Miksi pääministeri Sanna Marin hallituksensa kanssa tyrmäsi Tasavallan presidentin esityksen? – Eikö nyt kannattaisi ottaa kaikki osaaminen ja kokemus käyttöön

Blogi, tiistaina 31.03.2020

Tasavallan presidentin kanslia julkaisi eilen Sauli Niinistön kirjeen pääministerille. Presidentti oli lähettänyt alla olevan kirjeen pääministerille ja maamme hallitukselle poikkeukselliseen koronatilanteeseen liittyen. Itse ajattelen hyvin samalla tavalla kuin Tasavallan presidenttimme ajattelee ja uskon, että aikamoni muukin näin ajattelee. Monilta osin koronatapausta on hoidettu ihan kelvosti, mutta onhan tässä selkeitä merkkejä siitä, että kokonaiskoordinaatio ei valitettavasti ole kenelläkään hallussa. Esimerkkinä voi mainita pitkittynee ongelmat Helsingin Lentokentällä. Hallitus on syytellyt viranomaisia ja Finavia toista jne. Johto ja tehtävänanto on puuttunut. Ja tämä on saanut aikaan jo valitettavasti isoakin vahinkoa. Toinen vastaava esimerkki oli veivaukset kouluasioiden parissa. Ensin suljetaan ja sitten avataan ja vielä enemmän selitellään. Kolmantena voi mainita hallituksen valmiuslain myötä säätämät asetukset ja niiden lukuisat perustuslailliset ongelmat. Esimerkiksi ravintoloiden ja yökerhojen sulkeminen odottaa edelleen lopullista päätöstä vaikka eduskunta on jo oman työnsä kireässäkin aikataulussa tehnyt ja myös Uudenmaan eristäminen kesti ja sisälsi monenlaista säätämistä. Tässä vain nyt muutamia esimerkkejä.

Kuvituskuva: Tasavallan presidentin Kanslia.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tervehtiin työnsä aloittanutta pääministeri Sanna Marinia.

Ja todetaan nyt vielä sekin, että totta kai kun akuutissa tilanteessa ja kriisissä päätöksiä tehdään niin korjattavaakin aina jää ja tulee vastaan. Se on täysin hyväksyttävää ja normaaliakin. Mutta nyt tuntuu, että tiedotusta ajaa hallituksen sisäinen kilpajuoksu ja tarve olla vain esillä. Kaikkitietävän viisikon on täytynyt päästä jokaisessa sektoriministereiden vastuulla olevan asian parissa ääneen ja samoja viestejä on toiselta tiedotustilaisuuksissa papukaijojen tapaan. Valitettavasti.

Ylivoimaisesti parhaan arvosanan kriisiaikaisesta toiminnasta ja viestinnästä annan sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle. Hän on esiitymisellään lisännyt luottamusta ja luonut myös toivoa. Myös pääministeri on muutamia ylilyöntejä lukuunottamatta onnistunut tiedotuksessaan ja toiminnassa vähintään tyydyttävästi tai jopa hyvin. Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen ja työministeri Tuula Haatainen lukeutuvat onnistujiin ja loput sitten valitettavasti jäävät vähintääkin heikkoon arvosanaan. Petrattavaa siis olisi ja nimenomaan koordinaatiossa.

Itse ymmärsinkin, että juuri tätä kokonaisjohtoa ja näkemystä Tasavallan presidentti esityksellään haki. Hän ei esittänyt itselleen yhtään perustuslakia suurempaa roolia. Ei itseasiassa tuossa ”nyrkissä” roolia lainkaan. Hän vain esitti omaa tähän kriisiin keskittyvää johtoryhmää. Itse olen tismalleen samaa mieltä, että covid-19 -kriisi tarvitsisi selkeän tähän valjastetun ryhmän kriisijohtajan alaisuuteen. Myös mediatietojen mukaan hallituspuolueista keskusta on kaivannut muutoksia Marinin hallituksen koronan johtamisjärjestelyihin. Keskusta on toivonut kriisijohtamisen keskittämistä valtioneuvoston kansliaan (IS 30.3.2020).

Ilkka Kanerva totesi samaisessa Ilta-Sanomissa hyvin, että tällainen asiantuntijaryhmä, ”nyrkki”, toisi apua myös siihen, ettei ”prosessissa pääsisi muodostumaan heikkoja renkaita”.

Niinistö myös painotti sitä, että asiantuntijaryhmälle ei tulisi päätösvaltaa vaan ryhmä tuottaisi analyysejä hallituksen käyttöön. Miksi tämä ei sovi?

Minusta nyt tämän kriisin parissa pitäisi unohtaa politikointi ja arvovaltakiistat. Olen varma, että lopulta isoimpaan arvoon nousisi sellainen pääministeri, joka johtaisi maata tällaisessa kriisissä yhdistäen ja yhdessä – sopien ei repien.

Tästä jokainen voi itse lukea mitä Tasavallan presidentti esitti…

Arvoisa pääministeri, hyvät ministerit

Pahoittelen, että vaivaan teitä jälleen. Toivon, että aikaa riittäisi lukaista tämä ennen huomista tputvaa (presidentin johdolla kokoontuva hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta, toim. huom.).

Paha on vasta edessä ja pahin seuraa sitä. Teiltä vaaditaan kovia päätöksiä ja niitä on myös tehty. Kovat päätökset eivät kuitenkaan yksin riitä, on johdettava myös operatiivisesti ja huolehdittava, että kokonaistilanne on vähintään tiedossa, mieluiten hallittavissa.

Toteamus, että viranomaiset virkavastuulla hoitavat päätösten tavoitteet toteen, ei riitä. Operatiivinen puoli vaatii ennakkotyötä, jotta jo päätöstä tehtäessä tiedetään mihin käytännön toimiin koneisto ryhtyy.

Toistan moneen kertaan esitetyn ajatuksen operatiivisen ”nyrkin” käyttämisestä. Hyvin koottu kriisiryhmä kartoittaa ongelmat, hankkii tiedot, kerää julkisen ja yksityisen osaamisen ja esittää sitten maan hallitukselle tilannekuvaa ja ehdottaa toimenpiteitä. Ryhmä siis omistautuisi kokonaan koronan käsittelyyn.

Tämä ajattelu ei ole mitenkään hallitukselta pois, vaan lisää. Operatiiviset toimet etenevät nopeasti ja hallitusti sitten kun hallitus on linjannut saamistaan punnituista vaihtoehdoista.

Tilanteen kehittyminen tuo tullessaan varmasti haasteita, joita emme osaa ennakoida. Hallituksella on valtavasti töitä lainsäädännön ja yleisten määräysten kehittelyssä. Tiiviisti käytännön asioissa työskentelevä ryhmä takaisi, että rattaat pyörivät säädettyyn tahtiin.

Sauli Niinistö”

Pääministeri Sanna Marin vastasi Tasavallan presidentille näin:

Arvoisa Tasavallan presidentti,

Kiitän teitä viestistänne ja tähän mennessä tehdystä yhteistyöstä korona-virusepidemian hillitsemiseksi. Kiitän teitä myös siitä, että olette omalla toiminnallanne ja puheenvuoroillanne kansalaisten suuntaan tukenut työtä kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Olette oikeassa siinä, että tarvitsemme ennakoivaa valmistelua. Päätösten on tärkeä perustua virkavastuulla valmistelluille esityksille, joiden tukena on kattava tilannekuva ja operatiivinen ennakointikyky. Samalla vastuusuhteiden tulee säilyä selkeinä, niin valtioneuvoston vastuun kuin yksittäisen valmistelijan virkavastuunkin. Vastuiden selkeys on oleellista myös ulospäin kun kriisi korostaa tarvetta viestiä suomalaisille tilanteesta. Otan hallituksen puolesta harkintaani tekemänne ehdotuksen kriisiryhmästä. Keskustelemme asiasta valtioneuvoston jäsenten kesken.

Sanna Marin”

Lopulta siis kuitenkin Sanna Marinin hallitus torppari Tasavallan presidentin erinomaisen hyvän ja harkitun avauksen. Kysymys kuuluukin, että miksi? Jos keskustassa oli tähän vähintäänkin samansuuntaista toivetta ja myös Marin vastauksessaan oli ainakin paperilla asiaa pohtiva niin kysymys kuuluu, että kuka torppasi? Marin lopulta itse? Vai muut hallituspuolueet vai SDP:n vahvat taustavoimat?

Minusta Niinistön esitys oli enemmän kuin perusteltu ja tärkeä. Se olisi merkittävällä tavalla vahvistanut Covid19 eli koronakriisin hallittua ja hyvin johdettua hoitoa. Olisi myös varmasti saatu parannettua esitysten laatua ja myös vähennyttyä niiden perustuslaillisia ongelmia. Itse siis ihmettelen tällaista.

Tärkeää olisi nyt ottaa kaikki kokemus ja osaaminen korona-asian hoitoon. Samanlaista hyvää harkittua toimintalinjaa piti esillä eduskunnassa entinen pääministeri Juha Sipilä. Kannattaa hänen puheensa myös lukea esimerkiksi eduskunnan netistä.

Tänään eduskunnassa ei täysistuntoa. Samalla istuntoja lisättiin nyt pääsiäisviikolle ja töitä tehdään tarvittaessa viikonloput ja yötä päivää. Tänään tehty töitä siis kotipöydän ääressä.

Kello 21.44 ja kotona. Korona antanut aikaa myös olla arki-iltoja täällä. Tehnyt hyvää meille kaikille.

Juuri lapset nukkumaan ja katselin A-Studiota. Siellä esillä hienosti loppilainen opettaja Anniina Lucenius. Hattua nostan näille opettajille ja kaikille muille kasvattajille! Upeaa työtä!

Ja nyt pitää lopettaa alkuun puheet syksyn kouluvuoden varhentamisesta. Opettajat jo nyt tekevät monet tuplatyötä ja olisin valmis heille hoiva-alan tapaan antamaan jopa yhden ylimääräisen kuukauden palkan. Kovaa työtä tehdää  nyt vakassa, kouluissa ja totta kai sairaanhoidossa ja vanhustenhoidossakin. Tällainen kiitos olisi valtiolta enemmän kuin aiheellinen.

Jaksamista tänäänkin teille kaikille vaikean tilanteen kanssa. Voimia.

Kommentit