Hallitus ja STM vakuuttelee, että suojavarusteita riittää ”Ne eivät tule loppumaan” – Totuus kentällä on aivan toinen

Blogi, torstaina 02.04.2020

Sosiaali- ja terveysministeriö vakuuttelee, että terveydenhoidon ja vanhustenhoidon henkilökunnalle riittää hengistysmaskeja ja muita suojavarusteita. STM:stä vakuuteltiin, että nyt rekat ovat liikkeellä, kun huoltovarmuusvarastot avattiin. Yle A-Studiossa STM:stä todettiin 23.3.2020, että…

”Tämä päivä on historiallinen päivä. Tämä määräys on annettu ja sosiaali- ja terveysministeriön määräys tarvitaan siihen, että nämä huoltovarmuus­varastot aukeavat. Nyt ne rekat lähtevät liikkeelle”. ”Se tarkoittaa, jos lukumäärissä katsotaan, niin miljoonia kirurgisia suojaimia, maskeja ja satojatuhansia hengityssuojaimia on nyt sitten käytössä. Eivät ne tule loppumaan.”

Viesti on nyt kuitenkin kentältä on aivan toinen. Ne ovat loppuneet. Suojavarusteet ovat loppuneet. Kotikäynneille ja kothoitoon annetaan kaksi maskia päiväksi. Maskeja ei siis vaihdeta jokaisen asiakaskäynnin jälkeen. Kasvosuojaimia viestien mukaan pestään. Toisaalla pyydetään vetämään huivia kasvoille jne.

Ohjeistukset ovat lisäksi epäselviä ja ristiriitaisia. Peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi tällä viikolla eduskunnassa, että kotipalvelussa pitää käyttää hengistyssuojainta. Samaan aikaan kuitenkin THL:n ohjeistus kertoo, että suojainta ei tarvita oireettomien asiakkaiden kohdalla. Mutta eihän nyt ole enää kyse siitä, että onko joku oireeton vai ei vaan siitä, että covid-19 -viruksen leviämisen estämiseksi ja vähintäänkin hidastamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Ohjeistuksen tulisikin olla yksiselitteinen, että vanhustenhoidossa ja sairaanhoidossa ei asiakaskontakteja tehdä enää ilman asianmukaista hengistyssuojainta ja muita tarvittavia suojaimia.

Ja mitä vielä…

Yle kertoi, että 1.4.2020, että ”Sairaalat saivat varmuusvarastoista vuosia sitten vanhentuneita hengityssuojaimia”. ”Osa HUSille toimitetuista hengityssuojaimista on vanhentunut jo vuonna 2012. Valmistaja ei suosittele niiden käyttöä.”

Tilanne alkaa olla aikalailla vakava. Itse saan nyt koko ajan viestejä ympäri Suomen miten suojavarusteita ei hallituksen vakuutteluista huolimatta ole. Kotihoidossa pakotetaan edelleen työvuoroihin ilman hengitysmaskeja, vaikka Sosiaali- ja terveysministeriö tarkensi eilen ohjeitaan, että ”kotihoidon työntekijöiltä vaaditaan hengityssuojaimia”. Hoitajat ovat kohtuuttomassa tilanteessa. Työnantaja pakottaa heidät työtehtäviin ilman asianmukaisia suojavarusteita ja näin vaarannetaan niin hoitohenkilökunnan, mutta myös asiakkaiden terveys.

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ja Sosiaali- ja terveysministeriön pitää nyt laittaa asiat kuntoon. Kotimainen tuotanto hengityssuojaimien kohdalla pitää saada riittävälle tasolle ja ulkomailta tulleet eri maiden tilaustiedot kertovat, että tarve Suomessa tulee edelleen kasvamaan.

Aamulla tänään Tasavallan presidentti Sauli Niinistön videoneuvottelu koronatilanteesta ja sen perään vielä Puolustusvaliokunnan kokous. Itse en tänään kyselytunnin 1/4 vahvuudessa ollut mukana eli seurasin nyt sitä itsekin etänä. Tärkeitä aiheita esillä ja tuntuu siltä, että kokonaiskoordinaatio koronakriisissä vaatii nyt todenteolla sitä lopulta perustettua presidentti Niinistön esittämään nyrkkiä. Lentokentän laajojen ongelmien jälkeen nyt seuraava ongelma näyttää olevan takkuava ja riittämätön koronatestaus ja myös suojavarusteiden riittävyys. Puheista ja suuristakin lupailuista huolimatta näyttää arki olen kyllä korona-Suomessa hyvin toisenlainen.

Mutta ei kaikki niin huonosti ole…

Päivän hieno uutinen tuli omasta kotikunnastani. Lopella jaettiin tänään etäopetuksessa oleville lapsille kouluruokapaketit. Hieno paketti syntyi Lopen kunnan ruokahuollon johdolla ja tänään sivistysjohtajamme Mika Silvennoisen ja koulun väen kanssa paketit jakoon. Tänään myös Lopella päätettiin laajentaa ruokapakettijakelu myös koskemaan esikoululaisia. Näin siis Lopella kaikki he jotka kuuluvat pakollisen esiopetuksen tai oppivelvollisuuden piirin saavat ruokapaketit jos lapsi on etäopetuksessa.

Olemme Lopella myös joustaneet merkittävästi lasten päivähoitomaksuissa. Jos lapsi on otettu pois päivähoidosta korona-aikana on varhaiskasvatusmaksut myös lopetettu välittömästi. Joustoja pitää nyt olla ja kannustimia niin, että mahdollisimman moni voisi pitää lapset poissa päiväkotiryhmistäkin.

Kommentit