Suomessa pitää nostaa merkittävästi korona eli covid-19 -viruksen testausta. Vain järjestelmällisellä ja kattavalla matalankynnyksen testaamisella voimme onnistua koronan leviämisen hillitsemisessä ja siinä, että myös tehohoitopaikat riittävät epidemian edetessä.
Viestejä nimittäin tulee koko ajan ihmisiltä ongelmista päästä testeihin. Uutiset (Yle 19.3. ja 23.3.) ovat kertoneet miten ”leikkaussalihoitaja taisteli viikon testiin pääsystä” ja ”epidemia-alueelta palannut oireillut hoitaja kutsuttiin töihin”. Hoitajilta tulee koko ajan viestejä niin vanhustenhoidosta kuin sairaanhoidostakin, että koronatesteihin on vaikea päästä ja nuhan ja yskän takia ei pidä töistä jäädä pois.
Yle kertoi, että myös heille on tullut yhteydenottoja lukuisista eri sairaanhoitopiireistä. Viikko sitten yhteydenottoja oli tullut niin Pirkanmaalta, Päijät-Hämeestä, Kymenlaaksosta, Etelä-Pohjanmaalta ja Pohjois-Savosta ja ”viesteissä oli sama huoli: testiin ei ole päässyt, vaikka on ollut hengitystieoireita ja kuumetta, töihin on käsketty, vaikka vielä yskittää”. Ylen uutisen mukaan hoitohenkilökunta pelkää tartuttavansa potilaansa. Samoja viestejä on tullut myös ikäihmisten läheisiltä, riskiryhmäläisiltä, yrittäjiltä ja ulkomailta palanneilta.
Maailman Terveysjärjestö WHO on kuitenkin kehottanut testaamaan kaikki koronavirusepäilyt. Maailman terveysjärjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesu totesi jo 16.3. valtioita pitämään kiinni nimenomaan tällaisesta strategiasta, jolla viruksen leviämistä pyritään hillitsemään. Kattavalla testauksella on saatu hyviä tuloksia aikaan mm. Kiinassa, Singaporessa ja Etelä-Koreassa. Norja tekee yli 15 000 testia miljoonaa asukasta kohden. Viro lähes 8500 ja Etelä-Korea 7600. Pohjoismaista Islannissa on testattu väkilukuun suhteutettuna jopa vielä Norjaakin enemmän. Meillä vastaava verrokkiluku on vajaa 3 800. Olemme siis edelleen todella kaukana monista muista maista ja esimerkiksi Etelä-Koreassa laajalla ja matalankynnyksen testaamisella on saavutettu hyviä tuloksia. Siksikin jo kannattaisi ja pitäisi myös Suomessa testaamisen kynnys laskea alas ja tarjota testaamista tartuntojen tehokkaaksi selvittämiseksi. Suomen tulisikin Norjan ja Etelä-Korean tapaan valita nyt aktiivinen testaaminen strategiaksi taistelussa leviävää koronavirusta vastaan.
Laajalla massatestauksella pystyttäisiin löytämään myös oireettomat tartunnan saaneet ja näin eristämään heidät. Samalla epidemian laajuus voitaisiin arvioida nykyistä huomattavasti tarkemmin ja varautua taudin etenemiseen. Olisi äärimmäisen tärkeää, että suurempi osa tartuntatapauksista olisi viranomaisten tiedossa. Silloin tiedettäisiin esimerkiksi sairaalahoitopaikkojen ja ennen muuta tehohoitopaikkojen riittävyys myös epedimian huippuhetkellä.
Norja siis testaa erittäin paljon ja huomion arvoista on myös muuten se, että Norjassa myös kuolleisuus on toistaiseksi hyvin pieni. Näin siis siitä huolimatta, että varmistettuja tartuntoja on jo yli 4 000. Kysyä siis voi, että onko matalankynnyksen testauksella yhteyttä myös tähän? Tauti ei pääse näin leviämään ja myös riskiryhmiin kuuluvia voidaan paremmin suojata tarunnoilta ja myös hoitoa saadaan oikea-aikaisesti?
Olemmekin Kokoomuksesta esittäneet merkittävää testausten määrän lisäämistä. Suomessa on nimittäin testattu aivan liian vähän ja aivan liian myöhään. Tällä hetkellä THL:n pystyy tekemään reilut 2 300 testiä päivässä. Raha ja kapasiteetti rajoittavat kuitenkin edelleen testaamista eli kyse on siis myös poliittisesta ratkaisusta.
….
Kello 11.57 ja sujuvasti jälleen Maakylän Checkpointin kautta Uudellemaalle ja tänne eduskuntaan. Hetki sitten saimme tiedon, että pääministeri Sanna Marin nyt kuitenkin on päättänyt perustaa uuden nyrkin koronakriisin johtoon. Siis juuri se mitä Tasavallan presidentti omassa kirjeessään valtioneuvostolle esitti. Nyt täytyykin kysyä, että miksi esityksen kanssa piti ensin keskellä kriisiä käydä tällainen näytelmä, kun kaikki tiesivät, että uutta johtoa ja selkeyttä koronakriisin hoitamiseen tarvitaan? No, pääasia, että nyt tehdään ja eikös se niin ole, että lopputulos on tärkein.
Tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marin kertoi, että koronakriisin johtamista on vahvistettu. Uusi operaatiokeskus johtaa mm. poikkihallinnollista valmistelua ja tuottaa myös analyysitietoa. Juuri niin kuin presidentti esitti. Näin siis koronakriisi saa oman johtonyrkkinsä.
Tiedotustilaisuudessa myös Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi, että suojavarusteita on hankittu useilla miljoonilla euroilla. Valtio selvittää myös mahdollisuuksia suojavarusteiden valmistamiseen kotimaassa. Näistä toimista kiitos!
…
Kello 21.44 ja hetki sitten töistä kämpille. Illalla vielä puhuin ravintoloiden sulkemisesta ja esitin mm. huoltoasemien pienten kahviloiden sallimista pitää auki mm. polttoainejakelun varmistamiseksi. Myös otin esille ravintoloiden ja muiden alaan liittyvien tuet.
Aiemmin otin esille myös koulujen sulut ja sen, että nyt pitäisi etsiä esimerkiksi kuukauden ylimääräinen palkka sairaanhoitoalalle ja opettajille. Tekevät superhienoa työtä kovassa paineessa. Nyt siis rajoittamistoimet jatkuvat ja toivottavasti niitä päästäisiin jo touko-kesäkuulla purkamaan pikkuhiljaa. Pahalta näyttää nyt tartuntatilanne.