutta ja hakea tuki toimille meiltä oppositiosta ja tehdä se mitä pitää tehdä.

Vanhustenhoidon ohjeistuksen saatava kuntoon – ja riittävä määrä hengityssuojaimia niitä tarvitseville

Surullisia uutisia olemme saaneet nyt vanhusten hoivakodeists. Kolme vanhusta on jo kuollut Koronan hoivakodeissa ja tartuntoja on vanhustentaloissa ainakin Keski-Suomessa, Uudellamaalla ja Pohjois-Savossa. Omat tietoni kertovat, että lisää tartuntavahvistuksia tulee pian. Covid-19 on raju ja tappava kun se pääsee sisälle iäkkäiden ihmisten hoivakoteihin ja nyt se näyttää tapahtuvan Suomessa. Tämän jälkeen valitettavasti kuolemantapaukset tulevat nousemaan rajusti.

Nyt pitäisikin saada kuntoon vanhustenhoidon suojavarustetilanne. Hallitus on antanut poukkoilevia määräyksiä mm. hengityssuojainten käytöstä kotipalveluissa ja myös asumispalveluyksiköissä on tilanteet hyvin erilaisia. Nyt tilanne on monelle hoitajalle kohtuuton, kun hallitus on määrännyt maskeja käytettävän, mutta kunnilla ei niitä ole hoitajille osoittaa riittävää määrää. Nyt siis hoitajat pakotetaan rikkomaan annettuja määräyksiä ja myös samalla vaarantamaan asiakkaittensa ja myös oma terveytensä.

Tässä suojavarusteasiassa on nyt kyllä epäonnistuttu pahan kerran ja valitettavasti näyttää siltä, että myös kohtalokkaalla tavalla. Nyt pitäisikin saada kotimainen tuotanto mahdollisimman pian ylös ja samaan aikaan tehdä hankintoja ulkomailta ja myös selkeyttää ohjeistus kestävälle pohjalle niin, että se aidosti estää koronan leviämistä ja suuntautuu oikeisiin kohteisiin. Itse myös kannustaisin hankkimaan esimerkiksi hämäläisiä Forssassa valmistettavia C.P.E Productionin covid-19 -suojavisiirimaskeja. Viro tilasi niitä jo 2700 kappaletta ja Suomeen ensivaiheessa tilattiin jo 20 000.

Hattuania nostan myös CPE:lle heidän koronakeräyksestä. Yritys järjesti laajan keräyksen hengityskoneiden hankkimiseksi. 30 000 euron keräystuotolla saadaan kaksi lisälaitetta tehohoitoon. Esimerkillistä.

Kello 21.02 ja ajattelin viikon pölyt saunassa pestä pois. Vähän väsynyt olo. Aikamoinen viikko taas takana ja käynnissä. Tänään onneksi ehdittiin vähän etäopiskeluakin isomman lapsen kanssa. Vanajassa valmistui hieno kynäteline lapsen tekemänä kierrätysmateriaalista. Pekkalan saunan vanhoista kattolaudoista. Neljäkymmentä vuotta ne katossa saivat katsella ja vähän niitä talteen laitoin, kun sisäkatto uusittiin puun kaaduttua katolle.

 

 

 

Kommentit