Riittääkö Suomen tehohoitopaikat kuitenkaan? – Nyt olisi vielä aikaa valmistautua ja varautua Covid-19 huippuun

Blogi, perjantaina 03.04.2020

Huoli Covid-19 eli korona-virukseen varautumisesta kasvaa. Eilen kirjoitin pahenevasta suojavaruste mm. hengityssuojaintilanteesta. Huoltovarmuusvarastojen piti STM:n mukaan varmistaa, että maskit ei lopu ja nyt arki kertoo ihan muuta. Monet jopa pakotetaan kotipalveluiden ja kotihoidon asiakaskäynneille ilman Sosiaali- ja terveysministeriön määräämiä hengistyssuojaimia. On kohtuuton tilanne työntekijöille ja vastuutonta pakottaa heidät valtavalle kontaktimäärälle ilman asianmukaisia suojavarusteita. Osa on jo jättäytynyt sairaslomalle, kun muu ei ole auttanut.

Nyt kasvava huoli on siitä, että onko puheet tehohoidon riittävyydestä yhtä tyhjiä?

Ylellä jo 20.3.2020 Turun yliopistollisen sairaalan teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen totesi, että ”Jos synkimmät ennusteet taudin leviämisestä toteutuvat, tehohoitoa joudutaan rajaamaan raskaasti”. Ruotsissa arvioitiin jo 1.4., että ”Tukholmassa sairaaloiden tehohoitopaikkojen odotetaan olevan viikon päästä täynnä”.

Meillä on noin 300 tehohoitopaikka ja 150–200 tehovalvontapaikkaa. Tämä kapasiteetti voidaan STM:n mukaan tuplata. Silloin valvontapaikkoja, leikkaussaleja ja heräämöjen hoitopaikkoja muutetaan tehohoitopaikoiksi. Hallituksen on lupaillut  tuhatta tehohoitopaikkaa.

Tehohoitoa voi tarvita jopa 8000 suomalaista. Tavoite on, että ei siis yhtaikaa. Eli 8 000 coronatartunnan saanutta ei ole toivottavasti yhtaikaa tehohoidossa. Ja pitää toki myös muistaa, että potilaat ovat normaalisti teho-osastolla arviolta ehkä viikosta kahteen ja siirtyvät sitten kevyempään jatkohoitoon. Mutta tästäkin huolimatta 600:sta ehkä 1000 (minkä toteutumista epäilen) tehohoitopaikkaa tulee olemaan kriittisen pieni. Ja samaan aikaan pitää muistaa myös se, että yksin paikat eivät riitä vaan tarvitaan myös osaavaa tehohoidon henkilöstöä. Tehohoitoon hoitajia koulutetaankin nyt pikakoulutuksella, mutta tämän jälkeen tuplapsi saattaa muodostua tehohoidon lääkärien määrä joiden lisäys teho-ostastoille on vielä aivan oman kokoluokan haaste.

HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen esitti meille Valtiovarainvaliokunnassa vielä paljon karummat koronaluvut. Lehtonen totesi, että jos sairastuvia olisi 35 prosenttia suomalaisista eli noin 1,9 miljoonaa suomalaista niin tällöin tehohoitotarve olisi aivan eri luokkaa jopa yli kymmenenkertainen edellä verrattuun. Lehtonen totesi, että ”Jos näistä sairaalahoitoa tarvitsee 15 prosenttia ja tehohoitoa viisi prosenttia merkitsisi se, että noin 278 000 suomalaista tarvitsisi epidemia-aikana (esimerkiksi noin kuuden kuukauden jakso) sairaalahoitoa ja heistä 96 000 tehohoitoa”.

Tässäkin siis ei tarve tietenkään olisi yhdellä hetkellä, mutta esimerkiksi puolen vuoden aikana ja silloinkin kuukausi tarve tasaisesti tarpeen jakautuessa olisi 8000 tehohoidettavaa. Jos hoitojakso olisi kaksi viikkoa ja jakautuisivat jälleen tasaisesti niin silloinkin tehohoitopaikkoja tarvittaisiin ei tuhat vaan 4000.

Tällaisessa tilanteessa olisimme siis siinä tilanteessa, että kaikille ei tehohoitopaikkoja riittäisi. Silloin sairaanhoitomme olisi siinä karussa tilanteessa, että jouduttaisiin päättämään ketä hoidetaan.

Tämän välttämiseksi nyt siis hallituksen pitää lisätä määrätietoisesti tehohoidon paikkoja ja myös hoitajia ja lääkäreitäkin ja samaan aikaan tehdä vaikuttavia päätöksiä siihen, että korona-epidemian piikki ei olisi liian hurja vaan tartunnat etenesivät hallitummin ja maltillisemmin.

Tämän varmistamiseksi olemme kokoomuksesta vaatineet korona-testauksen nostamista aivan uudelle tasolle. Nyt testaamisen pitää olla laajaa ja agressiivista ja matalalla kynnyksellä.

Nyt Valtiovarainvaliokunnan kokoukseen. Niin ja sitä ennen vielä huomiona teille tuo meidän eilinen esitys Ylelle kotimaisen musiikin soittamisesta ja tänään myös julkaisimme Kuntien Koronapaketin, missä esitämme miljardin lisärahoitusta kunnille. Tuo paketti luettavissa Uutiset -sivullani täällä blogissani.

….

Kello 18.03 ja Loppijärven rannassa. Niin myös täällä Koronapäiväkirja päivittyy joka päivä ja siellä tuoreelta tiivisti covid-19 -epidemian tuoreimmat käänteet ja tapahtumat meiltä ja maailmalta.

Valtiovarainvaliokunnassa kävimme tänään läpi talouden isoa kuvaan ja sitä mihin tämä korona sitä nyt vie 3kk myönteisellä ennusteella tai sitten 6kk karummalla ennusteella. Molemmat todella pysäyttäviä. Näistä jossain vaiheessa sitten lisää, kun tulevat julkisiksi. Sen voin sanoa, että helpolla ei tule Marinin hallitus talouden kanssa pääsemään ja arki tulee vastaan viimeistään syksyllä. Luvut todella rumia niin taloudessa kuin työttömyydessäkin. Saa nähdä kestääkö hallituksen rivit suorina siinä.

Nyt päätös vihdoin ravintoloiden sulkemisesta valmis. Ensi yönä sitten ravintolat suljetaan lailla ja ne voivat avata ovensa aikaisintaan toukokuun jälkeen. Vaikeat ajat sielläkin edessä ja olemme jo edellyttäneet hallitukselta pikaista valmisteltua ravintola- ja kahvila-alan tukemiseksi.

 

 

 

 

Kommentit